in

20. Yüzyılın En Önemli Arkeolojik Keşfi: Tutankamon’un Hazineleri, Keşfin 100. Yılında Tek Müzede Sergilenecek

Tutankamon’un hazineleri, arkeoloji tarihinde önemli yer tutan büyük keşfin 100. yılında Büyük Mısır Müzesi’nde toplu hâlde sergilenecek.

Tutankamon'un Hazineleri
- Reklam -
- Reklam -

Tutankamon’un hazineleri, keşfin 100. yılını kutlamak için bir araya getiriliyor. 1922 yılında ortaya çıkartılan mezardaki tüm tarihi eserler Büyük Mısır Müzesi’ne nakledilecek.

Çocuk Firavun Tutankamon’un mezarının keşfi, arkeoloji dünyasında büyük yankı uyandırmıştı. Tutankamon, hem kısa süren hüküm dönemi hem de beraberinde “diğer tarafa” taşıdığı hazinelerle Antik Mısır’ın en önemli figürleri arasında yer almıştı.

Arkeolog Howard Carter tarafından keşfedilen mezar, zaman içerisinde bir tür laneti de beraberinde getirdiği iddiasıyla basında da geniş yer bularak iyice popülerleşmişti. Günümüzde Carter’ın bu tarihi keşif sırasında bazı eserleri çalmış olabileceği de iddia ediliyor.

- Reklam -

Aradan geçen 100 yılın ardından Kahire yönetimi, ‘Kral Tut’ olarak da bilinen Tutankamon’un bulunan tüm hazinelerini bir arada sergilemek üzere harekete geçti.

Şimdiye kadar Kral Tut’a ait hazinelerin büyük kısmı Kahire Müzesi’nde, bir kısmı da Şarm el-Şeyh ve Hurgada’daki müzelerde sergileniyordu. 100. yıla özel olarak gerekli restorasyonun ardından tüm eserler kapılarını aralamaya hazırlanan Büyük Mısır Müzesi’ne nakledilecek.

Tutankamon'un Hazineleri Sergi

Tarihi eserlerin taşınacağı tarih şimdilik açıklanmazken işlemin 2022 yılı sonuna dek gerçekleşmesi planlanıyor.

Tutankamon’un Hazineleri Yakında Büyük Mısır Müzesi’ne Taşınıyor

Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed İsa, 5 Kasım’da Luksor kentinde Tutankhamon’un mezarının keşfinin 100. yılı sebebiyle düzenlenen etkinlikte, “taşınma işleminin yakın gelecekte gerçekleşeceğini” duyurdu.

Mısırbilimci arkeolog Howard Carter, Kasım 1922’de Mısır’ın Luksor kentindeki ünlü Krallar Vadisi’nde firavun Tutankamon’un mezarını keşfederek tarihe geçmişti.

Ömrünü Antik Mısır’la alakalı çalışmalara adayan Carter, Mısır firavunlarının gömüldüğü Krallar Vadisi’nde uzun süren çabaları sonucu ilk olarak mezarın toprak altındaki basamaklarını ortaya çıkardı. Ardından aşama aşama ilerleyerek mezara kadar ulaştı.

Dünya çapında bir etki yapan bu keşifte mezarda Tutankamon’un tabutu, altından yapılmış maskesi ve beraber gömüldüğü binlerce parça eşya bulundu.

- Reklam -

Mezardan çıkartılan tarihi eserler Kahire Müzesi’ne götürülürken Tutankamon’un mumyası ise mezarın içinde bırakıldı.

Tutankamon'un Hazineleri Sergi Müze

Çocuk yaşta tahta çıkan, 11 yıl boyunca hüküm süren ve henüz 18 yaşında hayatını kaybeden Kral Tut’un mumyası; mezarındaki korunaklı cam bölmede ziyaretçiler tarafından gözlemlenebiliyor.

Tutankamon’un Hazineleri, Müzenin En İddialı Koleksiyonu Olacak

Genç firavunun mezarında altın bir tabut, altın yüz maskesi, ok yayları, trompetler, nilüfer kadehi, tahtlar, yiyecek içecekler, mobilyalar, sandaletler dahil 5 binden fazla eser bulundu.

Mısır’ın başkenti Kahire’de, Giza Piramitleri’nin karşısındaki bölgede inşa edilen müzenin yıl sonunda kapılarını açması planlanıyor.

Tutankamon'un Mezar Odası nefertiti

Yeni müze, 100 binden fazla tarihi esere ev sahipliği yapacak. Yalnızca Firavun Tutankamon için ayrılan alan ise 7 bin metrekare. Bu sayede ziyaretçiler, firavunun bütün hazinesini ilk defa tek bir alanda görme şansına sahip olabilecek.

Siz bu özel Tutankamon’un hazineleri koleksiyonu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz. Daha fazlası için bizleri Google Haberler üzerinden takip etmeyi unutmayın.

Kaynak: AA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Joanne Carlton - Tozla Gelen - Söyleşi

Joanne Carlton: “Tozla Gelen’in İlginç Yanı Distopik Olması Değil; Dünyanın Distopik Hâle Geldiği Gün Başlaması”

The Walking Dead: Dead City Fragmanı Yayında

Yürüyen Ölüler’in Yeni Dizisi “The Walking Dead: Dead City”den İlk Fragman