in

Orta Çağ’dan Kalma “Gizli” Tüneli Elektrikçiler Kazara Ortaya Çıkardı

Galler’de Orta Çağ döneminden kalma “gizli” tünel, elektrik teknisyenleri tarafından kazara keşfedildi.

Orta Çağ Kalma Gizli Tünel
- Reklam -
- Reklam -

Güney Doğu Galler’de bulunan Monmouthshire ilçesindeki Tintern Manastırı yakınlarında, gizli bir tünel keşfedildi. Elektrikçiler, tesisat için yaptıkları kazıda yanlışlıkla Orta Çağ döneminden kala 1,22 metrelik bir tünel keşfetti.

Bir grup elektrik teknisyeni, yeraltında bulunan elektrik kablolarının yerlerini değiştirmek için yaptıkları rutin kazı sırasında, Orta Çağ’dan kalma gizli bir tünel ile karşılaştı.

The Western Power Distribution (WPD) şirketinin çalışanı olan müteahhitler, bu sıra dışı keşfe imza attıklarında Monmouthshire’da bulunan Tintern Manastırı yakınlarında kazı çalışmalarına henüz yeni başlamıştı.

- Reklam -

Yüksekliği yaklaşık olarak 1,22 metre olan tuğladan yapılma tünelin, en az 900 yıl öncesinden kaldığı tahmin ediliyor.

Orta Çağ Zamanından Kalma Tünel, Bölgede Kalıntıları Bulunan Tintern Manastırı’na Ait Olabilir

Tünelin ortaya çıkartıldığı vadinin yakınlarında, 1131 yılında kurulan Gotik manastır Tintern’in kalıntıları yer alıyor. Şirket, tünelin herhangi bir resmi haritada bulunmadığını ve bölge sakinleri ya da yetkililer tarafından bilinmediğini teyit etti.

The Western Power Distribution şirketinden teknisyen Allyn Gore, bu gizli tünel hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilmek için yıllar boyunca arkeolojik çalışmalar yapılması gerekebileceğini ifade etti.

Öte yandan Allyn Gore’un teknik ekibi, kazıya başladıkları hendeği tekrar doldurarak kabloları başka bir bölgeye taşımaya başladı bile.

Kazı ekibinin şefi konumundaki Gore, bu keşiflerinin şimdiye dek kazılarında gerçekleşen en heyecan verici ve etkileyici şey olduğunu belirtti.

- Reklam -

Gore yaptıkları keşif hakkında şunları söyledi:

“Tünel sistemi bir patikanın altına saklanmış durumda. Tünel, Angiddy Çayı’na paralel olarak ilerliyor ve vadi boyunca çay yolunu takip ediyor. Yüzyıllardır kimsenin fark etmeden üzerinde yürümüş olması muhtemel.”

Bölgede yapılan keşifle birlikte Galler hükümeti de harekete geçmiş durumda. Gore’a göre yetkililer tünelin büyüklüğünden etkilenmiş durumda. Tarihi ve kültürel miras kurumu Cadw ise bölgede daha önce bulunan demir işçiliği kalıntılarıyla tünel arasında bağlantı olabileceğini ifade ediyor.

Arkeologlar ve araştırmacılar bu gizli tünel hakkında daha fazla detay bulmak üzere çalışmaya devam ediyor.

Orta Çağ zamanından kalma keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşarak sohbete katılabilirsiniz.

Kaynak: Independent.co.uk

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Ülkemizde olsa ne güzel duvarlarına resim yapar yazılar yazardık.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dişli Kızlar - Jennifer Mathieu

Dişli Kızlar İncelemesi: Dişini Göster!

Pluteus Anatolicus mantar

Artvin’de Yalnızca Türkiye’de Yetişen Yeni Bir Mantar Türü Keşfedildi