in

Şarap Tanrısı Dionysos Maskesi Balıkesir’deki Daskileion Antik Kenti’nde Bulundu

Şarap Tanrısı Dionysos için yapılmış 2.400 yıllık bir maske, Balıkesir’deki Daskileion Antik Kenti kalıntıları arasında bulundu.

Şarap Tanrısı Dionysos Maskesi Balıkesir
- Reklam -
- Reklam -

Balıkesir’deki Manyas Gölü yakınlarındaki Daskileion Antik Kenti kalıntılarında kazı yapan arkeologlar pişmiş topraktan hazırlanmış bir yüz maskesi buldular. Maske 2.400 yaşında. Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan araştırmacılar maskenin Yunan Tanrısı Dionysos için yapıldığını, dönemin ritüelleri, yemek alışkanlıkları ve bölgede yaşayan insanlara ilişkin bilgiler taşıdığını belirtti.

Çalışmaların başındaki isim Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Profesör Kaan İren, bulunan maskenin bölgede Lidyalıların yaşadığı dönemden kaldığını ve bir mutfağın ambarından çıkartıldığını açıkladı. Araştırmacılar söz konusu ambarın dini ritüellerin gerçekleştiği bir yer olduğunu düşünüyor. Maske ayinler sırasında giyiliyor ve Dionysos’a “gizli arzular ve gömülmüş pişmanlıklardan” korunmak için dua ediliyordu.

Bronz Çağı’nın ilk dönemlerinde kurulan Daskileion 1952’de araştırmacılar Kurt Bittel ve Ekrem Akurgal tarafından keşfedildi. Alandaki ilk arkeolojik kazı 1954-1960 arasında yapıldı. 2005’te de bölgedeki en büyük yapı olan Pharnabazus Sarayı keşfedildi. 2012’den başlayarak arkeologlar Ergili köyünün yakınlarında olan akropolis bölgesine odaklandı. Satrap’ın sarayı ve ayinlerde kullanılan Zoroastrian da burada bulundu.

- Reklam -

Festival ve Şarap Tanrısı Dionysos Maskesi Balıkesir’de Bulundu!

Dionysos veya Roma’daki ismiyle Baküs, Tanrı Zeus ve Tanrıça Persefoni’nin çocuğu olduğuna inanılan bir Yunan Tanrısı. Üzüm hasadı, şarap, şarap yapımı ve bolluk Tanrısı olarak dönemin mutfaklarında Dionisos’a adanan bir köşe olması hiç de sıra dışı bir durum değil. Dionysos ilerleyen dönemlerde delilik ve dini fanatiklik denildiğinde de akla gelen Tanrı oldu. Romalılar ayrıca kendisine sanatın koruyucusu olarak taparlardı. Dionysos’un iki yüzü, birisi mutluluk ve kutsal neşe getiren; diğeri çılgınlık ve öfke getiren iki tarafı bulunduğuna inanılırdı. Bu ikilik şarabın insanlarda yarattığı etkileri simgeliyordu.

Şarap Tanrısı Dionysos Maskesi Balıkesir

Bölgede bulunan Dionysos maskesi heyecanlandırıcı olsa da arkeologlar Lidya mutfaklarından çok daha önemli bulgular çıkacağından son derece umutlu. Alanda tohum ve bazı organik materyaller bulmayı amaçlayan bilim insanları bu bulguların yardımıyla bölgede 2.700 yıl önceki yemek alışkanlıklarına ışık tutmayı hedefliyor.

- Reklam -

Çok miktarda bulunması beklenen diğer nesneler de kırılmış şarap testileri ve antik şarap yapım araçları. Dionysos’un tapıldığı yerlerde nehir gibi akan şarabın kalıntılarına rastlamak hiç de olağan dışı değil.

Peki siz bu bölgeyi daha önce gezme şansı buldunuz mu? Yorumlarınızı ve deneyimlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Mısır Piramitleri Hakkında 12 Şaşırtıcı Bilgi

Kaynak: Ancient Origins

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

dune fragmanı

Dune Fragmanı: Denis Villeneuve ile Bilimkurgu Senfonisi

Mulan Mushu

Mulan Yönetmeni Mushu’nun Filmde Olmama Sebebini Açıkladı