in ,

Mutfak Zemininin Altında 18. Yüzyıldan Kalma Define Bulan Çift Küçük Bir Servetin Sahibi Oldu

İngiltere’de bir çift, mutfak zemininin altında tesadüfen buldukları hazine ile küçük bir servetin sahibi oldu. Definenin asıl sahibi Baltık ülkeleriyle ticaret yapan Fernley-Maisters ailesiydi.

mutfak zemini altı hazine define
- Reklam -
- Reklam -

İngiltere‘de adı açıklanmayan bir çift, mutfak zemininin altında altın sikkelerden oluşan bir hazine keşfetti. İçerisinde 260’tan fazla altın sikke bulunan define, açık artırmada 754 bin sterlin (yaklaşık 15,6 milyon TL) karşılığında alıcı buldu.

Geçmişi 1610 yılı ile 1727’ye dek uzanan koleksiyon, 2019 yılında gün yüzüne çıkartıldı. İngiltere’nin East Yorkshire bölgesindeki Ellerby kasabasında bir ailenin evinde bulunan hazine, 1700’lü yıllardan kalma döşeme tahtalarının altındaki bir çanağa saklanmıştı.

Hazinenin asıl sahipleri, Baltık denizinde ticaretle uğraşan Hull şehrinde yaşayan Fernley-Maisters ailesine aitti.

- Reklam -

Aile; kereste, demir cevheri ve kömür ithalatı ve ihracatıyla adından söz ettirmişti. Öte yandan, ailenin bazı üyeleri 1700’lerin başında Parlamento Üyesi olarak da görev yapmıştı.

mutfak zemini altı hazine define altın

1694’te evlenen Joseph Fernley ve Sarah Maister, East Yorkshire kasabasında yaşadı. Çift, habere konu olan parayı evlilikleri sırasında biriktirmişti.

Joseph 1725 yılında, 76 yaşındayken öldü. Sarah ise 1745’te, 80 yaşında hayatını kaybetti. Ailenin soyu da kısa bir süre sonra tükendi.

Tesadüfen Bulunan Hazine Beklenilenin Üç Katı Bir Değere Satıldı

Sikkelerin satışını gerçekleştiren Spink & Son müzayede şirketi, hazinenin alıcı bulduğu son fiyatı “kesinlikle olağanüstü” olarak tanımladı. Açık artırma şirketi satıştan 200 bin ila 250 bin sterlin arasında bir getiri elde etmeyi planladıklarını açıklamıştı. Ancak sikkeler, 754 bin sterline alıcı buldu.

Dünya çapında ses getiren sikkeler, Londra’daki müzayedeciler tarafından farklı gruplar hâlinde düzinelerce alıcıya satıldı.

hazine ingiltere

Müzayede şirketi, koleksiyon için, “Britanya’da şimdiye kadar bulunan en büyük 18. yüzyıl İngiliz altını definelerinden biri,” ifadesini kullandı.

- Reklam -

Sikkeler, Amerika, Avrupa, Avustralya, Çin ve Japonya’daki özel koleksiyonculardan ilgi topladı.

“120 Yıllık İngiliz Tarihi”

Müzayede şirketinden Gregory Edmund, şunları kaydetti:

“Bir gazoz şişesi büyüklüğünde bir çanağa saklanmış 120 yıllık İngiliz tarihi.

“Sahneyi bir hayal edin: Yamuk mutfak zemininizi yeniden döşeme kararı alıyorsunuz. Betona kazmayı saplıyorsunuz ve hemen altında, küçük bir altın parçası görüyorsunuz.

“O sırada bunun sadece bir elektrik kablosu olduğunu düşünüyorsunuz. Ancak bunun altından yuvarlak bir disk olduğunu ve ardında daha yüzlerce olduğunu fark ediyorsunuz.”

mutfak zemini altı hazine define sikke

Gregory Edmund, bu koleksiyon için bir servet ödenmesini “heyecan verici” olarak nitelendirirken, “bir daha asla böyle bir açık artırma görmeyeceğini” düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Siz bu çiftin bulduğu hazine hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Gülme Gazı, Dünya Dışı Yaşamı Kanıtlamada Kullanılabilir

Dünya Dışı Yaşamın Varlığını Kanıtlayabilecek Yeni Bir Araç Belirlendi: “Gülme Gazı”

R.L. Stine - Goosebumps

160 Kitabı Aşan “Goosebumps” Serisinin Yazarı R.L. Stine: “Korku Türünde Yazacağımı Hiç Düşünmezdim”