in ,

Yunanistan’da Bulunan Orta Çağ’dan Kalma Kılıç, Türk Korsanlara Ait Olabilir

Orta Çağ döneminden kalma nadir bir kılıcın, Türk korsanlara ait olabileceği ortaya çıktı. Yunanistan’da bulunan tarihi kalıntı hakkında araştırmalar sürüyor.

orta cağ türk korsan kılıç
- Reklam -
- Reklam -

Orta Çağ zamanından kaldığı düşünülen bir kılıcın, Türk korsanlara ait olabileceği öne sürüldü. Ege Denizi’nin kuzeybatı kıyısında bulunan kalıntılar, dönemin sosyal yapısına dair yeni sözler söylüyor.

Yunanistan’ın kuzeyinde yer alan bir Hıristiyan mezarında ortaya çıkartılan yüzlerce yıllık kılıcın, Türk korsanlarla ilişkisi olabileceği tespit edildi.

Çek Cumhuriyeti’nde bulunan Masaryk Üniversitesi’nden araştırmacılar, tek ağızlı kılıcın 14. yüzyılda manastıra baskın yapan Türk korsanlara ya da manastırı onlara karşı savunanlara ait olabileceğini aktarıyor.

- Reklam -

Arkeolog Errikos Maniotis, bu tipteki kavisli ve tek ağızlı kılıçların o yıllarda hem Türkler hem de Bizanslılar tarafından kullanıldığını ifade ediyor.

Maniotis, kılıcın tam olarak hangi tarafa ait olduğunu henüz bilemediklerini aktarıyor:

“Kılıcın Bizanslılara mı mı yoksa Türk akıncılara mı ait olduğunu belirlemek zor. Bu dönemde iki taraf da benzer silahlar kullandı.”

Kazı çalışmaları Hrisokamaros’lu Agios Nikolaos Manastırı olarak isimlendirilen, o bölgede yaşamış bir rahibin anısına inşa edilmiş manastırın çevresinde gerçekleştirildi. Bu tip manastırların, çoğunlukla korsan baskınlarında sığınak olarak kullanıldığı da biliniyor.

orta cağ türk korsan kılıç yunanistan

Ortaya çıkartılan kalıntılar Ege Denizi’nin kuzeybatı kıyısında, Selanik kentinin yaklaşık olarak 64 kilometre güneydoğusunda bulundu.

- Reklam -

Orta Çağ Döneminden Kalma Kılıcın Kökenine Dair 3 Farklı Teori Var

Araştırmacılar, 1300’lü yıllarda bölgede bu kılıcın kullanılmış olabileceği toplam üç askeri olay belirledi.

Bunlardan ilki 1344 yılında Türk korsanlarının kıyı boyunca düzenlediği ve manastır yöneticilerini de kaçırdığı saldırılardı. Sonraki saldırı 1345 ve 1371 yılları arasında Bizans topraklarını fethetmeye çalışan Sırp Kralı Stefan Dušan tarafından gerçekleştirilmişti. Dördüncü saldırı ise 1383 ve 1387 yılları arasında Osmanlı birliklerinin Selanik’i kuşattığı dönemdi.

Arkeologlar, kılıcın yaklaşık 45 santimetrelik bıçağının 7 yüzyıl boyunca bozulmadan günümüze kaldığını ancak saldırı sırasında bıçağın bir miktar yamulduğunu kaydetti.

İlk defa 2000 ve 2001 yılları arasında keşfedilen kılıcın kökenine dair ayrıntılı bilgiler bulabilmek için çalışmalar devam ediyor.

Uzmanlar ise demirden yapılmış bir kılıcın günümüze kadar sağlam kalmasının sıra dışı bir durum olduğunu ifade ediyor. Çünkü o yıllardan kalma demir aletlerin, kolaylıkla paslandığı biliniyor.

Siz bu arkeolojik keşfe dair neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

warrior nun 2 sezon fragman netflix

Netflix’in Doğaüstü Temalı “Warrior Nun” Dizisinde 2. Sezon Fragmanı Çıktı

tiktok fenomeni yazar A.K. Mulford Harper Voyager

TikTok Fenomeni, Yeni Kitapları için Dünyaca Ünlü Yayınevi Harper Voyager ile Anlaştı