in ,

Notre Dame Katedrali’nin Altında Antik Mezarlar Bulundu

Notre Dame Katedrali için restorasyon çalışmaları sürüyor. 2019’daki yangında büyük hasar gören yapının zemininde 14. yüzyıldan kalma mezarlar ve bir lahit bulundu.

Notre Dame Katedrali mezar lahit kesif
- Reklam -
- Reklam -

Notre Dame Katedrali binası restore edilmeye devam ediyor. 2019 yılında gerçekleşen yangın felaketinin ardından yenileme çalışmalarının sürdüğü binada çarpıcı bir arkeolojik keşfe imza atıldı. Yapının altında tahminen 14. yüzyıldan kalma mezarlar ve kurşundan bir lahit bulundu.

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Notre Dame Katedrali 1345 yılında kullanıma açılmıştı. Gotik mimarinin en önemli yapıları arasında bulunan katedral, adını Meryem Ana’ya ithafen almıştı.

2019 senesinde yaşanan büyük yangının izlerini silmeye çalışan restorasyon ekibi, beklenmedik bir keşfe imza attı. Fransa Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bulunan mezarların ve lahdin “olağanüstü bilimsel kaliteye sahip” olduğu ifade edildi. Mezarların, antik kilisenin kulesini yeniden inşa etmek için yapılan hazırlık sırasında, iskele kurmadan önce zeminin sağlamlığını kontrol ederken tespit edildiği aktarıldı.

- Reklam -

notre dame

Mezarlar arasında “tamamen korunmuş, insan biçimli kurşundan yapılmış bir lahit” bulunduğu da belirtildi. Tabutun, katedralin inşasından sonraki yüzyılda, 1300’lerde üst düzey bir devlet yetkilisi için hazırlandığı düşünülüyor.

Mezarların yanı sıra, katedralin mevcut zemin seviyesinin hemen altında, , sunak alanını neften ayıran bir mimari unsur olan orijinal 13. yüzyılın parçaları olarak tanımlanan boyalı heykellerden kısımlar da keşfedildi.

Notre Dame Katedrali Restorasyonu Sırasında Bulunan Mezarlar 13. Yüzyıl Cenaze Uygulamalarına Dair Yeni Veriler Sunacak

Agence France-Presse haber ajansının salı günü gerçekleştirdiği ziyaret sırasında arkeologlar bir çift oyma el de dahil olmak üzere heykelleri temizleyip gün yüzüne çıkartıyordu.

Kazılar esnasında sakallı bir adamın büstü ve boya izlerinin hâlâ taze kaldığı yontulmuş bazı sebze figürleri de bulundu.

Notre Dame Katedrali mezar

Arkeolog ekibi, toprak ve taşların ağırlığıyla zarar gören lahdin içine bakabilmek için endoskopik mini bir kameradan yararlandı.

Baş arkeolog Christophe Besnier keşfe dair şunları aktarıyor:

- Reklam -

“Dini liderlerin gömüldüğü zamanlarda iyi bilinen bir fenomen olan, başın üstünde kumaş parçaları, saç ve yapraklardan oluşan bir yastık görebilirsiniz. Bu bitki elementlerinin hâlâ içeride bulunabilmesi, vücudun çok iyi bir koruma durumunda olduğu anlamını taşıyor.”

Notre Dame Katedrali mezar lahit

Ulusal Arkeoloji Araştırma Enstitüsü’nden Dominique Garcia, keşfinin orta çağdaki cenaze uygulamalarına ilişkin anlayışımızı geliştirmeye yardımcı olacağını düşünüyor.

Tüm bunlara ek olarak lahdin tuğla boruları arasında uzandığı 19. yüzyıldan kalma bir yeraltı ısıtma sistemi de gün yüzüne çıkartılmış durumda.

paris katedral

Yapılan onca heyecan veren keşfe rağmen arkeologlar çalışmalarını tamamlamak için saat gibi çalışıyor. Katedralin 2024 yılında yeniden ziyarete açılması bekleniyor.

Notre Dame Katedrali restorasyonu sırasında yapılan bu keşif hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

james webb yeni fotoğraf

James Webb Uzay Teleskobu’ndan Yeni Fotoğraf: Hassas Ayar Aşaması Tamamlandı

Kunt Tulgar vefat

Fantastik Türk Sinemasının Unutulmaz Yönetmeni Kunt Tulgar Yaşamını Yitirdi