in

Troya Kazılarında Dönüm Noktası: 1.500 Yıllık Mozaik Bulundu

Troya kazıları önemli bir dönüm noktasına şahitlik ediyor. Antik kentte 1.500 yıllık geçmişe sahip bir zemin mozaiği bulundu.

Troya kazıları mozik
- Reklam -

Troya Antik Kenti’nde tapılan kazı çalışmaları tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Antik kentin girişinde yer alan ve “Aşağı Şehir” olarak adlandırılan bölgede yapılan kazılarda Helenistik ve Roma dönemlerine ait bir yapıda zemin mozaiği bulundu.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve açık hava müzesi niteliğinde olan Troya Antik Kenti, bugün hâlâ geçmişe ait önemli bilgileri saklamaya devam ediyor. Müze statüsünü koruyan yapıda yer yer kazılar devam ediyor. İşte Troya Müzesi Müdürlüğü ile Troya Antik Kenti Kazı Başkanlığınca yapılan yeni bir kazıda da önemli bulgulara ulaşıldı.

1.500 yıllık geçmişe sahip Troya bölgesinde 2021 başından itibaren arkeolojik verilerin keşfi sürdürülmekte. Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, yaptığı açıklamada üzerinde bulundukları bölgede geç Roma ve erken Bizans dönemlerine ilişkin buluntuların söz konusu olduğunu ve onlardan birinin yanlarında olduğunu belirtti. Gölcük, “Bizans dönemine ait belki de bir villanın taban mozaiği kazılıyor.” dedi.

- Reklam -

Troya kazıları zemin mozaiği

Tunç Çağı’ndan bu yana yerleşimin oluştuğu Troya’da milattan önce 7’nci yüzyıldan itibaren bir Troya turizminin söz konusu olduğu da belirtiliyor. Konuyla ilgili konuşan Gölcük, şu ifadelere yer verdi:

“Bu kentin yanı başına yerleşmek, bu kenti ziyaret etmek sadece Roma İmparatorluğu değil dönemin entelektüelleri, komutanları bu kentte olup, bu kentin hikayesini görmeyi, dinlemeyi çok arzuluyorlardı. Dolayısıyla hemen etrafında bir yerleşim gerçekleşmiş. Tam bu noktada Roma ve Bizans villalarından oluşan bir mahalle söz konusu. Troya kentinin hikayesi çok ünlüydü. Roma ve Bizans döneminde Atina Tapınağı’nda Troya Savaşı’na katılanların savaş aletleri vardı. Priamos’un kızı Kassandra’nın bağlandığı kaya, ziyaret edilen merkezler arasındaydı. Troya turizmi açısından Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir noktadayız. Bulunduğumuz yerin anlamı bu. Bu noktanın bir diğer önemi sanırım şu olacak, burası 150 yıldır kazılan bir yer. Artık Tunç Çağı Troya’sını çok iyi biliyoruz. Aşağı Şehir hakkında bilgimiz daha sınırlıydı. Şimdi o büyük Aşağı Şehir’deyiz. Troya kazıları için bundan böyle bir kırılma anı yaşanabilir. Bundan sonra bu büyük kenti, aşağı kenti çok daha iyi öğrenmemize fırsat verebilir.”

Troya Kazıları ile Bir Kültürün Turizme Olan Etkileri de Keşfediliyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi olan Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ise Troya’nın, dünyanın en ünlü antik kentlerinden olduğuna dikkati çekti.

- Reklam -

Troya kazıları zemin mozaiği

Aslan’a göre mitolojik hikâyesi ile özellikle Troya Savaşı sonrasında kentin İlyada Destanı’ndaki öyküsünün burayı ziyaret merkezlerinden biri haline getirmekte. 2.800 yıldır farklı anlamlarda turizmin kalbi olan bölge, Büyük İskender’in, Augustus’un ve özellikle Helenistik ile Roma dönemlerindeki en önemli isimler zamanında da ziyaretler bu bölgeye gerçekleştiriliyordu.

Prof. Aslan, Tunç Çağı Troya’sında 150 yıldır özellikle kale yerleşiminin kazıldığını ve bu çalışmaların detaylı yayınlarının yapıldığını belirtti.

Troya Antik Kenti bölgesi hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yapılan kazı araştırmaları sonucu ortaya çıkarılanlar hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: AA

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Florida - Duygu Akın | Çevirmenin Çemberi

Florida – Duygu Akın | Çevirmenin Çemberi: “Florida’nın Kasıp Kavuran Cazibesi”

Indiana Jones 5 Set Görüntüleri

Indiana Jones 5 Set Görüntüleri: İşte Harrison Ford ve Mads Mikkelsen