in

Uzaylıları Andıran 500 Milyon Yıllık Deniz Canlısı Fosili Bulundu

Uzaylıları andıran ve 500 milyon yıllık geçmişe sahip olan Titanokorys gainesi adlı hayvanın fosili Rocky Dağları’da bulundu.

Titanokorys gainesi uzaylı fosil
- Reklam -
- Reklam -

Bir zamanlar dünyanın en büyük yırtıcılarından birisi kendisine okyanus tabanını mesken tutmuştu. Titanokorys gainesi adlı canlıya ait 500 milyon yıllık bir fosil bulundu. Yassı kafalı bu canlı, uzaylı tasvirlerini andıran dış görünüşüyle dikkat çekiyor.

Kuzey Amerika’nın batısında, Kanada sınırları içerisinde uzanan büyük sıradağ Rocky Dağları’nda yapılan bir araştırmada yeni bir keşfe imza atıldı. Bulunan fosil, başı vücudunun neredeyse yarısını kaplayan ve tuhaf bir şekle sahip bir deniz canlısı olan Titanokorys gainesi’den başkası değildi.

500 milyon yıllık bir geçmişiyle kadim bir canlı olan Titanokorys gainesi, toplamda 50 santimetre boyundaydı. Okyanusların derinliklerini kendisine mesken tutan bu hayvan, şimdinin ölçüsüne göre sıradan bir ebatta sayılsa da; zamanında diğer deniz canlıları arasında hayli devasa sayılıyordu.

- Reklam -

Royal Ontario Müzesi’nden Omurgasız Paleontolojisi Küratörü Richard M. Ivey ve çalışmanın yazarı Jean-Bernard Caron yaptığı açıklamada şu ifadeyi kullanıyor:

“Bu hayvanın büyüklüğü kesinlikle akıllara durgunluk veriyor, bu Kambriyen döneme ait şimdiye kadar bulunan en büyük hayvanlardan biri.”

Titanokorys gainesi uzaylı fosil

Paleozoik zamanın ilk alt bölümü olan Kambriyen dönem bugünden yaklaşık 540 milyon yıl önce yaşanmıştı. Bu dönemin başlangıcında ise şimdilerde Kambriyen patlaması olarak anılan bir olay yaşandı. Bu patlama, Dünya’daki canlı çeşitliliğinin ani artışını temsil ediyor. İşte bu sürecin en öne çıkan canlılarından birisi de Titanokorys gainesi oldu.

Titanokorys gainesi Zamanının Ölçülerine Göre “Dev” Bir Canlıydı

Aynı habitatı paylaştığı canlılara nazaran “dev” sayılabilecek bu canlı, dünya dışı varlıkları andıran kimi özelliklere de sahipti. Ananas dilimine benzeyen bir ağzı, pençeleri ve iri gözleri vardı. Ancak kuşkusuz en ayırt edici özelliği “yüzen kafası” olmuştu.

Toronto Üniversitesi’nde ekoloji ve evrimsel biyoloji alanında doktora öğrencisi olan ortak yazar Joe Moysiuk yaptığı açıklamada hayvanın kafa ölçülerine, “Kafa vücuda göre o kadar uzun ki, bu hayvanlar neredeyse yüzen kafalar olarak sayılabilir,” ifadesiyle dikkat çekti.

Titanokorys gainesi büyük, sivri uçlu kafasını yüksek ihtimalle deniz tabanını kazıp avını pençeleriyle yakalamak için kullanıyordu.

- Reklam -

Titanokorys gainesi uzaylı fosil

Yırtıcı hayvan iki yıl önce aynı bölgede bulunan Cambroraster falcatus’a benziyor. Bilim insanları, miğfer benzeri bir kafası olan yaratığın Star Wars serisindeki Millennium Falcon uzay gemisine benzediğini kaydediyor.

Araştırmacılar Titanokorys gainesi’nin daha eksiksiz bir fosilini bulabilmek amacıyla önümüzdeki sene yaz mevsiminde aynı bölgeye bir ziyaret daha gerçekleştirecekler.

Doktor Jean-Bernard Caron, Live Science adlı bilim haberleri yapan internet sitesine şu açıklamayı yaptı:

“Burada, atalarının çoğu ve geçmişte parçalı kanıtlara dayanarak bulduğumuz diğer birçok radyodont gibi, bir çeşit yapboz durumu söz konusu.”

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Günümüzde böyle bir canlı okyanusların derinliklerinde hâlâ varlığını koruyor olabilir mi? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Srbs Srbs dedi ki:

    Uzaylıdan ziyade Trilobitlere benziyor. Yani öz hakiki dünyalı akranları ve akrabaları var.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

yüzüklerin efendisi posta pulları

Yüzüklerin Efendisi Posta Pulları Satışa Çıktı: Yüzük Kardeşliği’nin 20. Yılına Özel Koleksiyon

hasan hüseyin korkmazgil ev şair

Hasan Hüseyin Korkmazgil’in Doğduğu Ev Unutulmadı: “Şairler Evi” Hizmete Açıldı