in ,

Ejderha Benzeri Bir Tür, Milyonlarca Yıl Önce Gökyüzüne Dehşet Saçıyordu: İşte Thapunngaka Shawi

Antik ejderha tasvirlerini aratmayan yeni bir sürüngen türü keşfedildi. Thapunngaka Shawi adlı canlı, Kretase Dönemi’nde bütün kıtaya korku salıyordu.

Thapunngaka Shawi: Avustralya ejderha
- Reklam -
- Reklam -

Ejderhalar gerçekten var mıydı, bilinmez. Ancak yeni keşfedilen bir fosil, bu efsanevi canlılara hayli benzeyen bir sürüngenin varlığını ortaya koyuyor. Thapunngaka Shawi türü teruzor, 110 milyon yıl önce Avustralya kıtasında göklerin hâkimi konumundaydı.

Yapılan yeni keşif, 7 metrelik kanatlarıyla kıtaya korku salan ejderha benzeri canlıları ortaya çıkarttı.

Kanatlı sürüngen anlamına gelen teruzor, Kretase Dönemi’nde dinozorlarla birlikte yaşayan devasa canlılar için kullanılan isim. Avustralya’da çok nadir olan teruzorların en ilginci Thapunngaka Shawi, Queensland’ın kuzeybatısındaki bir kazı alanında keşfedildi. Alandan çıkartılan Kretase döneme ait bir alt çene fosili incelenince, yeni bir türle karşılaşıldığı ortaya çıktı.

- Reklam -

Thapunngaka shawi’nin çenesinde yapılan incelemeler tam kafatasının 1 metreden daha uzun olduğunu ortaya çıkardı. Ağzı da yaklaşık 40 diş barındıran gerçek bir canavarla karşı karşıyayız. Araştırmanın başındaki isim, Queensland Üniversitesi, Omurgalı Paleontolojisi Doktora öğrencisi Tim Richards’a göre, keşfedilen soyu tükenmiş kanatlı kertenkele “gerçek bir dinozora en yakın canlı” olarak tanımlanıyor.

Türün bilimsel adı bölgede yaşayan yerel halkın konuştuğu Wanamara dilinden geliyor. thapun ve ngaka kelimeleri mızrak-ağız anlamını çıkartıyor. Shawi de, fosili bulan amatör kazıcı Len Shaw’a ithafen konulmuş.

Ejderha Benzeri Thapunngaka Shawi Türü, Çoğunlukla Sular Altında Bir Avustralya’da Yaşamış

Çeneyi inceleyen araştırmacılar alt tarafında bir kemik çıkıntısı olduğunu fark etti ve uçuş dinamiğini bunun da etkilediğini düşünüyor. Üst çenede de benzer bir çıkıntı olduğu düşünülüyor. Geçmişte incelenen anhanguerian gibi diğer sürüngenlerde de benzer çıkıntılar var ve bilim insanları bu benzerlikler yoluyla shawi’yi bir familyaya atamaya çalışıyor.

Thapunngaka Shawi: Avustralya ejderha

- Reklam -

Çene parçasında incelenen diş yuvaları da, shawi’nin alt çenesinde 26 ve toplamda 40 dişli bir canavar olduğunu ortaya koydu.

Bilim insanları T. shawi’nin göklere hüküm sürdüğü dönemlerde Avustralya kıtasının %60’ının sulara gömülü olduğunun altını çiziyor. Bu yüzden kara veya gök fosilleri bulmak kıtanın geçmiş yaşam formlarını algılamak için hem çok önemli hem de çok nadir. Queensland’daki kazı alanı genellikle yılanlar gibi deniz omurgasızları ve antik köpek balıklarına ev sahipliği yapılıyor. Bu yüzden Shawi’nin balıkçıl olduğu düşünülüyor. Shawi’nin çene yapısı günümüz balıkçıllarının atası olmaya da uygun.

T. shawi’yi tam olarak sınıflandırılabilmek için henüz yeterli veri yok. Alanda yeni kemik parçaları için çalışmalar sürdürülüyor.

Bu keşfe dair sizin yorumlarınız neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Margot Robbie Yeni Wes Anderson filmi

Margot Robbie, Wes Anderson’ın Yeni Filminin Oyuncu Kadrosunda Yerini Aldı

Steam Deck Nedir? Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Valve’ın Yeni Oyun Konsolu Steam Deck Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey