in

Tutankamon’un Mezarı Taşınacak: Endişeler Sürüyor

Tutankamon’un mezarı, Krallar Vadisi’ndeki yerinden Büyük Mısır Müzesi’ne taşınmak isteniyor. Firavunun “laneti” ise halkı endişelendiriyor.

Tutankamon'un Mezarı
- Reklam -
- Reklam -

Mısır firavunları arasında en genç yaşta tahta çıkan ve tahttan inen Tutankamon, yüzlerce yıl sonra hâlâ halkına korku vermeyi sürdürüyor. Çocuk Firavun’un mezarı, şu anda bulunduğu Luksor’un batı tarafındaki Krallar Vadisi’nden Büyük Mısır Müzesi’ne taşınmak istiyor. Ancak “lanet ihtimali” yetkilileri şüpheye düşürmüş durumda.

9 yaşında tahta çıkan ve Milattan Önce 1323’te, henüz 18 yaşındayken bilinmeyen bir nedenle hayatını kaybeden Tutankamon; Antik Mısır’ın gizemli taraflarından birisi olmaya devam ediyor. Tutankamon’un Laneti olarak anılan konunun çıkış noktası ise firavunun mezarının bulunduğu yıllara dayanıyor.

1922 yılının sonlarında İngiliz Arkeolog Howard Carter’ın keşfettiği mezar; sonrasında onu keşfeden birçok araştırmacı ve işçinin beklenmedik ölümleri ile “lanetli” sıfatını almıştı.

- Reklam -

Tutankamon'un Mezarı

Yıllardan 2020’ye gelindi ve lanet hâlâ Mısırlıların kafasını karıştırmaya devam ediyor. Yakın gelecekte, mezarın Krallar Vadisi’nden Büyük Mısır Müzesi’ne taşınması planlanıyor.

Tutankamon’un Mezarı’nın Taşınma Fikrine Endişeli Yaklaşım

Mısırlı Arkeolog Dr. Eltayeb Abbas, Kral’ın tüm koleksiyonlarının Büyük Mısır Müzesi’nde olduğunu ifade ediyor. Abbas’a göre bütün bunları tek bir çatı altında toplayıp Tutankamon’un annesinin mumyasıyla birlikte olmasını sağlamak, Firavun’u mutlu edecek.

Buna karşın Mısırbilimci ve tur rehberi Ahmed Rabie Mohamed’in ise planlara dair endişeleri var. Mohamed, The Sun’a şöyle konuştu:

“Mezarın 1922’deki keşfinden beri Firavun orayı asla terk etmedi. Mumyanın incelenmesi bile burada, Krallar Vadisi’nde gerçekleştirildi.”

Tutankamon'un Mezarı

Kral Tut’un mezarında bulunan önemli parçaların neredeyse tamamı, zaten müzeye aktarılmış durumda. Eğer firavunun kendisi de oradan taşınırsa bunun yerel ekonomiye de zarar vereceği düşünülüyor.

- Reklam -

“Eğer Tutankamon Luksor’dan ayrılırsa bu herkesi üzer. Çünkü o, Krallar Vadisi’nde ziyaret edebileceğiniz tek kraliyet mumyası. Onu çıkartırlarsa herkes müzeye gitmeyi tercih eder ve kimse Krallar Vadisi’nin içine girmek istemez.”

İlk bakışta tamamen ekonomik kaygılarla yapılmış gibi duran bu açıklamalar ise Tutankamon’un mezarının ilk defa açıldığı günlerde yaşanan kötü şans ve açıklanamaz ölümlerle bağdaştırıldı. Firavunun laneti konusu, bu durumla birlikte bölgede yeniden gündeme geldi.

Tutankamon

Dr. Eltayeb Abbas ise efsane hakkında bir endişesi olmadığını ancak lanete inanlara da saygı duyduğunu belirtiyor.

Firavun Tutankamon, 9 yaşında tahta geçmiş ve 9 yıl boyunca Mısır’a hükmetmiş; öldükten 3 bin yıl sonra bile insanları endişelendirmeyi başarmış ikonik bir figür.

Siz bu konuya ne diyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* 3.000 Yıllık Mumyanın Sesi Taklit Edildi

Kaynak: Sputnik News

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Memleketleri bir diktatörün elinde, geçtiğimiz ay korona virüsü görüldü, Dünya savaşlarla çalkalanıyor yarın bir gün onların da başına gelecektir. Daha neyin lanetini arıyorsunuz? O.o

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Thor: Love and Thunder Christian Bale

Thor: Love and Thunder Filminde Christian Bale’in Olacağı Kesinleşti

Penny Dreadful: City of Angels Fragman

Penny Dreadful: City of Angels Uzun Fragmanı Yayında