in

Pompeii Felaketinden Kaçarken Ölen 2 İnsanın Cesetleri Ortaya Çıkarıldı

Pompeii felaketi sırasında Vezüv Yanardağı’nın yıkıcı etkisinden kaçmaya çalışan köle ve efendisinin iyi korunmuş haldeki cesetleri bulundu.

Pompeii Felaketi İnsan Cesetleri
- Reklam -
- Reklam -

Pompeii Arkeoloji Parkı’ndan yapılan açıklamalara göre Vezüv Yanardağı’nın 2.000 yıl önceki patlaması sırasında ölmüş iki kişinin kalıntılarına ulaşıldı. Şehirde yaşayan zengin bir adam ve kölesine ait olduğu düşünülen iskelet hâline gelmiş kalıntılar 2017’den beri kazı yapılan bir alanda bulundu.

Pompeii’nin Roma’nın en göz alıcı şehirlerinden birisi olduğu dönemlerde şehrin eteklerinde bir villaya ev sahipliği yapan bölgede kazılar ilk başladığında içinde üç at olan bir ahır bulunmuştu. Akdeniz manzaralı villanın içinde yapılan kazılarda iki erkeğin kalıntılarına ulaşıldı.

Yetkililerden gelen açıklamalara göre villa sakinleri Vezüv Yanardağı’nın Pompeii’yi yakan kül püskürtmesinden kurtulmuş, ertesi günkü patlamada lav ve külün altına gömülmüşler. Yan yana yüz üstü yatar pozisyonda bulunan kurbanlar 2 metre kalınlığında külün altından çıkartıldı.

- Reklam -

Pompeii Felaketi İnsan Cesetleri

1800’lerden beri kullanılan bir yöntem olan sıvı kireçle çıkartılan cesetler kireç yüzünden heykelimsi bir görüntüye sahip. İskeletler çıkartıldıktan sonra etrafındaki kireci kırarak inceleyen bilim insanları kemik ve dişlerden yola çıkarak kurbanlardan birinin 18-25 yaşları arasında ve omurgasında yaşarken oluşmuş sorunlar olduğunu belirtti. Buradan yola çıkarak kurbanın ağır iş yaptığı ve muhtemelen bir köle olduğu anlaşıldı.

Pompeii Arkeoloji Parkı’nda Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

Diğer adam ise 30-40 yaşları arasında ve güçlü kemik yapısına sahipmiş. Bu adamın da villanın sahibi ve kölenin efendisi olduğu düşünülüyor. Yüzünde beyaz boya izleri olan adamın bu lekeyi villa çökerken kaçış sırasında aldığı düşünülüyor.  İki ceset de villanın bodrum katında bulunmuş. Araştırmacılara göre yer altında lavlardan güvende olduklarını düşünmüşler. Tabii ki, 25 Ekim 79 sabahında patlayan Vezüv Dağı’nın lavları, Pompeii boyunca yoluna kim çıktıysa öldürmüştü.

Pompeii Felaketi İnsan Cesetleri

- Reklam -

Üzerlerindeki kıyafet kalıntılarında yapılan incelemelere göre genç adam ölümünden önce kısa, yünden yapılmış bir tunik giyiyormuş. Yaşlı kurban ise tuniğinin üstüne omuzlarına attığı bir montla hayata veda etmiş.

Vezüv Yanardağı günümüzde de aktif bir volkan. Napoli yakınlarındaki Pompeii Arkeoloji Parkı’nda ise çalışmalar hâlâ devam ediyor. İtalya’da son zamanlarda yeniden artışa geçen Koronavirüs salgını yüzünden park ziyarete kapalı.

Pompeii Felaketi İnsan Cesetleri

Siz bu buluşa dair ne düşünüyorsunuz? Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Phys

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Aptallarla Ne Yapmalı? Maxime Rovere

Aptallarla Ne Yapmalı? Maxime Rovere, Okuru Yeni Ufuklar Aramaya Davet Ediyor

Devrimden Önceki Gün - Ursula K. Le Guin | Haftanın Kitabı #155

Devrimden Önceki Gün – Ursula K. Le Guin | Haftanın Kitabı #155