in ,

700 Yıllık Cinayetin Korkunç Detayları, Kafatası Kalıntılarında Yapılan İnceleme Sonucunda Gün Yüzüne Çıktı

Ortaçağ’da işlenen korkunç bir cinayetin detayları, dijital mikroskop ve bilgisayarlı tomografi yöntemiyle 700 yıl sonra ortaya çıktı.

Ortaçağ Cinayeti Kafatası İncelemesi ile Çözüldü
- Reklam -
- Reklam -

Ortaçağ döneminde yaşanan bir cinayet olayının perde arkası, bilim insanları tarafından aydınlatıldı. 700 yıllık gizem, dijital mikroskop ve bilgisayarlı tomografi yöntemiyle çözüme kavuştu.

Ortaçağda bir cinayet kurbanı, başına çok sayıda kılıç darbesi alarak öldürüldü. Yapılan yeni bir araştırma sonucunda 700 yıldan daha uzun bir süre önce genç bir adamın kafasına dört kılıç darbesi alarak hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Arkeologlar kurbanın iskeletini 2006 yılında İtalya’nın kuzeyindeki Varese eyaletindeki küçük bir kasaba olan Cittiglio’daki San Biagio kilisesinde keşfettiler. Kilisenin en eski bölümlerinin MS 8. yüzyıla ait olduğu düşünülüyor. Ancak hırpalanmış iskelet 11. yüzyılda girişin yakınında inşa edilmiş atriyumdaki bir mezarda bulundu. Radyokarbon tarihleme yöntemi ile kurbanın MS 1260 tarihlerinde oraya gömüldüğünü gösteriyor.

- Reklam -

İtalya’daki Insubria Üniversitesi Osteoarkeoloji ve Paleopatoloji Merkezi’nde antropolog olan çalışmanın baş yazarı Chiara Tesi, yaraların acımasızlığının cinayetin “aşırıya kaçmış bir vaka” olabileceğini ifade etti. Tesi ve çalışma arkadaşları, kurbanın iskelet kalıntılarını bilgisayarlı tomografi (CT) ve kafatası yaralanmalarının hassas dijital mikroskop dahil olmak üzere modern adli tıp teknikleriyle analiz ettiler.

Ortaçağ Cinayeti Kafatası İncelemesi ile Çözüldü

Şahıs muhtemelen saldırgan tarafından gafil avlanmış ve kafasını gerektiği gibi koruyamamıştı. Journal of Archaeological Science adlı bilimsel derginin aralık sayısında yayımlanan araştırmaya göre, yaraların kafatasındaki konumu ve açıları, genç adamın saldırganla karşı karşıya geldiğini ve başının üst kısmına silahla vurulduğunu gösteriyor.

Ortaçağ Cinayeti Oldukça Karmaşık Bir Nedenden Ötürü İşlenmiş Olabilir

Yeni çalışma, kurbanın öldürüldüğünde 19 ila 24 yaşları arasında bir erkek olduğunu gösteriyor. Fasti Online dergisinde 2008 yılında yayınlanan yazı, cesedin yaralarından bazılarına dikkat çekiyordu. Fakat Chiara Tesi yeni araştırmanın başka yaralanmaları ve cinayet sırasını ortaya çıkardığını söyledi.

- Reklam -

Yaranın derin olmaması, kurbanın darbeyi savuşturmak için bir kalkan kullandığına işaret ediyor. Adamın daha sonra arkasını dönüp kaçmayı denediğine inanılıyor. Bununla birlikte kaçmak için arkasını döndüğünde, hızlı bir şekilde art arda biri kulak bölgesi, diğeri ise ense bölgesini etkileyen iki darbe daha aldı. Sonunda başının arkasına ani ölüme neden olan son bir darbe ile vuruldu. Tesi, bu “abartılı” cinayetin karmaşık bir nedeni olabileceğini öne sürdü. Böylesine çılgınca bir saldırı, saldırganın işini bitirmeye kararlı olduğunu gösteriyor gibiydi.

Ortaçağ Cinayeti Kafatası İncelemesi ile Çözüldü

Yeni çalışma, yaralanmaların hepsinin aynı bıçaklı silahtan (muhtemelen çelik bir kılıç) kaynaklandığını gösterirken, yaraların konumu yaralanmaların tek bir saldırgan tarafından yapıldığına işaret ediyor. Tesi, araştırmacıların kurbanın kimliğini belirlemek için tarihi kayıtları incelediklerini ancak hiçbir şey bulamadıklarını dile getirdi. Yine de göze çarpan cenazesi, kiliseyi ilk kuran güçlü De Citillio ailesinin bir üyesi olabileceğini düşündürüyor.

Sizler de ortaçağ cinayetini konu alan yeni araştırma hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Uncoupled 2. sezon iptal edildi Netflix

Neil Patrick Harris’li “Uncoupled” Dizisi İlk Sezonun Ardından İptal Edildi

The Last of Us 1. Bölüm ile BluTV'de Başladı

HBO’nun “The Last of Us” Dizi Uyarlaması Yayına Başladı: İşte Yapıma Dair Bilinen Tüm Detaylar