in

Mısır Yapımı 3.200 Yıllık Galon Kalesi İsrail’de Keşfedildi

Mısır yapımı 3.200 yıllık Galon Kalesi İsrail’de keşfedildi. Yapının, Filistinliler’in bölgeye ilk geldiği zamanlarda inşa edildiği düşünülüyor.

Mısır Yapımı Galon Kalesi
- Reklam -
- Reklam -

İsrailli arkeologlar 3.200 yıllık bir kale keşfetti. Kalenin Mısırlılar ve Kenanlılar tarafından yapıldığı düşünülüyor. Kale bölgeye yeni gelen Filistinliler’den korunmak için inşa edilmiş.

Askeri bir yapı olan kalenin dört bir yanında gözcü kuleleri bulunuyor. Galon Kulesi adı verilen kule Kutsal Kitaplar’da anlatılan hikâyelerin yaşandığı dönemlerde inşa edilmesiyle önem arz ediyor. Kalenin bir diğer önemi de o zamanlarda bölgenin ne kadar huzursuz olduğunu ortaya çıkartmasından geliyor.

O dönemlerde bölgede bulunan asıl halk olan Kenanlılar antik Mısır uygarlığının kontrolü altında yaşıyorlardı. Milattan önce 12. yüzyılda İsrailliler ve Filistinliler bölgeye gelince Kenanlılar kaleyi kurmak zorunda kalmıştı.

- Reklam -

Mısır Yapımı 3.200 Yıllık Galon Kalesi

Yetkililerle birlikte kazı çalışmalarına gönüllü olarak katılan bir grup gencin bulduğu kale Galon Kibbutz’unun (topluca yaşanılan yer, komün) yakınlarında, Kudüs’ün 70 kilometre yakınlarında konuşlanıyor. 18 metreye 18 metrelik kale 3 tonluk dev bir taştan oyulmuş. Her köşesinde birer oda bulunan kalenin içinde çömlekten kase ve bardaklar bulunmuş. Bazıları iyi korunan ve hâlâ hasarsız olan parçaların dini ritüellerde kullanıldığına inanılıyor.

İsrail Antikite Müdürlüğü’nden Saar Ganor ve Itamar Weissbein kalenin bölgedeki durumun bir nişanesi olduğunu düşünüyor.

Mısır Yapımı 3.200 Yıllık Galon Kalesi

Mısır Yapımı Kale, Bölge Halkının Jeopolitik Durumla Başa Çıkma Yoluydu

“Antik İsrailliler korunmasız bölgelerde yerleşmişti. Judean Dağları’ndan günümüzdeki İsrail ve Batı Şeria’ya kadar yayılan bir alanda yaşıyorlardı. Filistinliler de Akdeniz’in güney kıyılarında bulunuyordu. Yunanistan, Sardinya ve belki de İberya’dan göç edişlerinden sonra Aşkelon, Aşdod ve Gat gibi büyük şehirler kurdular.

- Reklam -

“Galon Kalesi de Kenanlılar/Mısırlılar’ın yeni jeopolitik durumla başa çıkma yöntemleriydi. Stratejik bir lokasyonda kurulan kaleden Guvrin Nehri boyunca uzayan ana yolu izlemek mümkündü.

“İlerleyen yıllardaysa Mısırlılar bölgeyi terk etti ve Kenanlılar kendi başlarına kaldı. Bu ayrılık Kenan şehirlerini savunmasız bıraktı ve İsrailliler ile Filistinliler bölgeyi ele geçirdi.”

Galon Kalesi’nin ülkenin görece bilinmeyen geçmişine açılan bir kapı olduğunu söyleyen yetkililer bölgedeki kazılarda yeni bulgular bulmanın da olası olduğunu belirtti. Bununla birlikte Galon Kalesi’nin halka açık olarak sergilendiğini de belirtelim.

Mısır Yapımı 3.200 Yıllık Galon Kalesi

İncil ve Tevrat’ta okuyabildiğimiz anlatıların yaşayan hatırası olan bu buluşla ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Şarap Tanrısı Dionysos Maskesi Balıkesir’deki Daskileion Antik Kenti’nde Bulundu

Kaynak: Live Science

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for yunusemre yunusemre dedi ki:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Doctor Who David Tennant Dalek Universe

Doctor Who Yıldızı David Tennant, Dalek Universe’e Katılıyor

Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak Yok - Halid Halife

Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak Yok: Halid Halife, Çağdaş Arapça Edebiyatı Dünyaya Tanıtıyor