in

Pompeii Kentinden Çalınan Eserler “Lanetli” Bulundukları İçin İade Edildi

Pompeii kentinden 15 yıl önce çalınan eserler, “lanetli” bulundukları ve tamamen kötü şans getirdikleri için iade edildi.

Pompeii Antik Kenti Lanetli
- Reklam -
- Reklam -

Kanadalı bir turist Pompeii Antik Kenti’nden 2005’ yılında çaldığı beş parça eseri posta ile iade etti. Turist, bu parçalar yüzünden yıllardır şansının yaver gitmediğini, kalıntıların adeta “lanetli” olduğunu iddia ediyor.

Yolladığı kargoda soyadı yazmayan turist kendisini Nicole olarak tanıttı. Kargoda iki beyaz mozaik parçası, bir amfora vazosundan iki parça ve bir seramik duvar parçası vardı. Nicole’un Pompeii Arkeoloji Parkı’na gönderdiği kargonun yanında bir de mektup vardı.

Nicole’un mektubu şöyle:

- Reklam -

“Tarihin satın alınamayacak bir parçasına sahip olmak istemiştim. O zamanlar genç ve aptaldım. Kanada’ya döndükten sonra iki kere göğüs kanserine yakalandım; iki göğsüm de alındı. Ailem ekonomik zorluklar çekti.

“Hayatım asla ileriye gitmiyordu. Bu kötü şansı bana eserler verdi. Tarihin tamamen negatif enerjiyle yüklü parçalarını yanıma almıştım. İnsanlar çok kötü bir şekilde ölmüştü ve ben de bu yıkımın parçalarını taşıdım.

“Bir parçayı da arkadaşıma vermiştim, ona da iade etme kararımı anlattım ama ondaki parçayı iade eder mi bilemiyorum.

“Biz iyi insanlarız ve bu laneti aileme, çocuklarıma ve kendime daha fazla yaşatmak istemiyorum. Lütfen yıllar önce yaptığım düşüncesiz hareketi affedin.”

Pompeii Antik Kenti Lanetli

Pompeii Kentinden Eser Çalmak ve Lanetlendiklerini Düşünmek Yeni Bir Durum Değil: Yüzlerce Ziyaretçi Aynı Olayı Yaşadı

Pompeii’nin yakınındaki Vesuvius Dağı 79 yılında patladığında şehri volkanik küller, zararlı gazlar ve magmaya bulanmış kaya parçalarıyla yok etmişti. Pompeii dünyanın en ünlü tarihî alanlarından ve arkeologlar hâlâ kalıntılar üzerinde çalışıyor.

- Reklam -

Parktan yapılan açıklamada yüzden fazla ziyaretçinin mozaik parçaları gibi küçük parçaları iade ettiğini belirtti. Nesneler genellikle ziyaretçilerin yazdığı “bunlar bana sadece kötü şans getirdi” temalı mektuplarla birlikte geliyormuş.

Geri gönderilen nesnelerden bazıları yanlarında mektuplarıyla, bir müzede gösterime çıkartılmış. Açıklamada eserlerin önemli olmadığı belirtilirken mektupların antropolojik bir bakış açısından değerli olduğunun altı çizilmiş.

Müzeden gelen açıklamada Pompeii kalıntılarının lanetli olup olmadığına dair bir bilgiye yer verilmedi.

Pompeii Antik Kenti Lanetli

Şubat ayında Pompeii’deki ünlü Âşıklar Evi 40 yılın ardından ilk kez ziyarete açılmıştı. Pompeii’nin en ünlü bölgelerinden olan ev, 1980’de yaşanan depremin ardından zarar görmüştü. 2014’te Büyük Pompeii projesi dahilinde restore edilip açıldı.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu kadar çok insanı ciddi batıl inançlara sürükleyen antik kente dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Yanardağ Tarafından Yok Edilen Pompeii Şehrinin Son Anları Animasyonla Yeniden Oluşturuldu

Kaynak: CNN

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kilit - Yaşar Özdemir | Yazarının Kaleminden

Kilit – Yaşar Özdemir | Yazarının Kaleminden

Bir Denizaltı Hikâyesi - Tolga Karaçelik

Bir Denizaltı Hikâyesi: Tolga Karaçelik’in Bilimkurgu Dizisinin Kadrosunda Kıvanç Tatlıtuğ da Var