in ,

Romalı Askerin Maaş Bordrosu Ortaya Çıktı: Askerin Zorunlu Giderlerden Sonra Hiç Parası Kalmıyormuş

Romalı askerin maaş bordrosu ortaya çıktı. 2.000 yıllık belgeye göre asker, maaşını aldıktan sonra zorunlu harcamalarını yaptığında beş parasız kalıyormuş.

romalı asker maaş bordrosu hakkında
- Reklam -
- Reklam -

Tarihte önemli bir yeri olan Roma İmparatorluğu’nun, zamanında bilinen dünyanın yarısına sahip olduğunu bilmeyen yoktur. Durum böyle olunca bu güçlü ve zengin imparatorluğun onca savaşa ve fethe katılan askerlerinin de varlıklı olacağı düşünülüyor. Fakat görünüşe göre durum hiç de sanıldığı gibi değil. Arkeologlar Romalı bir askerin maaş bordrosuna ulaştı ve gerçek ortaya çıktı.

Söz konusu belge, Gaius Messiues adında Masada Kuşatması’na katılmış bir askere ait. Milattan sonra 73 ve 75 yılları arasında gerçekleşen kuşatmanın yeri, günümüzde İsrail toprakları içinde bulunuyor. Askerin 50 Denarius (Roma para birimi) olan maaşının arpa, ayakkabı ve keten ceket aldığında tükendiği belirtiliyor. Papirüs üzerine yazılmış belge, Mart 2019’da Liverpool Üniversitesi’nden arkeolog Dr. Joanne Ball tarafından Twitter’da paylaşılmış:

“Kuşatma dönemine tarihlenen papirüs kalıntıları, Masada’da Legio X Fretensis’te destek kuvvet olarak görev yapan Gaius Messiues’e ait. Görüldüğü üzere parasının büyük çoğunluğu yemek, giysi ve ekipman ihtiyaçları için orduya geri dönüyor.”

- Reklam -

Romalı Asker Maaş Bordrosu

Papirüsün çevirisiyse zavallı askerin masraflar arasında nasıl zorluk çektiğini de gözler önüne seriyor.
“Arpa için on altı Denarius. Yemek masrafları için yirmi Denarius. Ayakkabılar için beş Denarius. Deri kayış için iki Denarius. Keten ceket için yedi Denarius.”

Romalı Asker, Zorunlu Harcamalarından Sonra Beş Parasız Kalmış

Tüm bu masraflar toplandığında 50 Denarius yapıyor. Bu da askerin onca çabası karşılığında aldığı paranın tamamına denk geliyor. Roma ve Yunan kalıntıları üzerinde uzmanlaşmış olan Dr. Joanne Ball, Roma’da vatandaşların, askerlerin ve göçebelerin gerekli ekipmanları için kazandıkları paranın büyük bir çoğunluğunu ödediğini söylüyor.

Romalı Asker Maaş Bordrosu

Diğer bir deyişle devletten aldıkları para yine devlete dönüyor. Dr. Ball, bu durumu “ordu ekonomisinin çarkının dönmeye devam etmesi” şeklinde yorumluyor.

- Reklam -

Roma İmparatorluğu, en parlak döneminde yaklaşık 90 milyonluk nüfusa sahipti. Ordunun ise neredeyse yarım milyona yakın askere sahip olduğu düşünülüyor. Bu askerlerin büyük bir çoğunluğunu fethedilen yerlerden alınan kişiler oluşturuyordu.

romalı askerler

Çalışmalar devam ettikçe bildiğimizi düşündüğümüz medeniyetler hakkında da birçok yeni bilgiye uğraşacağız gibi görünüyor. Roma İmparatorluğu’nun askerlerinin maaşı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Roma İmparatorluğu hakkında bildiğiniz ilginç durumları ve tüm düşüncelerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Sun

Peren Ercan

1995 Çanakkale doğumlu, hayali olan yazarlığın peşinden koşan bir üniversite mezunuyum. Üniversitede beş yılımı geçirdiğim Japonca Öğretmenliği bölümünün bana kattığı kültürel farkındalıkla beraber yeni diller öğrenmeye olan açlığım devam ediyor. Bazıları ödüllü olmak üzere kısa öykü ve roman çalışmalarım var. Büyülü gerçekçiliğin cazibesine yazdıkça kapıldım. O kadar kapıldım ki gerçek hayatta da büyüyü aramaya başladım.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for erce erce dedi ki:

    Yuh bu kadar gelir vergisi mi olur :smiley:

  2. Avatar for Gwynbleidd Gwynbleidd dedi ki:

    De mi :smiley: İyi ki o dönemde yaşamıyoruz.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birleşik arap emirlikleri mars hope uzay

Birleşik Arap Emirlikleri, Mars’tan İlk Fotoğrafı Gönderdi

Kargalar Büyücüsü - Ngügi wa Thiong’o

Kargalar Büyücüsü: Hayali Afrika Ülkesinde Fantastik Bir Diktatörlük Hikâyesi