in ,

Norveç’te 1.700 Yıllık Kutu Oyunu Bulundu

Arkeologlar Norveç’te Roma Demir Çağı’ndan kalma 1700 yıllık bir kutu oyunu buldu. Yapılan çalışma dönemin elit kesiminin yaşantısına da ışık tuttu.

Roma Demir Çağı'ndan Kalma Kutu Oyunu Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Geçen aylarda Norveç’in batısında bulunan Hordaland eyaletindeki Lindås belediyesine bağlı Alversund köyünün yakınlarında bir antik mezar kazılmaya başlanmıştı. Arkeologlar işlenmiş çömlekler ve cam parçalarının arasında tuhaf bir sürprizle karşılaştı: Roma’da oynanan bir oyun takımı.

Çalışmalarda görev alan Bergen Üniversitesi Müzesi’nden Morten Ramstad şu açıklamalarda bulundu:

“Gerçekten çok heyecan verici bir durum. Bu tarz keşiflerle ne Norveç’te ne de İskandinavya’da çok sık karşılaşılıyor. Bunu özel kılansa zar dâhil neredeyse bütün takımı bulmuş olmamız.”

- Reklam -

Bulunan oyun parçaları Roma Demir Çağı’ndan, aşağı yukarı M.S. 300’den kalma. 1.700 yıllık setin içinde 13 tam ve 5 kırık oyun parçası ve neredeyse hiç zarar görmemiş bir zar var. Zarın üstünde sıfır, üç, dört ve beş işaretleri görülebiliyor. Buna benzer zarlardan Norveç’te daha önce bir düzine kadar bulunmuştu. Benzer bir zar da Danimarka’da geçen yıllarda çıkartılmıştı.

Roma Demir Çağı’ndan Kalma Kutu Oyunu Bulundu

Danimarka’da bulunan parçalarla yeni çıkanlar karşılaştırılarak o dönemde İskandinavya’da oynanan oyunlar hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Roma oyunu Ludus Iatrunculorum’a benzeyen oynama şekliyle kutu oyunları dönemin İskandinav elitleri için popüler bir hobiymiş. Uzun gemi yolculuklarında hem zaman geçirmek hem de taktiksel düşünmeyi geliştirmek için oynanan oyunlara Ramstad’ın bakış açısı daha çağdaş:

“Neredeyse iki bin yıllık bir oyun bulmak büyüleyici. O zamanın insanlarının bizden çok da farklı olmadığını gösteriyor.”

- Reklam -

Roma Demir Çağı’ndan Kalma Kutu Oyunu Bir Statü Göstergesi

Kazı yerinde ayrıca dönem elitlerinden bir insanın kalıntıları bulundu. Alversund’un yakınlarındaki Alverstraumen boğazı kuzey Norveç’le güney Norveç arasında deniz ulaşımı için önemli noktalardan birisiydi. Boğazın eski adı Nordvegen’di, “Kuzey yolu” Norveç de adını buradan alıyor. Kemik kalıntıları, özenle işlenmiş çömlekler ve yanık cam parçaları burada külleri bulunan kişinin dönemin elitlerinden olduğunu gösteriyor.

Roma Demir Çağı’ndan Kalma Kutu Oyunu Bulundu
“Bu kalıntılar Roma İmparatorluğu’yla etkileşimde bulunulduğunu kanıtlıyor, Roma’da kutu oyunları zenginlerin sevdiği bir etkinlikti. Bu oyunu oynayabiliyorsan oynayacak zamanın, oyunu satın alabilecek gücün ve stratejik düşünebilecek yeteneğin olduğu anlamına geliyordu.”
Araştırmanın başındaki arkeolog Louise Bjerre’nin yorumları da şöyle:

“Bu kazı Norveç’i İskandinavya’nın ticaret ve iletişim ağına daha kuvvetle bağlıyor. Norveç’in Demir Çağı’na girişi hakkında da daha geniş açılı bir anlayışımız olmasını sağlayacak.”

Kazıdan çıkartılan parçalar incelenmek için Bergen Üniversitesi laboratuvarına götürüldü, arkeologlar bir süre sonra kemik ve objelerin müzelerde halkın beğenisine sunulacağını umuyor.

İnsanların binlerce yıl önce bile bu tarz kutu oyunlarına olan ilgisini sizler nasıl buldunuz? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.


* F*ck Kelimesinin Tarihteki İlk Kaydı Yine Bir Salgın Dönemine Ait

Kaynak: Life in Norway

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Kitap_Kurdu Kitap_Kurdu dedi ki:

    Kutu oyunlarını seven tek ben değilmişim

  2. Avatar for silence silence dedi ki:

    Başlığı görünce aklıma Jumanji geldi.

  3. Avatar for HamdemitAbi HamdemitAbi dedi ki:

    Bir de bakıyoruz oyunun adı ''Half Life 3".
    Gergin müzik girer…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Covid-19 Hindistan Maymun Çetesi

Maymun Çetesi Hindistan’da Covid-19 Hastalarının Kan Örneklerini Çaldı

spacex nasa Crew Dragon

SpaceX, İlk İnsanlı Roket Fırlatışını Başardı