in ,

Tarihin ‘En Kötü’ Yılından Yalnızca Tek Bir Uygarlık Güçlenerek Çıktı: “Pueblo”

Pueblo halkı, uzmanlar tarafından tarihin en kötü yılı olarak tanımlanan 536 senesinden güçlenerek çıkmayı başaran tek uygarlık oldu. Yeni araştırma, insanlığa zor zamanlar için bazı ipuçları verebilir.

Pueblo tarihin en kötü yılı
- Reklam -
- Reklam -

Pueblo uyarlığı, tarihin en kötü yılından güçlenerek çıkmayı başaran tek halk olmuştu. Bugün Arizona’da yaşayan torunları Hopiler, atalarının o zamanlar temellerini attığı tekniklerden hâlâ yararlanmaya devam ediyor.

21. yüzyılın en büyük felaketi olarak şimdiden tarih sahnesinde iddialı bir yer edinen Koronavirüs pandemisi, son iki yılımızı kelimenin tam anlamıyla altüst etti. Ancak tarih salgınlar, sıcaklık değişimleri, meteor yağmurları ve volkanik patlamalarla dolu pek çok zorluğu bünyesinde barındırıyor.

Uzmanlara göre insanlık tarihinin en kötü yılı 536 senesiydi. İşte bu karanlık zaman diliminde, Amerika’da yaşayan bir Kızılderili uygarlığı gelişmeyi ve güçlenmeyi başararak zorlu zamanları gerisinde bıraktı.

- Reklam -

Bir dizi volkanik patlamanın neden olduğu ve 536 – 541 seneleri arasında yaşanan kısa soluklu buz devri, kıtaların sis perdeleriyle kaplanmasına yol açmıştı. Aniden soğuyan havalar yüzünden dönemin pek çok uygarlığı gerileme çağına girmişti.

Şimdinin ABD’nin güneybatısında yer alan Arizona’sında hayatlarını sürdüren Pueblo halkı, içinde bulundukları krizin üstesinden bir tür kültür ve tarım medeniyeti olarak geldi.

Pueblo Uygarlığı, Tarihin En Kötü Yılından Kenetlenmiş ve Daha Organize Şekilde Çıkmayı Başarmıştı

Kaliforniya, Los Angeles (UCLA) ve Kolorado üniversitelerinde çalışan bir grup araştırmacı, Pueblo uygarlığının 6. yüzyılın ortalarında tarih sahnesine çok daha kuvvetli bir medeniyet olarak çıktığını tespit etti.

Bilim insanlarının aktardığına göre Pueblo medeniyeti, insanlığa zor zamanlardan ve doğal afetlerden sağ çıkmaya dair bazı ipuçları verebilir.

Pueblo medeniyeti tarihin en kötü yılı

Antiquity adlı hakemli bilimsel dergide yer bulan makalede Kolorado Platosu’ndaki tahıl ve diğer yiyecek kalıntıları araştırma konusu oldu. Kalıntılar 5., 6. ve 7. yüzyıllara tarihleniyordu.

Bulgulara göre Pueblo halkı aslında ilk etapta birbirlerine kenetlenmiş ve uyum içinde yaşayan bir topluluk olmaktan çok uzaktı. Önceleri mısır ve fasulye yetiştiren ya da avlanan ve yiyecek toplayan izole, akraba temelli gruplar halinde yaşıyorlardı.

- Reklam -

Volkanların tetiklediği kriz döneminin başlamasıyla beraber bazı grupların hayatta kalamadığını gören Pueblo halkı bir araya gelmiş ve bu zor zamanları en iyi nasıl atlatacaklarına dair teknoloji ve fikir paylaşımında bulunmuştu.

Sonunda kriz geçtiğinde Pueblo halkı her zamankinden daha iyi işleyen, organize bir toplum hâlini almayı başarmıştı.

Pueblo Halkının O Zaman Yarattığı ‘Avantaj’ Bugün Hâlâ İşe Yarıyor

Araştırmanın yazarları konu hakkında şu tespiti yapıyor:

“Aşırı soğuma, erken çiftçilerin akraba odaklı sosyo-ekonomik stratejilerden giderek daha karmaşık sosyal organizasyon biçimlerine geçmelerini sağlayan fiziksel ve sosyal alanı oluşturduğunu gösteriyor.”

Yaşanan bu stratejik geçiş, Pueblo medeniyetinin birkaç yüzyıl süresince insanlık tarihinin önemli toplumlarından biri olarak kalmasına neden oldu.

14. yüzyılda yeni topraklar aramak için dağılan Pueblo halkının şimdiki torunları Hopiler, bugün hâlâ Arizona’da atalarının soğuk havalarda kullandığı çiftçilik ve hindi evcilleştirme tekniklerinden yararlanmayı sürdürüyor.

Siz zorlu zamanlardan avantajla çıkan topluluklar hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Hejar_Kurtul Hejar_Kurtul dedi ki:

    Sonra da çiçek virusüne yenildi koca kıta bu durumu hep üzücü bulurum

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

sylvester stallone kansas city

Sylvester Stallone, Yellowstone ve Boardwalk Empire Yaratıcılarının Yeni Dizisinde Başrol Oynayacak

The Walking Dead Zombi Salgını Neden Ortaya Çıktı

The Walking Dead Evreninde Zombi Salgınının Ortaya Çıkış Sebebi Açıklandı