in

Pompeii Kentinin Son Yıllarını Anlatan Gizemli Yazıt Deşifre Edildi

Pompeii antik kentinde bulunan yeni yazıt, şehrin küller altında kalmadan önceki son senelerindeki yaşantı hakkında bilgi veriyor.

pompeii kenti yazıtlar
- Reklam -
- Reklam -

79 senesinde Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla birlikte küller altında kalmadan önce Pompeii kentindeki yaşantı partilerle ve zorluklarla doluydu. Edinilen bu yeni bilgiler, 2017 senesinde bir mezar odasındaki duvarda bulunan yazıtın çözülmesiyle ulaşıldı. Bu yazıt, yetişkin bir vatandaş olma yaşına gelen zengin bir genç erkeğin rüşdünü ispatlama partisini tasvir ediyor. Yazıta göre, bu parti 6840 kişinin katıldığı, 426 gladyatörün günlerce dövüştüğü büyük ve yemekli bir partiydi.

2018 senesine yayınlanan makalenin sahibi ve Pompeii Arkelojik Parkı’nın müdürü Massimo Osanna, yazıtın aynı zamanda zor zamanlardan da bahsettiğini söylüyor: Dört yıl süren bir kıtlık ve sonu isyanla biten bir gladyatör dövüşü. Yazıtı çözen ve yorumlayan Osanna, ortaya çıkan yeni bilgilerle Pompeii’deki nüfus sayısına karar verilebileceğini de düşünüyor.

Pompeii Kentinde Rüşt İspatlama Partileri Veriliyordu

Yazıt, yetişkin erkek vatandaşların giydiği toga virilisi giyme yaşına gelen kişinin verdiği görkemli parti ve gladyatör dövüşü hakkında. Bu yemekli partide, 456 adet üç kenarlı koltuk vardı ve bu koltukların her birine üç kişi uzanabiliyordu. Bu sayılar, şehir yok olmadan önce Pompeii’de kaç kişinin yaşadığını bulmak için önemli. Yazıta göre bu partiye 6.840 kişi katılmış. Bu emekli partilere sadece politik hakları olan erkekler katılabiliyordu ve bu erkekler şehrin popülasyonunun yüzde 27 ila 30’unu oluşturuyordu. Osanna, şehrin toplam nüfusunun 30.000 kişi olabileceğini düşünüyor.

- Reklam -

Pompeii Yazıt

Ayrıca yazıtta bu partinin ve dövüşlerin 416 gladyatörün katılımıyla muhteşem ve görkemli olduğundan ve Roma’nın en soylu kolonileriyle karşılaştırılabileceğinden bahsediliyor. Her gladyatör bire bir dövüştüğünden ve toplamda 213 dövüşün olmasıyla Osanna, bu boyutta bir gösterinin bir hafta olmasa bile en azından birkaç gün sürdüğünden bahsediyor.

Kıtlık ve İsyanlar

Yazıtta ayrıca bir kıtlıktan da bahsediliyor. Bu kıtlıkta, aynı kişi diğer vatandaşlara indirimli bir şekilde buğday satmış ve ücretsiz bir şekilde ekmek dağıtmış. Pompeii’de bir çocukla birlikte üç kişinin ekmek kuyruğunda beklerken tasvir edildiği ünlü bir mozaik olduğunu belirten Osanna, bu mozaiğin yazıtta anlatılanları tasvir ediyor olabileceğini söylüyor.

Vezüv Yanardağı patlamadan sadece 20 sene önce, 59 senesinde bir gladyatör dövüşü sırasında çıkan isyan da yazıtta  bahsi geçen konular arasında. Antik Roma Tarihçisi Tacitus (M.S. 56-120), kendi kitabı Anallar’da da bu isyandan bahsediyor. Bu isyanın bir cezası olarak İmparator Nero, isyanı çıkaran kişilerin şehre yakın çevredeki gladyatör okullarının boşaltılmasını, ayrıca isyana karışan Pompeii vatandaşlarının da şehirden uzaklaştırılmasını emrediyor. Bununla birlikte yazıta göre, İmparator Nero ile konuşan zengin kişi uzaklaştırılan kişilerin şehre geri dönmesi için ikna ediyor. Bu, İmparator Nero’nun da zengin kişiye karşı duyduğu yüksek saygıyı gösteriyor.

Mezarın Sahibi Zengin Kişinin Kimliği

Osanna bu zengin kişinin adının ve pozisyonunun mezarda oyulu olduğunu düşünüyor. Fakat mezar 19. yüzyılda soyulmuş ve mezarın bazı kısımları yok edildiği için kişinin adı ve konumu okunamıyor.

- Reklam -

pompeii kenti yazitlar

Bu zengin kişinin Pompeii’den çıkan diğer yazıtlarda da adı geçen Gnaeus Alleius Nigidius Maius olduğu düşünülüyor. Yazıtlarda Maius’tan 59 senesi civarında yaşayan, zengin ve güçlü bir adam olarak bahsediliyor. Önceki arkeolojik kazılar yazıtın bulunduğu mezarın yakınında, Maius’un üvey babasına, Marcus Alleius Minius’a ait olan başka bir mezar olduğunu gösteriyor.

Siz bu kişi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu adam kim olabilir? İmparator Nero’nun bile saygısını kazanmak için ne yapmış olabilir?

Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Pompeii Faciasından Kurtulanlara Ne Oldu?

* Yanardağ Tarafından Yok Edilen Pompeii Şehrinin Son Anları Animasyonla Yeniden Oluşturuldu

Kaynak: Live Science

Ceren Ak

1998'de İstanbul'da doğdum. Eylül 2016'da İstanbul'dan ayrılıp küçüklüğümden beri okumak istediğim bölüm olan arkeoloji için Ankara'ya geldim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dracula Netflix Yayında

Dracula Dizisi Netflix Kütüphanesindeki Yerini Aldı

Olağanüstü Durumlar ve Canavarlar

Büyülü Gerçekçiliğin Çağdaş Örneklerinden “Olağanüstü Durumlar ve Canavarlar” Raflarda