in

Meksika’da Olmekler’e Ait Kabartmalar Keşfedildi: Antik Medeniyetin Hükümdarları Tasvir Ediliyor

Olmek medeniyetine ait ikiz kabartmalar bulundu. Meksik’da gerçekleştirilen keşif, antik uygarlığın hükümdarlarını gözler önüne seriyor.

olmek kabartmaları
- Reklam -
- Reklam -

Olmek medeniyetinden kalma kabartmalar keşfedildi. Baş yontularıyla tanınan bu antik uygarlık, Meksika tarihi açısından önemli bir yere konumlanıyor.

Milattan Önce 1.200 ila 400 yıllarında varlık gösteren Olmekler; Maya ve Aztek gibi medeniyetleri etkilemiş erken dönem bir Orta Amerika medeniyeti olarak tanınıyor.

Meksika’nın güney ucuna yakın olan Tabasco eyaletindeki Tenosique’de kasabasında keşfedilen yeni Olmek kabartmaları; bu antik uygarlığın yöneticileri hakkında yeni detaylar ortaya koyuyor.

- Reklam -

Kireçtaşından yapılmış devasa heykellerin çapı yaklaşık 1,4 metre ve her biri 700 kilogram ağırlığında.

Yapılan açıklamada yer alanlara göre bu iki heykel, yerel yöneticileri ağızları açık bir şekilde ve kolları çapraz olarak tasvir ediyor. Her parçada ayak izleri, taç, mısır koçanı, Olmek haçı ve jaguar sembolleri yer alıyor. Hükümdarların açık ağızları “jaguarın kükremesini” işaret ediyor.

Olmek Heykelleri Uygarlığın Önemli Kişileri Tasvir Ediyor

Meksika Kültür Bakanlığı’ndan araştırmacılar, kabartmalarla ilgili en çarpıcı şeyin figürlerin konumu olduğunu kaydetti. Ağızların Ajaw (Kolomb öncesi Maya siyasi unvanı) gibi oyulmuş olması, M.Ö. 900 ile M.Ö. 400 arasına tarihlenen heykellerin Olmek topluluğunun önemli şahsiyetlerine ait olduğunu ortaya koyuyor.

Arkeologların açıklamalarına göre Olmek’lerin bu oyma tarzının, zaman içerisinde Maya’ların ajaw sunaklarına dönüşmüş. Ajaw kelime karşılığı olarak bağıran, gönderen, emir veren anlamına geliyor. Ağızlarıyla öne çıkan Maya anıtlarından hatırlanıyor. Dolayısıyla bu tasvir şeklinin en az 300 yıldır bölgede kullanıldığı düşünülüyor.

olmek kabartma meksika

- Reklam -

Yeni bulunan oymalar, Tabasco eyaletindeki Balancán ve Villahermosa şehirleri de dahil olmak üzere bölgede bulunan diğer beş Olmek anıtıyla benzerlikler taşıyor. Bilim insanları bu benzerliklerden yola çıkarak portrelerin çeşitli ritüellerde kullanılan hükümdarları tasvir ettiğini düşünüyor. Bu uygulamanın “trans benzeri bir duruma ulaşabilmek için” beyne giden kan ve oksijen akışını azaltan bir duruş benimsemeyi içeriyor.

Maya Araştırmaları Merkezi’nde arkeolog Pérez Suárez, yapılan bu keşfin kendilerine güç verdiğini kaydetti. Heykeller, ilerleyen tarihlerde Pomoná Site Museum’da sergilenecek.

Olmek uygarlığı hakkında daha fazla bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Siz bu arkeolojik keşiflere dair ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Live Science

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

joker folie a deux butcesi

Joker: Folie à Deux’un Bütçesi Belli Oldu: İlk Filmin Tam Üç Katı

Edgar Allan Poe Filmi 18+ Netflix

Edgar Allan Poe’nun Hayatını Anlatan Film 18+ Yaş Sınırıyla Yayınlanacak