in

Safranbolu’da Şehir Efsanesi Olduğu Düşünülen 2.500 Yıllık Gizli Geçit Keşfedildi

Safranbolu’da nesillerdir şehir efsanesi olarak anlatılan 2.500 yıllık bir gizli geçit keşfedildi.

Şehir Efsanesi Gizli Geçit Safranbolu
- Reklam -
- Reklam -

Karabük’ün tarihi ve turistik ilçesi Safranbolu, yeni bir keşif haberi ile gündemde. İlçede 2.500 yıllık olduğu tahmin edilen gizli bir geçit ortaya çıkartıldı. Araştırmacılara göre bu geçit bir tür “şehir efsanesi” olarak nesilden nesle aktarılıyordu.

Safranbolu’da 2.500 yıllık bir tarihe sahip olan gizli bir geçit keşfedildi. Derinliği 30 metreyi bulan geçit, vadi tabanındaki suya ulaşıyor. Doğa araştırmacısı Cemil Belder, bu keşfin oldukça değerli olduğunu ifade etti.

“Bu coğrafyamız için büyük bir keşif. Çünkü bugüne kadar şehir efsanesi olarak kuşaktan kuşağa aktarılan bir bilgiydi. Ama elle tutulur bir belgemiz yoktu.”

- Reklam -

Safranbolu’da tarihi çarşının batısından geçen Gümüş Kanyonu’nda Karabük İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Emre Erakçaoğlu ile beraber bölgenin turizme kazandırılması konusunda incelemeler yapan doğa araştırmacısı Cemil Belder’in son keşfi dikkatleri üzerine toplamayı başardı.

Bir tür şehir efsanesi olarak anlatılan ve Paflagonya (Anadolu’nun Karadeniz kıyısında, Pontus ve Bitinya arasında yer alan eski bölgenin ismi) tarihi göz önüne alındığında en az 2.500 yıl önce yapılmış olabileceği düşünülen gizli geçit nihayet ortaya çıkartıldı. Vadi tabanındaki suya ulaşan geçide giren araştırmacılar incelemelere başladı.

Safranbolu, Şehir Efsanesi Sanılan Gizli Geçidin Keşfi ile Gündemde

Bölgede bulunan kalelerin suya erişimi için inşa edildiği tahmin edilen geçit için Cemil Belder şu açıklamaları yaptı:

“Safranbolu günümüzde tarihi evleriyle ve kent ölçeğinde korunan şehriyle beraber gerek ülke içerisinde gerekse yurt dışında tanınır haldedir. Bu tanınırlığını şüphesiz evleriyle beraber içinde bulunduğu coğrafyanın tarihsel dönemlerde birçok uygarlığa ev sahipliği yapmasından dolayıdır.

“Safranbolu’da kale, kent tarihi müzesinin etrafında bulunan nokta olarak tanımlanmıştı. Tarihi kaynaklara baktığımızda bugüne kadar kalenin konumuyla alakalı net bilgi, belge ve deliller bulunmaksızın yoruma bağlı olarak bu bölge kale olarak tanımlanmıştır.”

- Reklam -

Şehir Efsanesi Gizli Geçit Safranbolu

Cemil Beder, öncesinde bölgede bir kale olabileceğinin kanıtı olabileceğini belirtirken açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“Safranbolu’ya Bakış Açısını Güncelleyebilecek Bir Keşif”

“Yaptığımız araştırmalar esnasında bölgenin kale olabileceğinin resmi ilk kanıtını keşfettik. Buda kalenin suya bağlanan gizli geçit yoluydu. Bu keşiften sonra yaptığımız araştırmalarda keşfettiğimiz noktanın Paflagonya döneminde yapılan diğer kalelerin gizli geçit ve ulaşım yollarıyla birebir benzerlik gösterdiğini gördük. Bu coğrafyamız için büyük bir keşif.

“Çünkü bugüne kadar şehir efsanesi olarak kuşaktan kuşağa aktarılan bir bilgiydi. Ama elle tutulur bir belgemiz yoktu. Bu keşifle beraber Safranbolu’nun tarihinde yeni bir sayfa açılacağını düşünüyorum. Bu noktanın arkeologlar başta olmak üzere birçok bilim adamı tarafından detaylıca incelemesinin ardından Safranbolu’ya bakış açımızı ve bilgilerimizi güncelleyeceğimizi düşünüyorum.”

Peki siz bu geçit hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yapılış amacı ne olabilir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: DHA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alihandrowski alihandrowski dedi ki:

    yapılan araştırmalarla valilik tarafından yalanlandı bu haber

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Jupiter’s Legacy tanıtım fragmanı

Jüpiter’in Mirası: Netflix’in Yeni Çizgi Roman Uyarlamasına İlk Bakış

Parallel Source Code bilimkurgu film netflix

Source Code Senaristinden Yeni Bilimkurgu Filmi: Parallel