in

Mısır’ın Kedi Mumyaları Özel Teknolojiyle Araştırıldı

Cybermomie adlı kedi mumyasının içi, mumya zarar görmeden özel bir teknolojiyle kopyalandı. Bulgular Rennes Güzel Sanatlar Müzesi’nde halka açıldı.

Kedi
- Reklam -
- Reklam -

Mısır’daki kedi mumyalarını araştıran bilim insanları, dikkat çeken bir teknolojiyi çalışmalarında kullanmaya başladı. Chat then adlı 3 boyutlu tarama teknolojisi, mumyalanmış kedileri bozmadan onların içlerini inceleme olanağını bilim insanlarına tanıdı.

1923 yılında Louvre Müzesi tarafından Rennes Güzel Sanatlar Müzesi’ne emanet edilip orada korunan 2500 yaşındaki Cybermomie adlı kedi mumyası; arkeoloji ve teknolojiyi bir araya getiren dikkat çeken bir etkinliğin parçası oldu. Müzenin internet sitesinde Ulusal Arkeolojik Kurtarma Araştırma Enstitüsü, 3 boyutlu teknolojiler ile mumyaya zarar verilmeden içinin nasıl incelendiğini açıklıyor.

Mumya ilk önce veteriner randevusuna gitti. Daha sonra 3B rekonstrüksiyonları üretmek için işlenen ve ardından sanal ve artırılmış gerçeklik olarak manipüle edilen bir röntgen çekildi. Son olarak, bu modelleme dizisi dış kabuğun ve mumya içeriğinin 3B baskısı ile sonuçlandı. Rennes Güzel Sanatlar Müzesi’nde sergilenen bu istisnai ve şeffaf model, yalnızca röntgende görünmeyen hafif unsurları ortaya çıkardı.

- Reklam -

Mumyanın Kopyası Üretildikten Sonra 3 Boyutlu Olarak Basıldı

Kedi mumyasının kopyası üretildi ve sonrasında 3B olarak basıldı. Rennes Güzel Sanatlar Müzesi’nde bu yarı saydam mumyanın içeriğini gözlemleyen bilim insanları, mumyanın bir değil birkaç kediyi içerdiğini keşfettiler. Uzman Theophane Nicolas, mumyanın içinde birkaç kedi yerine sadece bir tane görmeyi beklediklerini belirtti.

Mumyanın içerisinde 5 arka ayak, 3 kuyruk ve kedinin kafası yerine kumaştan bir top vardı.

- Reklam -

Theophane Nicolas yine de bir mumyanın içinde birden fazla hayvanın bulunmasının sıra dışı bir durum olmayabileceğini söylüyor.

Rennes Güzel Sanatlar Müzesi’nde sergilenen mumya, ailelerin ve çocukların ilgisini çekiyor. Mumyanın iç kısımları ise özel gözlükler aracılığıyla ziyaretçilere gösteriliyor.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Star Wars

Star Wars Dizisi Mandalorian’dan Fragman Geldi

Jules Verne

Jules Verne’den Dünyanın Ucundaki Fener Yayında