in

Nazi Enigma Makinesi, Baltık Denizi’nin Dibinde Bulundu

İkinci Dünya Savaşı’nın kilit teknolojilerinden olan Nazi Enigma makinesi örneği, Baltık Denizi’nin dibinden çıkartıldı.

Nazi Enigma Makinesi
- Reklam -
- Reklam -

Alman dalgıçlar deniz temizliği için yapılan bir dalış etkinliğinde, denizin dibinde Enigma Makinesi buldu. Enigma, Nazi Almanyası tarafından İkinci Dünya Savaşı boyunca şifreli mesajlar iletmek için kullanılmıştı. Makine geçen hafta restorasyonu yapılmak üzere bir müzeye gönderildi.

Kod makinelerinin en ünlülerinden olan Enigma’nın bir kopyası geçen ay Almanya’nın Baltık Denizi’ne olan kıyılarından Gelting Körfezi’nde yapılan denizin dibindeki balık avlarını temizleme görevi sırasında bulundu. Ağ temizliği, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF)’nın etkinlikleri kapsamındaydı gerçekleştiriliyordu.

Dalgıç ekibinin lideri Florian Huber, arkadaşlarından birisinin ağların içinde eski bir daktilo olduğunu zannettiğini söyledi. Çıkartınca tarihî öneme sahip bir kalıntıyla karşı karşıya olduklarını anlayan ekip yetkililere haber vermiş.

- Reklam -

Almanya’nın Schleswig-Holstein eyaletinin Arkeoloji Ofisi müdürü Ulf Ickerodt, makinenin Eyalet Arkeoloji Müzesi’nde uzmanlar tarafından restore edileceğini, 70 yıllık hasarın hassas bir süreçle giderilmesinin en az bir yıl alacağını belirtti.

Nazi Enigma Makinesi

Bulunan Enigma Makinesi’ni inceleyen savaş tarihçileri üç rotorlu makinenin muhtemelen savaşın kaybedilmesinin ardından kanıtlardan kurtulmak isteyen bir Alman savaş gemisinden atıldığını söyledi. Makinenin savaş sırasında yok edilmiş bir denizaltından kalma ihtimali olsa da, Hitler denizaltılarına büyük önem verdiği, dört rotorlu daha gelişmiş makinelerle donattığı için bu ihtimal olası değil.

Enigma Kodları Savaşın Üçüncü Yılında Alan Turing Tarafından Kırıldı

Enigma Makineleri, İkinci Dünya Savaşı’nın başında Almanya’nın sahip olduğu avantajın en önemli unsurlarındandı. Mesajlar, bir daktiloya yazılıyor ve daktilonun verdiği sinyallerle kodlanarak karşı tarafa gönderiliyordu. Sadece kodların çözümüne sahip olunursa okunabilen mesajlara olan güven o kadar fazlaymış ki en gizli planlar bile Enigma’yla gönderiliyormuş.

- Reklam -

İngiliz bilim insanı ve modern bilgisayarların babası olarak görülen Alan Turing’in liderliğindeki bir ekip 1941’de Enigma kodlarını çözmüştü. Sonrasında Britanya, Alman’ların planlarını öğrenip karşılık verebilmişti. Tarihçiler, bu hamlelerin savaşın süresini kısalttığını ve hatta gidişatını değiştirdiğini düşünüyor.

nazi enigma

Alan Turing’in Enigma Kodu’yla verdiği savaş, 2014’te Benedict Cumberbatch’ın ünlü bilim insanını canlandırdığı The Imitation Game adlı bir filmde de işlenmişti.

Bu keşfe dair sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: France 24

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Wolfwalkers İncelemesi

Wolfwalkers İncelemesi: Çocuk Kitaplarındaki Heyecanı Ekranlara Taşıyan Bir Animasyon Şaheseri

The Kingdom 3. Sezon Lars von Trier Riget

The Kingdom 3. Sezon Geliyor: Lars von Trier, Kült Diziyi Geri Getiriyor