in ,

Müzedeki Mumyaların Üzerinde Yetişen Mantarlar Endişe Yaratıyor

Meksika’daki Mumya Müzesi’ndeki mumyaların üzerinde büyüyen mantarların halk sağlığı için tehlikeli olabileceği bildirildi.

Mumyalar Üzerinde Büyüyen Mantarlar Endişe Yarattı
- Reklam -
- Reklam -

Meksika’da bulunan Mumya Müzesi’ndeki mumyaların üzerinde mantar büyümeye başladı. Bilim insanları bunların insan sağlığı açısından tehlikeli olabileceğini söylüyor.

Meksikalı hükûmet uzmanları yaptıkları açıklamada 1800’lü yıllardan kalma mumyaların gezici sergisinin halk için sağlık riski oluşturabileceğinden endişe duyduklarını belirtti. Korunmuş cesetler Guanajuato eyaletinde kuru, mineral zengini topraktaki mahzenlere gömüldüklerinde istemeden mumyalanmışlardı. Öyle ki bazılarının saçları, derileri ve orijinal giysileri bile hâlâ duruyordu. Mumyaların korunma yöntemleri henüz kesin olarak tespit edilememiş olsa da, bazı araştırmacılar iklim şartları, mineral zenginliği ya da mezar odalarının sızdırmazlığı gibi faktörlere işaret ediyor.

Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü yaptığı açıklamada, sergilenen mumyalardan birinde mantar büyümeleri görüldüğünü söyledi. Federal enstitü, eyalet hükûmetinin yarım düzine mumyayı Mexico City’deki bir turizm fuarında cam kutular içinde sergileme kararına mesafeli yaklaştı. Kutuların hava geçirmez olup olmadığı belirsizdi ve enstitü sergileme konusunda kendisine danışılmadığını söyledi.

- Reklam -

Mumyalar Üzerinde Büyüyen Mantarlar Endişe Yarattı

Uzmanlar Üzerinde Mantar Büyüyen Mumyaların Dikkatle İncelenmesi ve Bu Süre Zarfında Sergilenmemesi Gerektiğini Savunuyor

Yapılan açıklamada şu cümlelere yer verildi:

“Halkın biyolojik tehlikelere karşı korunması için gerekli önlemler alınmadan sergileniyor olmaları daha da endişe verici. Yayınlanan bazı fotoğraflardan anlaşıldığı üzere, Kasım 2021’de enstitü tarafından incelenen sergilenen cesetlerden en az biri, olası mantar kolonilerinin çoğaldığına dair işaretler gösteriyor. Bu durumun kültürel miras için bir risk işareti taşıyıp taşımadığı, mumyalara elleyen veya aynı ortamda bulunan insanlar için de bir risk oluşturup oluşturmadığını belirlemek için dikkatle incelenmelidir.”

Mumyalar genellikle Guanajuato eyaletinin başkentinde sergileniyor. Ancak daha önce de seyahat etmişler ve bazıları 2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde sergilenmiş.

- Reklam -

Mumyalar Üzerinde Büyüyen Mantarlar Endişe Yarattı

Kimilerine göre iklim ve mineral zengini ortam nedeniyle, kimilerine göre de kapalı mahzenler nedeniyle doğal olarak korunmuşlar, ancak kimse bundan emin değil. Aileleri artık defin ücretlerini ödeyemediği için 1860’lardan itibaren kazılarak çıkarılmış ve sergilenmeye başlanmıştı.

Mumyaların üzerinde yetişen mantarların insan sağlığına zararları konusunda sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir ve aynı zamanda tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Fox News

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Leyla ile Mecnun 4. Sezon Final

“Leyla ile Mecnun” Dizisi Bir Kez Daha Ekranlara Veda Etti

Yeni Lilo and Stitch Başrolü Belli Oldu

Disney’in Yeni “Lilo & Stitch” Filmi Başrolünü Buldu