in

Yıllar Önce ABD’ye Kaçırılan Roma İmparatoru Verus’un Heykeli Türkiye’ye Geri Döndü

Roma İmparatoru Verus’un bronz heykeli dahil olmak üzere Türkiye’den kaçırılan birçok tarihi miras evine geri döndü.

Roma imparatoru Verus heykeli abd
- Reklam -
- Reklam -

Aralarında Roma İmparatoru Verus’un bronz heykeli de olmak üzere birçok tarihi miras Türkiye’ye iade edildi.

Yıllar önce Anadolu topraklarından kaçırılan tarihi eserleri yurda geri döndü. Roma İmparatoru Lucius Verus’un insan boyutundaki bronz heykeli başta olmak üzere birçok tarihi eser yeniden ait olduğu coğrafyada.

Lucius Verus’un bronz heykeli ile birlikte Antalya’da bulunan Perge Antik Kenti’nden kaçırılmış sütunlu lahit parçaları da yurda dönen eserler arasında. Tarihi eserler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmaları sonucunda Amerika Birleşik Devletleri’nden Türkiye’ye iade edildi.

- Reklam -

9 parçadan oluşan 6 eser, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılacağı törenle tanıtılıp, ziyaretçilerle buluşacak.

Roma İmparatoru Verus Heykeli

Kaçak yollarla Anadolu’dan ülke dışına taşınan miras, Kültür ve Turizm Bakanlığı birimleri, Antalya ve Burdur Müze Müdürlükleri, Manhattan Bölge Savcılığı ile Amerikan İç Güvenlik ve İstihbarat Birimi’nin ortak çalışmasıyla eve döndü.

Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu merhume Prof. Dr. Jale İnan’ın çalışmaları, gazeteci ve yazar Özgen Acar’ın araştırmalarıyla sağladığı bilgilerden yola çıkan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda görevli uzmanlar, söz konusu mirasın iadesi için dosya hazırladı. Arşiv ve uluslararası yayın taramaları yapılarak saha çalışmalarıyla doğrudan dönemin şahitleriyle görüşüldü. Prof. Dr. Ramazan Özgan ve Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı da bilimsel raporlar hazırladı. Yapılan araştırmaların sonuçları ve hazırlanan raporlar, Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik ve İstihbarat Birimi’ne iletildi.

Roma İmparatoru Verus’un Heykeli Oldukça Nadirdi

Ekipçe yürütülen çalışmaların sonucunda Amerikalı koleksiyonerdeki Burdur’un Bubon Antik Kenti’nden ülke dışına çıkarıldığı saptanan Roma İmparatoru Lucius Verus’un insan boyutundaki bronz heykeli Antalya’daki Perge Antik Kenti kökenli Roma dönemine ait 4 parçadan oluşan sütunlu lahit iade alındı.

Roma imparatoru Verus heykeli iade

İmparator Verus’un heykeli, bugünlere kalmayı başaran insan boyutlarındaki nadir bronz heykellerden birisi olarak tanınıyor. Antik çağdan bronz döküm heykeller, çoğunlukla eritilerek başka heykellerin yapımında kullanıldığı için günümüze kalmakta güçlük çekiyorlar.

- Reklam -

Birçok Tarihi Alandan Eserler Kaçırılarak Yurt Dışına Taşınmıştı

Bununla birlikte Batı Anadolu’da M.Ö. 3.000 yılında yaygın olarak görülen, şematize edilmiş kadın figürlerinden, erken Tunç Çağı’na tarihlendirilen mermer ’Kusura tipi idol’ ile Balıkesir’den kaçak yollarla ülke dışına çıkarıldığı tespit edilen ve hem Yunan hem de Roma mitolojisinde geçen Anadolu kökenli bir tanrı olan gümüş Apollon heykelciği ABD’deki müzayede evinde tespit edildi. Oturur pozisyonda tasvir edilen Attis heykelciği ve Isparta’nın Pisidia Antiokheia Antik Kenti’ne ait düver pişmiş toprak levha da başka bir ABD müzayede evinde tespit edildi. Bu eserlerin satışı durduruldu ve 9 parçadan oluşan 6 eserin iadesi gerçekleştirildi.

antalya müzesi iade

New York Kültür ve Tanıtma Müşavirliği tarafından teslim alınan tarihi miras, 22 Ekim 2022 tarihinde hava yoluyla Antalya’ya ulaştırıldı. Tarihi eserler Antalya Müzesi’nde koruma altına alındı. Eserlerin tanıtımı ise Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Manhattan Bölge Savcılığı ekibi tarafından gerçekleştirilecek.

ABD ile Türkiye arasındaki tarihi eser kaçakçılığını önleme iş birliği geliştirilmeye devam ediyor.

Daha önce de 1.700 yıllık Kybele heykeli 60 yılın ardından Türkiye’ye iade edilmişti.

Siz bu gelişme hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: DHA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for TheNameless TheNameless dedi ki:

    Neler neler kaçırdılar. Umarım hepsi gelir ülkemize.

  2. Avatar for Arcade Arcade dedi ki:

    Tek merak ettiğim nasıl geldiği yani?Mng ye vermediler herhalde yani :rofl: İşin şakası bunu uçağa falan bile güvenip koyamazsın

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Gossip Girl 2 Sezon Fragmanı

Yeni “Gossip Girl” Dizisinin 2. Sezonundan İlk Fragman Yayınlandı

Gran Turismo Filmi Çekimleri Başladı

Orlando Bloom ve David Harbour’lı “Gran Turismo” Filminin Çekimleri Başladı