Nisan 2019 tarihinde Almanya’nın Kuzey Rhine-Westphalia eyaletinin Haltern am See şehrindeki kazıda, Romalı askerin mezarında 2.000 yıllık gümüş bir hançer bulundu. Hançer, kın ve deri kemer restore edildi.
Westphalie Alan Anıtları Koruma Bölümü’nde (Department for the Preservation and Care of Field Monuments) arkeolog olan Bettina Tremmel, Roma İmparatorluğu konusunda bir uzman ve Trier Üniversitesi ile beraber keşfin yapıldığı kazıda yer aldı. Aynı bölümde stajyer olan 19 yaşındaki Nico Calman ise hançeri, kını ve süslü deri kemerden geriye kalanları keşfeden kişi oldu. Tremmel bu keşfin alışılmadık bir durum olduğunu, Romalı bir askerin normalde askeri ekipmanları ile beraber gömülmediğini belirtiyor.
35 cm boyutundaki bu keskin hançer bulunduğunda çok paslanmış bir durumdaydı. Bu yüzden kum püskürtme ve bileme yaparak restore edilmesi dokuz ay sürdü. Restore edilen hançer süslü kınından kolayca çıkarıldı.
Haltern şehri Augustus Dönemi’nde M.Ö. 27 ile M.S. 14 yılları arasında Romalıların askeri bir üssüne ev sahipliği yapmış bir şehirdi. Hauptlager yani ana kamp olarak da biliniyordu. Arkeologlar bu alanı 1900’lü yıllardan beri biliyordu, bu yüzden hançerin bulunmasının çok daha şaşırtıcı olduğunu belirtiyor Tremmel.
Zamanında bu üste bulunan Romalı askerler çok da başarılı değillerdi. Romalı general ve devlet adamı Varus’un Germen kavimleri tarafından M.S. 9 yılında ağır bir yenilgiye uğratılmasıyla üç lejyon yok oldu. Söz konusu üsse yakın bir mesafede ise asker ve ailelerinin yer aldığı bir mezarlık bulunmakta. İşte bu mezarlıkta Calman hançeri buldu.
X-Ray’den ve CT taramasından geçirilip restore edildikten sonra incelenen hançerin kabzasının gümüş kakmalı ve perçinle süslenmiş olduğu, demir bıçak kısmının her iki tarafında da derin olukların bulunduğu, orta kısmı sert ve kalın iken gittikçe incelen bir ucu olduğu belirtiliyor.
Demir kın ise ıhlamur kereste ile astarlanmış ve kırmızı cam, kırmızı parlak cila, gümüş ve savat (bakır veya gümüşle karışık siyah kükürt alaşımı) ile süslenmiş. Kının üzerindeki halkalar ise hançeri kemere asmak için kullanılıyor, ki kemer de yine mezarda bulunanlar arasında yer alıyor.
Romalı Askerin Silahıyla Gömülme Nedeni Hâlâ Bilinmiyor
Hançer muhtemelen lejyondaki bir piyade eri, yardımcı piyade veya centurion olarak da bilinen bir bölük komutanı tarafından kullanılmış. Ancak hançerler, orduda ana silah olarak kullanılmıyordu. Tremmel, kılıçların kaybolması veya zarar görmesi durumunda yedek olarak saklanan hançerlerin kullanıldığını söylüyor. Ayrıca, ekipmanlar kaybedildiğinde çok büyük cezaların verildiğini, askerlerin kılıç ve hançerlerini kaybetmemek adına çaba gösterdiğini de ekliyor.
Özellikle bu kişinin hançerle birlikte gömülmesi gizemini hâlâ korumakta. Kendisi belki de Kelt veya Germen kökenli bir kişiydi. Romalıların aksine bu kavimlerde kişiler genellikle silahlarıyla beraber gömülüyordu. Tremmel, bu kişinin belki de Romalı olduğunu, ancak silahla gömülmek istemiş olabileceğini de belirtiyor.
Romalılara ait hançer, kın ve kemerin keşfedildiği Almanya dışında bilinen tek yer ise Hollanda’daki Velsen bölgesinde yer alan Romalı askeri kampı. Oradaki bulgular Romalı bir askerin, Almanlar ile M.Ö. 28 yılında yaşanan bir çatışmada çukura atıldığını gösteriyor.
Konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorum ve görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı unutmayın.
* Olmekler: Antik Zamanın Sırlarla Dolu Uygarlığı Hakkında 10 Gerçek
Kaynak: Live Science
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!