in

Çobanların Tanrısı Pan Karabük’te: Antik Kentte Mitolojik Keşif

Tanrı Pan motifi Karabük’teki Hadrianaupolis Antik Kenti’ndeki kazılarda ortaya çıkartılan bir yüzüğün üzerinde bulundu.

tanri pan karabuk
- Reklam -
- Reklam -

Çobanların tanrısı Pan Karabük’teki Hadrianaupolis Antik Kenti’nde. Bölgedeki kazılarda Yunan mitolojisinin ünlü karakterinin tasvirini taşıyan bir yüzük keşfedildi.

Karabük’ün Eskipazar ilçesinin Budaklar köyünde bulunan Hadrianaupolis Antik Kenti’ndeki kazılar devam ediyor. 2003 yılından beri çalışmaların sürdüğü alanda yer alan bir mezardan 1.800 yıl öncesinden kalma demir bir yüzük bulundu.

Yüzüğün üzerinde yer alan akik taşında, küçük boyutlarda işlenmiş mitolojik bir figür tespit edildi. Ortaya çıkan figürün, Yunan mitolojisi tanrılarından Pan’a ait olduğu anlaşıldı. Çobanların, satirlerin ve kırların tanrısı olan Pan dünya nimetlerine olan düşkünlüğüyle de tanınıyordu.

- Reklam -

Karabük’te Yunan Mitolojisinden Tanrı Pan Figürlü Bir Yüzük Bulundu

Hadrianaupolis Antik Kenti’nin güney nekropolünde bugüne dek 180 kaya mezarın bulunduğu belirtiliyor. Karabük Üniversitesi’nden Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, bu mezarlardan ilginç keşiflere imza atmanın mümkün olduğunu belirtiyor. Pan figürü işlenmiş yüzük hakkında Çelikbaş şunları kaydediyor:

“Demir yüzüğe bir taş yerleştirilmiş. Bu akik bir taş. İlginç olan nokta ise bu akik taşın üzerine gözle görmekte bile zorlanacağımız bir figür işlenmesi. Figürde ‘Pan’ dediğimiz fantastik bir karakter var. Burada keçi boynuzlarını, bacaklarını ve asa görmekteyiz. Hadrianaupolis Antik Kenti’nde bu tip buluntuların ortaya çıkması antik dönemde bu tip takı sanatının ne kadar yüksek bir seviyede olduğunu da gösteriyor.”

Hadrianaupolis antik kenti karabük tanrı pan

Hadrianaupolis Antik Kenti’ndeki Bir Başka Keşifte 1.500 Yıllık Satır Bıçağına Rastlandı

Hadrianaupolis Antik Kenti’nde devam eden kazılarda, Pan motifli yüzüğün yanı sıra 1.500 yıllık geçmişe sahip bir satır bıçağı da ortaya çıkartıldı.

Çelikbaş buldukları satıra dair şunları kaydetti:

- Reklam -

“Bulduğumuz satırın formunun değişmeden günümüzde de kullanılan satırlarla aynı olduğunu görüyoruz. Bu çok ilginç bir buluntu, yani antik dönemde insanların ihtiyacını karşılayan bu tür aletlerin aslında günümüz insanların da ihtiyacını karşılayan 1.500 yılık satır olduğu ortaya çıktı.”

karabük Hadrianaupolis satır

Çobanların Tanrısı Pan Hakkında Kısaca

Yarı keçi yarı insan olarak tasvir edilen Pan, Hermes ve Aphrodite’in oğlu olarak karşımıza çıkıyor. Yunan mitolojisinin pastoral tanrısı, kırlarda dolaşıp flüt çalan bir figür olarak tasvir ediliyor. Ancak kendisi hakkındaki birçok kaynak, düşmanlarını paniğe sürükleyerek kaçmalarına neden olacak bir çığlığa da sahip olduğunu kaydediyor.

Siz bu keşifler hakkında ne düşünüyorsunuz? Hadrianaupolis Antik Kenti’ni ziyaret etme fırsatınız olmuş muydu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: DHA, Arkeofili

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Son yıllarda, ülkemizde Pan’ı tasvir eden veya Pan’a adanmış eşya fazlaca bulunmaya başladı. Acaba Pan, bu kadim topraklarda Yunan topraklarından daha fazla mı popülerdi ?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Asteroid City: Yeni Wes Anderson Filmi

Asteroid City: Yeni Wes Anderson Filmi Hakkında Bilinen Her Şey

Secret Reverse manga yu gi oh marvel

“Yu-Gi-Oh!”un Yaratıcısından Yeni Marvel Mangası: Secret Reverse