Gece moduna geçin.

Gündüz moduna geçin.

in

Şanlıurfa’da Göbeklitepe Benzeri Yeni Yapılar Bulundu

Şanlıurfa tarihi değiştirmeye devam ediyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Göbeklitepe’dekilere benzeyen yapılar, Harbetsuvan Tepe’de de bulundu!

Şanlıurfa Göbeklitepe Benzeri Yapılar Harbetsuvan Tepesi
- Reklam -
- Reklam -

Şanlıurfa tarihe başkentlik etmeye devam ediyor. Daha önce şehrin sınırları içerisindeki Örencik’te bulunan ve Tarihin Sıfır Noktası olarak anılanGöbeklitepe”deki bulgulara benzer yapılar, bu defa başka bir tepede bulundu!

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe’dekilere benzeyen yeni yapılara, kazı çalışmaları sürdürülen Harbetsuvan Tepe’de de rastlandı.

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, 2014’te keşfedilen, ilçeye 55 kilometre mesafedeki Harbetsuvan Tepesi’nde yürütülen kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

- Reklam -

Beraberinde Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Aslıhan, belediye meclis üyeleri, birim amirleri ve teknik ekiple kazı ekibinden çalışmalar hakkında bilgi alan Kuş, Göbeklitepe’dekilere benzer eserlere rastlanan Harbetsuvan Tepesi’nde kazı faaliyetlerine destek vereceklerini belirtti.

Harbetsuvan bölgesini cazibe merkezi haline getirmeyi planladıklarını vurgulayan Kuş şöyle konuştu:

“Burası Tarihin Başlangıcı”

“Tarih burada, tarihin başlangıcı burası diye düşünüyorum. Harbetsuvan torunlarının Göbeklitepe’ye taşındığını düşünüyorum. Kazılarla çok ciddi tespitlerin yapılacağı kanaatindeyiz. Bu kazıyı hızlandırıp bütün desteklerimizle kazı ekibinin yanında olacağız. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile de görüşmelerimiz olacak. İnşallah bütün ağırlığımızı bu bölgeye vereceğiz.”

Harbetsuvan Tepesi 1

Kazı çalışmalarına bilimsel danışmanlık yapan Prof. Dr. Bahattin Çelik de Şanlıurfa’nın çok önemli bir tarih kültür kenti olduğunu vurguladı.

- Reklam -

Harbetsuvan Tepesi’nin kent merkezine 55 kilometre mesafede bulunduğunu anlatan Çelik sözlerine şu şekilde devam etti:

“Yeni Bulgular Göbeklitepe’nin Son Evresine Ait”

“Harbetsuvan tepesinde yaklaşık 6 dönümlük bir alan içerisinde yaklaşık 2 yıldır kazı yapıyoruz. Eyyübiye Belediye Başkanlığının destekleriyle burada kazı çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu Harbetsuvan Tepesi’nde aynen Göbeklitepe’de olduğu gibi tapınak alanları tespit ettik. Göbeklitepe’nin son evresine ait bulgular tespit ettik. Harbetsuvan Tepesi de aynen Göbeklitepe gibi çok önemli bir yer olarak karşımıza çıkıyor.”

Görünen o ki Şanlıurfa’nın altında gizlenen ve hâlâ bulunmamış binlerce yıllık bir tarih yatmaya devam ediyor. Devam eden çalışmalardan anladığımız kadarıyla Göbeklitepe keşfinden sonra Harbetsuvan Tepesi de dünya tarihi için oldukça önemli bir yer tutacak.

Göbeklitepe

Yeni bulgular hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın!


* Türkiye’nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde Yer Alan 18 Eseri

* Netflix Türkiye’nin Beren Saat’li Yeni Fantastik Dizisi Göbeklitepe’de Geçecek!

Kaynak: AA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

mimari film onerisi

Her Mimar Tarafından Mutlaka İzlenmesi Gereken 8 Film

Elif Şafak

Elif Şafak Cephesinden İlk Açıklama: “Bu İftiralar Baştan Aşağı Yalan”

Back to Top
kapat