in

Mısır’da Yeni Rahip Mumyaları ve Alışılmadık Bir Tanrı Heykeli Bulundu

Mısır’da bulunan Saqqara mezarlığında, yeni rahip tabutlarının keşfi sürüyor. Kazılarda aynı zamanda sıra dışı heykeller de gün yüzüne çıkıyor.

Mısır Yeni Rahip Mumyaları
- Reklam -

Mısır’daki Saqqara mezarlığındaki kazı giderek genişliyor. Geçen ay bulunan ilk tabutlara dair bir haber yapmıştık. Bir ay gibi kısa bir sürede ilk 13 tabutun üzerine 46 tabut daha eklenerek kazılarda keşfedilenlerin sayısı 59’a ulaştı.

2.500 yıl önce mühürlenen mezarlık geçen aylarda bulunana kadar el dokunmamış durumdaydı. Antik Mısır’ın başkenti Memphis’in hemen dışında bulunan mezarlıkta şehrin yönetici sınıfına ait mezarlar, eşyalar ve Tanrılara adanmış sunaklar dolu.

Mısır Yeni Rahip Mumyaları

- Reklam -

Mısır Arkeoloji Bakanlığı’nın açıklamasına göre Mısır’ın 26. Hanedan döneminden kalma tabutların renkleri ve üzerindeki hiyeroglifler yeni bulunan tabutların rahip sınıfı üyelerine ait olduğunu gösteriyor. Mumyalar da tabutların içinde zarar görmemiş vaziyette.

Mısır Kazılarında Daha Önce Denk Gelinmemiş Bir Tanrı Heykeli Bulundu

Tabutların dışında kazılarda 28 küçük heykel bulundu. En ilgi çeken heykellerden birisi 35 metrelik bronzdan yapılmış bir Nefertem heykeli. Lotustan yapılmış bir türbanla hazırlanan heykel kızıl agat taşı, turkuaz ve lapis lazuliyle süslenmiş. Nefertem lotus bitkisiyle özdeşleşmiş bir Tanrıydı ve Memphis’te tapılan yaratıcı Tanrı Ptah’ın oğlu olduğu için büyük saygı görüyordu.

Antik Mısır Tanrı

Bir başka önemli heykelcik de Ptah-Soker’e aitti. Tanrılar Ptah ve Soker’in birleşiminden oluşan bu Tanrı Antik Mısır’ın son zamanlarında ortaya çıktı.

Eski Arkeoloji Bakanı Zahi Hawass’ın açıklamaları Soker’in bölgedeki önemini gösteriyor:

Saqqara adını Tanrı Soker’den aldı. Geç Antik dönemde Memphis’in Ptah’ıyla Soker’in birleşiminden oluşan bir Tanrı vardı ama ona adanmış bir heykelcik hiç ortaya çıkmamıştı. Elimizdeki bu heykel eşsiz, hiç böyle bir şey görmemiştim.”

- Reklam -

Mısır Yeni Rahip Mumyaları

Tabutlarla birlikte pek çok uşabti figürleri de bulundu. 21. Hanedan döneminden sonra ortaya çıkan bir gelenekle uşabtiler ölülerle birlikte gömülmeye başlandı. Ahirette uşabtilerin ölülere yardımcı olacağına inanılırdı. 26. Hanedan dönemi Antik Mısır’ın Asurlular hükmü altında geçirdiği bir dönemdi ve o zamanlarda politikanın da etkisiyle eski adetler unutulmaya başlanmıştı. O dönemden kalıntılar bulmak bu yüzden de önem arz ediyor.

Mısır Yeni Rahip Mumyaları

Saqqara’daki kazılar Arkeoloji Bakanlığı’nın genel sekreteri Mustafa Wazziri tarafından yürütülüyor. İlerleyen günlerde daha çok tabut ve eşya bulunması bekleniyor.

Yeni keşiflere dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


* Çocuk Viking İskeleti Dublin Kazılarında Bulundu

Kaynak: Live Science

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ilydious ilydious dedi ki:

    Böyle haberleri gördüğümde aklıma hep Vampire the Masquerade Bloodlines oyunundaki Ankara’dan getirilen lahit geliyor (Ankaran Sarcophagus). :sweat_smile:

    image

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

game of thrones Maisie Williams

Game of Thrones Yıldızı Williams, Dizide Öldürmeyi En Çok İstediği Karakteri Açıkladı

American Gods 3. Sezon Çıkış Tarihi

American Gods 3. Sezon Fragmanı: Neil Gaiman’ın Tanrıları Geri Dönüyor!