in ,

Müze Gezilerinin Sınav Sonuçları Üzerinde Etkisi Olmadığı Ortaya Çıktı

Müze gezileri ile sınav sonuçları arasında bir ilişki olmadığı ortaya çıktı. Yapılan yeni araştırma, öğrencilerin bu tip kültürel gezilerden notlarını yükseltecek kazanımı edinemediğini gösterdi.

müze gezileri sınav sonuçları etki
- Reklam -
- Reklam -

Müze gezileri ile öğrencilerin sınav sonuçları arasında herhangi bir ilişki olmadığı ortaya çıktı. Yapılan yeni araştırma, çocukların kültürel geziler aracılığıyla notlarını yükselteceği beklentisinin boşa olduğunu gösterdi.

Ailece tiyatroya gitmek ya da müzede bir öğleden sonra (ya da ’Müze’de Bir Gece’) geçirmek eğlenceli olabilir. Özellikle Türkiye düşünüldüğünde her parçası apayrı zenginlikler taşıdığı için kuşkusuz ortaya çok zengin bir deneyim çıkacaktır. Ancak yapılan yeni bir araştırma, bu tip kültürel gezileri çocukların daha yüksek notlar almalarına herhangi bir katkı sunmadığını gösteriyor.

Çocukların bu tip kültürel gezilere “zorlanmaları”nın öğrencilerin okul hayatlarında avantaj sağlayacağını gösteren bazı ısrarcı teoriler bulunuyor. Fakat ortaya konan yeni bir akademik araştırma, “orta sınıf” olarak kabul edilen öğrenci gruplarının yaptığı gezilerle okul notları arasında hiçbir ilişki olmadığını gösterdi.

- Reklam -

Bulgular “kültürel sermayenin” etkisinin ve çocukların hayat koşullarını iyileştirme gücünün yanı sıra, zengin ya da yoksul geçmişlerden gelen öğrencilerin yaşadığı eşitsizliğe de bir bakış atılmasını sağlıyor.

müze gezileri sınav sonuçları etki araştırma

Ailece yapılan kültürel gezilerin öğrenci notları üzerinde etkisi gözlemlenemese de araştırmacılar okuma etkinliklerinin sınav notlarında rol oynadığını tespit etti. Araştırmacılar, zevk için okumak, kütüphaneyi ziyaret etmek ve kitaplar hakkında evde tartışmalar yürütmek gibi aktiviteleri de ölçtüler. Bu faaliyetlerin sınav sonuçlarını pozitif etkilediği tespit edildi.

British Journal of Sociology of Education’da yayınlanması planlanan makale, kültürel sermaye kavramının “hükümetin eğitim politikasında daha belirgin hâle geldiğini” aktarıyor.

- Reklam -

Müze Gezileri Öğrencilerin Notlarını Doğrudan Etkilemese de Derslerden Aldıkları Zevki Şekillendirebiliyor

Makalenin sonuç kısmından öne çıkan bazı satırlar şu şekilde:

“Öğrencilerin kültürel sermaye düzeylerini artırmanın okul puanları üzerinde olumlu bir etkisi olacağına inanmak aldatıcıdır. Müzelere ya da tarihi mekânlara yapılan ziyaretlerin öğrencilerin tarihe ilgi duymalarına yardımcı olabileceğini, tiyatro oyunları izlemenin de benzer şekilde drama öğrenmeyi geliştireceğini teorize etmek cezbedici. Ancak daha derin bir şekilde düşünüldüğünde, belirli ders dışı etkinliklere maruz kalmanın, diğer okul derslerindeki sonuçları etkileyeceği mekanizmaları makul şekilde tanımlamak zordur.

“Bu çalışma, artan kültürel sermayenin okul puanlarındaki sosyal sınıf eşitsizliğinin boyutunu azaltacağı görüşüne herhangi bir destek vermeyen bir dizi ampirik bulguyu ortaya koyuyor. Bu, artan kültürel sermayeyle ilişkilendirilen faaliyetlerin okul deneyiminin bir parçası olmaması gerektiğini iddia etmek demek değildir. Örneğin ders dışı geziler, eğitimden alınan zevke katkı sağlayabilir.”

Müze gezileri ile okul notları arasında bir bağlantı bulunamaması hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ms. Marvel fragman

Ms. Marvel Fragmanı: Marvel Sinematik Evreni’nin Müslüman Süper Kahramanına İlk Bakış

Damon Lindelof Yeni Star Wars Filmi

Damon Lindelof Yeni Bir Star Wars Filmi Üzerinde Çalışıyor Olabilir