in

Antik Çağlarda Toplam 2,5 Milyar T-Rex’in Yaşadığı Öğrenildi

T-Rex türü dinozorlar, yaşadıkları antik çağlar boyunca toplamda kaç kişilik bir popülasyonu yakalayabilmişti? En ünlü dinozora dair dikkat çeken araştırma.

t-rex nüfusu
- Reklam -
- Reklam -

Tyrannosaurus rex ya da daha bilinen adıyla T-Rex, Kretase Dönemi’nin en korkulan avcılarından birisiydi. Dinozor denince ilk akla gelen de çoğu zaman kendisi olur. Peki, yaşadıkları dönemde toplam nüfusları ne kadardı? Paleontolog Charles Marshall ve öğrencileri bu sorunun cevabını araştırdı. Tahminleriyse büyük canavarların 2,5 milyar kadarının bir zamanlar Dünya’yı adımladığı yönünde.

Şimdiye kadar nesli uzun süre önce tükenen hayvanların nüfuslarıyla ilgili bir tahmine varılamayacağı düşünülüyordu. Charles Marshall bile basit bir merakla başlayan deneylerinin geldiği noktadan şaşkınlığını gizlemiyor:

“Proje başladığında bir şaka addediyorduk. Elimde bir fosil parçası tutarken o şeyin çok eskiden yaşıyor olmasının imkânsızlığını düşünüp şaşıyordum. Aklımdaysa tek bir soru vardı, “Tam olarak ne kadar imkânsız? Binde bir mi, milyonda mı, milyarda mı?” Sonrasında da gerçekten kaç T-Rex’in var olduğunu ortaya çıkartabileceğimi, bu sorunun cevabını verebileceğimi fark ettim.”

- Reklam -

Marshall işe tahminlerinin çok geniş olduğunu belirterek başlıyor. Türün varlığını sürdürdüğü herhangi bir anda 20,000 adet T-Rex’in yaşadığını, %95 yanılma payıyla birlikte sunuyor. Yani, gerçek sayı 1,300 ile 140 milyon arasında bir yerlerde. Bu da toplam nüfusu en az 140 milyon en çok 42 milyar arasına koyuyor.

t-rex nüfusu

Marshall bu tahmini sayılara fosil kayıtlarından eriştiklerini ve tutarlı bir tahmin için çok muğlak olduğunu söyledikten sonra aralığı kapatmak için uyguladıkları metotları açıkladı. T-Rex’lerin kanlarının sıcaklığı ve vücut kütleleri gibi ekolojik değişkenler nüfus belirlemede büyük rol oynuyor. Damuth Kanunu adı verilen ve yaşayan hayvanların nüfusu için kullanılan denklem dinozorlar için kuruluyor. Kanuna göre, belirli bir yerde yaşayan avcı türlerin vücut kütlesi ve ihtiyaç duyduğu enerji miktarı, o bölgedeki av oranıyla birleşerek türün muhtemel nüfusunu ortaya çıkartıyor.

T-Rex Nüfusu Hakkında Araştırmada Kullanılan Sistem Başka Alanlarda da Kullanılacak

Eldeki bilgilerden yola çıkarak T-Rex’lerin cinsel olgunluğa 15,5 yılda ulaştıkları, en çok 20’lere kadar yaşadıkları, olgun bir T-Rex’in ortalama 5.2 ton ağırlığında olduğu gibi veriler kullanıldı. Hesaplamalara göre her T-Rex jenerasyonunun 19 yıl sürdüğü ve nüfus yoğunluğunun 100 kilometrekare için bir dinozor olduğu anlaşıldı.

- Reklam -

T-Rex’lerin toplam coğrafi dağılımının 2.3 milyon kilometrekare olduğu ve herhangi bir anda yaşayan nüfusun Damuth Kanunu’na göre 20,000 civarında olduğu da verilere eklendi. Sonuç olarak türün yaşadığı 2.5 milyon yıl boyunca süren 127,000 jenerasyonda 2.5 milyar Trex’in Dünya’ya korku saldığı ortaya çıktı.

Dev T-Rex İskeleti

Marshall ve ekibi bu hesaplamayı yapmak için yazdıkları kodu diğer türler üzerinde yapılacak hesaplamalar için erişime açık hâle getirdi. Paleontolog, ilerleyen yıllarda dinozorlar hakkında yeni bilgiler edindikçe çok daha net sayılara erişmenin işten bile olmadığını belirtti.

Araştırma hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: SciTech Daily

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mars Moxie Oksijen

Mars’ta Tarihi Bir Gelişme Daha: Kızıl Gezegen’de İlk Defa Oksijen Üretildi

Wings of Fire Serisi Netflix Animasyon Dizisi

Wings of Fire Adlı Fantastik Roman Serisi Netflix Animasyonu Oluyor