Noel Baba efsanesine ilham veren Hıristiyan azizi Nikolaos’un mezarının tam yeri belli oldu. 4. yüzyıldan kalma Aziz Nikolaos Anıt Müzesi’nde önemli bir keşif gerçekleştirildi.
Resmi kayıtlara göre St. Nicholas olarak bilinen ancak halk arasında Noel Baba, Aziz Nick ve Kris Kringle olarak da tanınan; çocuklara hediyeler getirmesiyle ünlü Noel Baba’nın gerçek mezar yeri bulundu.
Araştırmacılar, dünyaca ünlü azizin cesedinin St. Nikolaos Kilisesi’ne gömülü olduğuna dair çeşitli öngörülere sahipti. Ancak azizin cesedi, ölümünden yaklaşık olarak 700 sene sonra çalınmıştı. Bu sebeple defnedildiği nokta kesin olarak bilinemiyordu.
Şimdi ise kilise binasının Kudüs’teki Kutsal Kabir Kilisesi’ne olan benzerliği ve İsa’yı tasvir eden bir freskin verdiği ipuçlarından yararlanan arkeologlar, kilisede düzenlenen yeni kazının ardından Aziz Nick’in cesedinin yattığı kesin yeri tespit etmeyi başardı.
Antalya’nın turistik ilçelerinden Demre, ünlü azizin Milattan Sonra 4. yüzyılda piskopos olarak hizmet ettiği kilisenin üzerine, Milattan Sonra 520 yılında inşa edilen Aziz Nikolaos Kilisesi’ne ev sahipliği yapıyor. Milattan Sonra 343’te hayatını kaybeden St. Nicholas’ın ardından, bölge Hıristiyanlar arasında popüler bir hac yeri olmuştu.
Noel Baba Mitine İlham Veren Azizin Mezarının Tam Yeri Kesinleşti
Noel Baba mitine ilham olan Aziz Nicholas’un hayatına dair çok az bilgi mevcut. Ancak kendisi hakkında sayısız efsane bulunuyor. Üç genç kızı fuhuştan kurtardığı, şeytanın ele geçirdiği bir ağacı budadığı, üç çocuğu dirilttiği ve Birinci İznik Konsili sırasında yumruk yumruğa kavgaya giriştiği söylentiler arasında. Ölümünün ardından mirasını isimsiz olarak yoksullara bıraktıktan sonra ise Noel Baba efsanesi ortaya çıkıyor.
Geç Orta Çağ uzmanı Charles W. Jones tarafından Latinceden tercüme edilen çağdaş bir el yazması, MS 1087’de İtalya’nın Bari kentinden bazı kişilerin St. Nicholas’ın kalıntılarının çoğunu alıp geride birkaç kemik ve kırık lahit bırakıldığının kaydını tutuyor.
Tüm bunlara rağmen St. Nicholas kilisesi, 20. yüzyılın sonunda başlayan arkeolojik kazılar sayesinde varlığını sürdürüyor. Alüvyonla kaplı eski kilisenin temellerinin gün yüzüne çıkmasının ardından, bölgede keşiflerin arkası kesilmiyor.
Geçen hafta Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Osman Eravşar, Aziz Nikolaos’un mezarının yerini bir İsa freskinin dibinde bulduğunu duyurdu.
Eravşar, mevcut kazıların orijinal kiliseden “Aziz Nikola’nın ayaklarının bastığı zemini” ortaya çıkardığını kaydetti. Eravşar, “Bu son derece önemli bir keşif, o döneme ait ilk keşif,” ifadelerini kullandı.
Eravşar ayrıca mezarın orijinal yerinin bulunduğunu da kaydetti. 11. yüzyılda, Bari’den gelen birlik ünlü azizin kemiklerini çıkarttığında, mezarın orijinal konumu saklamak adına bazı lahitleri de kenara itmişti.
“Onun lahdi özel bir yere yerleştirilmiş olmalı ki burası da kubbe ile örtülü üç apsisli kısımdır. İsa’nın sol eliyle İncil’i tutarken sağ eliyle de kutsama işareti yaptığı bir fresk bulduk.”
Yunanca “lütuf olarak” sözcüklerini içeren bir mermer yer karosu, azizin mezarının tam yerini işaret ediyor olabilir. Kilisenin şekli de bu teoriyi destekliyor. Kutsal Kabir Kilisesi’nin tepesindeki bitmemiş kubbe gibi, Myra’daki Aziz Nikolaos Kilisesi de benzer bir yapıya sahip.
Kilise, 1860’larda Rus İmparatoru II. Aleksandr tarafından restore edildiğinde kubbe hiçbir zaman tamamlanamadı. Bu tamamlanmamış kubbe, Aziz Nikolaos’u, İsa’nın çarmıha gerilmesi ve göğe yükselişi hikâyesiyle bağlantı kurmak için tasarlanmış olabilir.
Siz bu keşfe dair ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Live Science
Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.