in

Oxford Profesörü, Tarihteki İlk İncil’in Papirüs Parçalarını Çalmakla Suçlanıyor

Papirüse kaydedilmiş ilk İncil örneğine ait antika parçaların çalınması suçuyla tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan Oxford profesörü, iddiaları reddediyor.

Papirüs İncil Dirk Obbink
- Reklam -
- Reklam -

İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde görevli Dirk Obbink adındaki profesör antika olarak değerlendirilen, papirüsten yapılma İncil parçaları çaldığı iddiasıyla karşı karşıya. Papirüs bilimi ve Yunan edebiyatı profesörü olan Obbink, hırsızlık ve dolandırıcılıktan suçlanıyor.

Olaya dair gelen ilk ihbarlar, son olarak Oxford Üniversitesi’nin Sackler Kütüphanesi’nde sergilenen son olarak Amerika’daki bir İncil müzesine taşınan papirüsten parçaların çalındığı yönünde olmuş. Polisin söylediğine göre ihbar 12 Kasım’da geliyor. Oxford profesörü geçen aylarda tutuklanmasına rağmen daha sonra serbest bırakılmıştı. Ancak olaya dair soruşturmalar sürüyor.

Dirk Obbink kendisine yöneltilen suçlamayı, kariyerine zarar vermesini ve itibarının zedelenmesini amaçlayan kötü niyetli bir girişim olarak adlandırıyor.

- Reklam -

Papirüs İncil Dirk Obbink

İddialara göre antika parçalar Sackler Kütüphanesi’nden taşınıp ABD’nin başkenti Washington’daki İncil Müzesi’nin koleksiyonuna ekleniyor. Aktarılanlara göre müze 2017 yılında Amerikalı evanjelist inancına sahip milyarder Green ailesi tarafından kuruldu. Ailenin Hobby Lobby adında bir mağazalar zinciri de mevcut.

Çalıntı İddialarına Konu Olan Yazma Papirüse Kaydedilmiş İlk İncil Örneklerinden Birisiydi

Mısır Araştırma Derneği’nin (EES) sahibi olduğu Sackler Kütüphanesi’nden antika parçaların kaybolmasının ardından Oxford’lu profesör 2019’un ekim ayında görevinden uzaklaştırılıyor. EES’nin iddiasına göre Oxford Üniversitesi’nin tesislerinde bulunan parçaların yeri değiştirilerek İncil Müzesi’ne satılıyor. Polisin araştırmasıyla ilişkili olarak o zaman bir açıklama yayınlayan dernek başkanı Carl Graves, ABD’deki müzenin işbirliği yapmasıyla kayıp 13 parçanın da kendilerine döndüğünü belirtiyor.

“Bu parçalar tarihteki ilk İncil buluntuları. Mısır’ın Hristiyanlığa geçişinin ilk dönemlerine ve İncil’in ilk örneklerine dair delil oluşturuyorlar. Değeri ölçülemez ve yeri değiştirilemez olan bu parçalar için herhangi bir fiyat biçmiyoruz.”

Papirüs İncil Dirk Obbink

- Reklam -

Koleksiyona ait kimi parçalarda yalnızca bir ya da iki kelimenin yer aldığını söyleyen dernek başkanı Graves, bu parçaların bir araya getirilmesinin onlarca yıllık çalışmanın ürünü olduğunu vurguluyor. Antika parçalar İncil’in Genesis, Exodus ve Tesniye bölümlerine ait.

Profesör Dirk Obbink: “Kötü Niyetli Bir Girişimin Ürünü”

Yanlış hiçbir şey yapmadığı söyleyen Profesör Dirk Obbink ise kendisine yöneltilen tüm bu suçlamaları reddediyor.

“İddiaların aksine akademik kariyerim boyunca korumaya ve yükseltmeye yemin ettiğim değerlere ve iş arkadaşlarımın bana olan güvenine asla ihanet etmem. Aleyhime kullanılan bu dokümanlar, inanıyorum ki itibarımı ve kariyerimi zedelemek için ortaya atılan kötü niyetli bir girişimin ürünüdür.”

Bu olaya dair sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Harper Lee Bülbülü Öldürmek Sonrasında Ne Yaptı?

Kaynak: The Guardian

Ensar Çırak

İzmir'de doğdu. İlkokulda dramayla uğraştı, futbol oynadı. Sonra basketbola sardı ve daha çok sevdiğini anladı. Küçüklüğünden beri oyunlara hasta. Fantastik edebiyat sever. Ortaokulda arkadaşıyla başarısız bir bilim kurgu denemesi oldu. Zamanında bir sürü balığı vardı ama şimdi hiçbiri yok. Şu sıralar İstanbul'da, üniversiteyle uğraşıyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

66. Sait Faik Hikâye Armağanı Ethem Baran

66. Sait Faik Hikâye Armağanı Kazananı Açıklandı

After Life 2. Sezon İnceleme

After Life 2. Sezon İncelemesi: Kabullenişin Sürekliliği?