in

Peru Çöllerine Kazınmış 2.000 Yıllık Dev Bir Kedi Figürü Keşfedildi

Peru çöllerinde bulunan Nazca Çizgileri’nde 2.000 yıllık kedi figürü keşfedildi. Çizgiler UNESCO Dünya Mirası listesinde de yer alıyor.

Peru Çöl Nazca Çizgileri Kedi
- Reklam -
- Reklam -

Güney Peru bölgesindeki çöller yüzlerce yıl önce kazılmış şekillerle dolu. Nazca Çizgileri adıyla bilinen şekillerin en üne kavuşanları sinekkuşu, katil balina ve bir maymunun figürleri arasında komplo teorilerinin favorisi olan bir de –belki– astronot figürü var. Peru çizimlerine şimdi en şirininden bir yeni figür eklendi: Kedi.

Yeni kedi çiziminin MÖ 200 ila MÖ 100 arasında yapıldığı düşünülüyor. Kedi, düz zemine yapılmış çizimleri izlemek için harika bir manzara sunan diğer çizimlere yakın bir tepedeki çalışmalarda keşfedildi.

Nazca Çizimleri 1994’ten beri UNESCO’nun Dünya Mirasları listesinde. Yüzlerce geometrik şekilden oluşan çizgiler yüzyıllar boyunca üstlerine biriken toprak ve kayalar kazılarak ortaya çıkartılıyor. Çizimler başkent Lima’nın 400 kilometre uzağında, çölde bulunuyor.

- Reklam -

Peru Kültür Bakanlığı’ndan gelen açıklamalar şöyle:

“Figürün çok az bir kısmı görünüyordu. Tepeye kazınmış olduğu için erozyonla üstü kapanmıştı. Geçtiğimiz hafta boyunca jeoglif temizlendi ve bir kedi figürü ortaya çıkartıldı. Kedi 37 metre uzunluğunda ve genişliği 40 santimetre kadar.

“Hâlâ yeni çizimler bulmamız şoke edici, gömülmüş bir sürü daha figür olduğunun da farkındayız. Son yıllarda drone yardımıyla daha önce fark edemediğimiz çizimleri de buluyoruz.”

Peru’nun Nazca Çölündeki Çizimler İki Farklı Medeniyet Tarafından Yapılmış

Peru’da çizimlerle ilgilenen ekibin lideri olan arkeolog Johny Isla, son yıllarda 80’den fazla figürün ortaya çıkartıldığını açıkladı. Nazca ve Palpa vadilerinde bulunan yeni figürlerin hepsi Nazca medeniyetinden önceki bir dönemde çizilmiş.

Peru Çöl Nazca Çizgileri Kedi

- Reklam -

“Yeni bulduğumuz figürler boy olarak küçük, Nazca çizimleri düz  yüzeydeyken bunlar tepelerde yapılmış ve kesinlikle farklı bir geleneğe ait.”

Arkeolog Isla kedinin Paracas’ların son döneminde yapıldığını açıkladı. Bu da çizimi MÖ 500 ila MS 200 arasına yerleştiriyor.

“İkonografileri inceleyerek Paracas’ların diğer kuş, kedi ve insan çizimleriyle bu jeogliflerin eşleştiğini görebiliyoruz.”

1553’te İspanyol kaşif ve bilim insanı Pedro Cieza de Leon tarafından keşfedildiğinden beri araştırılan, incelenen ve gizemi çözülmeye çalışan Nazca Çizimleri, bütün uğraşlarımıza rağmen gizemlerini genişletmeye devam ediyor. İki farklı medeniyet tarafından yüzyıllar boyunca yapımı devam eden çizimlerin hangi amaçla yapıldığıysa hâlâ bilinmiyor.

Siz Nazca Çizgileri ve burada yapılan keşifler hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bekliyoruz.


Hollanda Altın Çağı’nda Sanatın Ritmi

Kaynak: The Guardian

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hollanda Altın Çağı

Hollanda Altın Çağı’nda Sanatın Ritmi

75. Yunus Nadi Ödülleri Kazananları

75. Yunus Nadi Ödülleri Kazananları Açıklandı