in

Firavun Tutankamon’un “Göktaşı Hançeri”nin Gizemli Köken Hikâyesi Ortaya Çıktı

Tutankamon hakkındaki yeni keşif okları Anadolu’ya çeviriyor. Mısır’ın ünlü firavununa ait “göktaşı hançeri”nin kökeni ortaya çıktı.

Tutankamon göktaşı hançeri
- Reklam -
- Reklam -

Firavun Tutankamon hakkında yeni keşifler gelmeye devam ediyor. 100 yıl önce Mısır firavununun mezarında bulunan “göktaşı hançeri” üzerine yapılan araştırma sonuç verdi. Demirden yapılma hançer, göktaşından gelen parçalar taşıyordu. Hançer büyük ihtimalle Anadolu’da imal edildi ve Mitanni kralı tarafından Tutankamon’un atalarına hediye olarak verildi.

Antik Mısır’da Milattan Önce 1342 – 1325 yılları arasında yaşayan ve yalnızca 10 yıl hüküm sürebilen Tutankamon, en merak edilen tarihi figürler arasında yer alıyor.

Firavunun mezarında keşfedilen hançerin kimyasına ve 3.400 yıllık bir tablete dayanarak yapılan araştırma, hançerin Mısır’da üretilmediğini ortaya koydu.

- Reklam -

X-ışınlarıyla taranan demir hançerin nasıl ve nerede yapıldığını çözmeye çalışan bilim insanları ilk sonuçlara ulaştılar. Buna göre hançer düşük sıcaklıkta dövüldü ve büyük ihtimalle Mısır’da üretilmedi.

Arkeologlar 1920’li yıllarda Tutankamon’un Krallar Vadisi’nde bulunan mezar odasına girdiklerinde firavunun ihtişamlı mumyasıyla birlikte bir ayak uzunluğunda bir hançer de buldular.

Firavun Tutankamon Hakkında Yeni Keşif

Demirden yapılan bu hançer, kronolojik açıdan çizelgeye uymuyordu. Mısır’da Demir Çağı, firavunun ölümünden yüz yıl sonra başlamıştı.

Malzeme olarak bir göktaşının kullanıldığı düşünülen hançer, Tutankamon’un doğumundan 1.000 yıl öncesine tarihleniyor. Erken Tunç Çağı’nda üretildiği düşünülen bu hançerle birlikte, mezarda demir bir koltuk başlığı ve demir bir bilezik de bulunuyordu.

Tutankamon mezarı hançer

2016 tarihli bir araştırma, bu demirlerin kaynağının meteoritik olduğunu doğruladı. Ancak göktaşının türü ve bu göktaşının nasıl dövülmüş olabileceği gibi sorular havada kaldı. Bu ay Meteoritics & Planetary Science dergisinde yayımlanan çalışma, işte bu sorulara yanıt vermeyi hedefliyor.

Japonya’daki Chiba Institute of Technology’de çalışan ve araştırmanın ortak yazarlarından olan Tomoko Arai keşif hakkında şöyle konuşuyor:

“Hançerin üretimini ve kökenini anlamak hançere zarar vermeyecek iki boyutlu kimyasal bir analiz gerçekleştirdik.”

Araştırmacılar, demir, nikel, manganez ve kobalt konsantrasyonlarını ortaya çıkaran X-ışınlarını parlatarak bıçağın temel yapısını haritaladıklarını kaydetti. Bıçaktaki kararmış noktalarda kükürt, klor, kalsiyum ve çinko bulundu. Ancak mevcut öğeler kadar ilginç olan bunların nasıl dağıldığıydı.

- Reklam -

Göktaşı Hançeri Tutankamon’a Bir Aile Yadigârıydı

Arai sözlerine şöyle devam ediyor:

“Hançerin her iki tarafındaki çapraz taralı bir doku fark ettik, bu da bir oktahedrit demir göktaşı için tipik olan Widmanstätten yapısını düşündürüyor. Bunu fark etmemiz, bizim ’vay canına!’ anımızdı.”

Widmanstätten deseni adını Avusturyalı bir mineralogdan alıyor. Bu desen, nikelin objeler üzerindeki dağılımın nedenlerini gösteriyor ve metalik göktaşlarında bulunmasıyla dikkat çekiyor. Habere konu olan hançerdeki desen ise hançerin en büyük demir göktaşı grubu olan oktahedritten yapıldığını ortaya çıkartıyor.

Desen, Antik Mısır’da hançerin nasıl var olabileceğine dair de ipuçları veriyor. Makalede demirin dövülme sıcaklığının çok yüksek olursa desenin bozulacağı aktarılıyor.

Tutankamon'un Mezarı

Kimyasal analiz, hançerin kökeni hakkında daha fazla söz söylemiyor. Ancak Mısır’ın Milattan Önce 14. yüzyıldaki diplomatik ilişkilerini belgeleyen Amarna Mektupları, bu konuda araştırmacılara yol gösteriyor. 3.400 yıllık tablet, hikâyeyi Anadolu’ya bağlamayı başarıyor. Tablette Tutankamon’un dedesi III. Amenhotep’e, Mitanni kralının, firavun kızıyla evlendiğinde verilen altın kınlı demir bir hançerin bahsi geçiyor.

Sözün özü Tutankamon’un “uzaylı” hançeri, Anadolu’dan gelen bir aile yadigârıydı. Araştırmada yapılan element analizi, hançerin kabzasındaki değerli taşların Mitanni’de yaygın olarak kullanılan kireç sıva ile yapıştırıldığını da gösteriyor.

Arai, yakın gelecekteki çalışmaların hançere dair daha fazla bilgi vereceğini kaydetti.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Gizmodo

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Bu tarz analitik arkeolojik keşifler hoşuma gidiyor, ilginç bir haberdi. Antik Mısır, Kadim Mısır, Eski Mısır Uygarlığı vs. denilince aklıma “Çölde Uyuyan Sır” kitabı aklıma geliyor. Ergenlik yıllarımda bu kitabı okurken “Mumya (1999)” filmi de yeni çıkmıştı ve hem kitabı okumak hem de filmi izlemek çok çok hoşuma gitmişti. O günler geldi aklıma :smiling_face:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

wordle türkçe oyna - bundle

Son Ayların Ses Getiren Kelime Oyunu “Wordle” Artık Bundle’da

George R.R. Martin House of the Dragon Dizisi Çekimleri Sona Erdi

Game of Thrones’un Öncesini Anlatan “House of the Dragon”da Çekimler Sona Erdi: GRR Martin, Diziye Bayılmış