in , ,

200 Yıldır El Değmemiş Maden Araştırılıyor: ‘Zaman Kapsülü’ Etkisi

İngiltere’de mükemmel derecede iyi korunmuş bir kobalt madeni araştırılıyor. 200 yıldır el değmeyen maden, bir tür ‘zaman kapsülü’ etkisi yaratıyor.

Terk Edilmiş Maden
- Reklam -
- Reklam -

İngiltere’de 200 yıldır el değmemiş bir maden keşfedildi. Mağaracıların kazara ortaya çıkardığı maden, oksijen eksikliği sayesinde hiç hasar görmemiş onlarca eşya barındırıyor.

Derbyhire Mağaracılık Kulübü üyeleri bir gezi esnasında 200 yıl önce kullanıma kapatılmış bir madeni yeniden keşfetti. Cheshire bölgesindeki madenin kullanımı 19. yüzyılda sona ermiş ve maden mühürlenmiş. Günümüzde Alderly Edge olarak bilinen bölge, Bronz Çağı’ndan beri bir maden ve kazı alanı; antik zamandan yakın tarihe kadar gelen onlarca farklı maden tünelleri, 1970’lerden beri alanı kiralayan Mağaracılık Kulübü’nün gezileri için ideal.

Kulüp üyeleri geçmiş dönemlerde de unutulmuş tünelleri keşfettiyse de, yeni keşif özellikle önemli çünkü madenin kullanımı sonlandırıldığından beri hiç girilmemiş. İngiliz Koruma Alanları Yönetim Birimi’nde görevli arkeolog Jamie Lund’un açıklamaları şöyle:

- Reklam -

“Bu maden sonraki kazılar yüzünden hasar almamış, 1960’larda çocuklar içeri girip oynamamış; şişe ve diğer çöplerle dolu değil. Gerçek anlamda bir zaman kapsülüyle karşı karşıyayız. O zamanın kobalt madencilerinin hayatı ve çevresine bakış atabiliyoruz.”

200 Yıldır El Değmemiş Maden

Terk Edilmiş Maden Pek Çok Araç Gerece Ev Sahipliği Yapıyor

Madenin içinde bulunan eşyalar da bir o kadar değerli: Ayakkabılar, kil borular ve ağırlık kaldırmak için kullanılan bocurgatlar hiç bozulmamış durumda. Aynı zamanda kil tutacaklarda madencilerin parmak izleri ve duvara yaslanan bir işçinin kadife pantolonunun parçaları bile korunmuş. Duvarlarda bir madencinin mum kurumuyla yazdığı tarih ve imzası dahi duruyor.

Madendeki en ilginç bulgu ise etrafında duvar örülü bir kâse. Uzmanları ikiye bölen kase için bir taraf madencilerin kazasız çalışma için sergilediği batıl bir tören olduğunu söylerken diğer taraftaysa iş arkadaşlarının birbirlerine yaptığı bir eşek şakasının kalıntısı olduğunu düşünüyor.

- Reklam -

Madenin niye kullanıma kapatıldığı ise gizemini koruyor. Kullanılan teknoloji ve gündelik eşyalar, madenin 1810’larda mühürlendiğini gösteriyor. Bu tarih Napolyon Savaşları’na da denk geldiği için olasılığı daha fazla. Savaş sırasında hem askere alımlar arttığı için iş gücü düşmüş hem de ticaret azaldığı için kobalt üretimi sekteye uğramıştı.

Terk Edilmiş Maden

Otoriteler madeni ve içeriklerini korumak için girişi yeniden mühürleyecek. Öncesindeyse 3 Boyutlu bir taraması yapılarak meraklısının madeni dijital olarak gezebilmesi için çalışmalar yürütülecek.

Bu tarz zaman kapsülü keşifleri için neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da yapabilirsiniz.

Kaynak: Smithsonian Magazine

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Gece Yarısı Kütüphanesi - Matt Haig | Haftanın Kitabı #230

Gece Yarısı Kütüphanesi – Matt Haig | Haftanın Kitabı #230

Marvel Comics Yılın Büyük Savaşı

A.X.E.: Judgement Day: Marvel Çizgi Roman Evreninin En Büyük Savaşı Yaklaşıyor