in

Mısır’da Bilinmeyen Bir Kraliçeye Ait Yeni Bir Piramit ve Yüzlerce Mumya Keşfedildi

Firavun Tutankamon’un mezarının yakınlarında, daha önce bilinmeyen bir Mısır kraliçesine ait yeni bir piramit ve yüzlerce mumya gün yüzüne çıkartıldı.

Tutankamon Mezarı Yakınlarında Yeni Piramit Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Firavun Tutankamon’un ünlü mezarının yakınlarında, tarihi bir keşfe daha imza atıldı. Antik Mısır’da daha önce bilinmeyen bir kraliçeye ait olduğu düşünülen yeni bir piramit ve onunla birlikte yüzlerce mumya keşfedildi.

Firavun Tutankamon’un mezarının keşfedilmesinin 100. yıldönümünde, arkeologlar Giza’da önemli bir işe daha imza attılar.

Tutankamon’un mezarından yalnızca bir taş atımı uzaklıkta, arkeologlar daha önce hiç adı geçmemiş eski bir Mısır kraliçesinin piramidini ortaya çıkarmayı başardılar. Bir tabut, mumya, eser deposu ve birbirine bağlı bir dizi tünelle; keşif oldukça kapsamlı bir tabloya ev sahipliği yapıyor.

- Reklam -

Araştırmacılar son iki yıldır Kahire’nin yaklaşık 30 kilometre güneyinde yer alan Giza’daki bir arkeolojik alan olan Saggara’da kazı çalışmaları yapıyor. Arkeologlar, son dönemlerde Tutankamon’un kısa süren hükümdarlığı sırasında (MÖ 1333’ten MÖ 1323) ona en yakın generallerin ve danışmanların bazılarına ait olabilecek tabut ve mumyalar keşfetmişti.

Bunula birlikte, Mısır’ın altıncı hanedanlığının ilk firavunu olan Teti’ye ait olan bir başka piramit üzerinde de çalışmalarını sürdürüyorlar.

Antik Mısır’dan Kalma Tutankamona Komşu Yeni Bir Piramit ve Yüzlerce İyi Şekilde Korunmuş Mumya Keşfedildi

Kazı üzerinde çalışan ve daha önce Mısır’ın Antik Eserler Bakanı olarak görev yapmış olan Mısır bilimci Zahi Hawass, mumyaların keşfine dair şu ifadeleri kullandı:

“Yeni Krallık döneminde insanlar Teti’ye bir tanrı olarak tapıyordu. Bu nedenle onun yanında gömülmek istediler.

“Bununla birlikte, daha önce Saqqara’da bilinen gömülerin çoğu ya Eski Krallık’a ya da Geç Dönem’e aitti. Şimdi, tümü Yeni Krallık dönemine ait 9 ila 18 metre derinlikte 22 hava bacası bulduk.”

Zahi Hawass - Tutankamon Mezarı yeni piramit
Zahi Hawass

Hawass, bu kuyularda “Yeni Krallık döneminden iyi şekilde korunmuş 300 tabut” ile birlikte “devasa bir kireçtaşı lahit” tespit ettiklerini açıkladı.

Hawass, sözlerine şöyle devam etti:

“Yeni Krallık’tan mezarların bölgede yaygın olduğu daha önce bilinmiyordu. Bu neden keşif tamamen bölgeye özgü. Tabutların her birinin kendine has yüzleri var. Kadın ve erkekler birbirinden ayrılıyor. Ölüler Kitabı’ndan sahnelerle süslenmişler. Her tabutta aynı zamanda ölen kişinin adı da bulunuyor.”

- Reklam -

Her ne kadar yeni tabutların ortaya çıkması şaşırtıcı olmasa da, mumyaların iyi şekilde korunduğunu görmek bilim insanlarını şaşırttı.

Hawass, bu durumun Yeni Krallık döneminde mumyalama işleminin artık zirveye ulaştığını gösterildiğini kaydediyor.

Kimliği Belirsiz Kraliçenin Adı “Neith”

Araştırmacılar, mumyaların yanı sıra bir başka önemli keşif daha gerçekleştirdiler ve kimliği bilinmeyen bir kraliçenin anısına inşa edilmiş yeni bir piramit buldular.

Kraliçenin isminin Neith olduğu kaydedilirken bu ada tarihsel kayıtlarda daha önce hiç yer verimediği de kaydedildi. Hawass, “Tarihi yeniden yazmanın ve kayıtlara yeni bir kraliçe eklemenin harika olduğunu,” ifade etti.

Kazı alanında bulunan tabut ve antik eserlerden bir seçki, gelecek yıl Giza’da açılacak Büyük Mısır Müzesi’nde sergilenecek.

Yeni Piramit Keşif

Geçen aylarda, Tutankamon’un mezar odasından Kraliçe Nefertiti’nin gizemli mezarına açılan bir geçidin olabileceği öne sürülmüştü.

Siz yeni bir piramit keşfi hakkında ne düşünüyorsunuz? Kraliçeye dair teorileriniz var mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Twitter Deprem Elon Musk

Twitter’da Deprem: Ofisler ‘Sabotaj’ Korkusuyla Kapatıldı, “Şirketin Batmasına Bir Hafta Kaldığı” İddia Edildi

Constantine 2 Filmi, İlkine Göre Daha Sert Olacak

Keanu Reeves’li Yeni Constantine Filminin, İlkine Kıyasla Daha Sert Olması Bekleniyor