in

Bin Yıldır Ayrı Düşen Viking İskeletleri, Danimarka’da Buluşacak: Akrabalar Kavuşuyor

Viking iskeletleri sergide buluşuyor. Akraba oldukları anlaşılan iki Viking’in kalıntıları, 1.000 yıl sonra Danimarka’da bir araya getirilecek.

Viking iskeletleri akraba danimarka sergi
- Reklam -
- Reklam -

Kuzey Denizi’nin iki farklı kıyısında ölen akraba Viking iskeletleri 1.000 yıl sonra bir araya gelecek. DNA karşılaştırmasıyla yarı kardeş veya amca-yeğen oldukları anlaşılan iki erkek Viking, Kopenhag’da açılacak yeni bir sergiyle yeniden buluşacak. Koronavirüs önlemlerinin büyük ölçüde gevşetildiği Danimarka’da müzeler de ziyaretçi kabulüne başladı.

İskeletlerden ilk bulunanı 2005’te Danimarka’daki Otterup şehri yakınlarındaki bir kazıda ortaya çıkartılmıştı. 1.80 metre uzunluğunda olduğu anlaşılan kişinin eklemlerinde artrit ve tüberküloz izlerine denk gelinmişti. Kemiklerde yapılan bir inceleme, leğen kemiğinde iyileşmemiş bir bıçak yarası olduğunu ortaya çıkarttı ve bilim insanları ölüm sebebinin bu olduğuna inanıyor. Araştırmacılara göre yaranın Vikingler’in ünlü olduğu yağmalardan birinde gerçekleşmiş olması muhtemel.

Viking iskeletleri akraba danimarka sergi

- Reklam -

İkinci iskelet ise 2008’de Oxford’ta Aziz John Koleji’nin avlusunda çıkarılmıştı. Kalıntılar, 13 Kasım 1002’de yer alan Aziz Brice Günü Katliamı’nda ölen 16 ila 25 yaşları arasındaki 35 erkeğin iskeletinin arasında bulundu. Olay, Viking baskınlarından bıkan Sakson Kralı Ethelred’in ülkedeki bütün Danimarkalıları öldürme emri ardından yaşanmıştı. Katliam günü Oxford’daki Danlar, Aziz Frideswide Kilisesi’ne (Günümüzde Mesih Kilisesi Katedrali) sığınmış fakat peşlerindeki öfkeli kalabalık binayı aleve vermişti.

Viking İskeletleri Danimarka’daki “Yağma” Sergisinde Yeniden Bir Araya Gelecek

Kalıntıları inceleyen araştırmacılar kafatasında dokuz farklı kılıç darbesi olduğunu ve sırttan da birden çok kez darbe aldığını ortaya çıkarttı. Akraba iskeletlerin MS 960 ila MS 1020 tarihleri arasında gömüldüğü de anlaşıldı.

MS 793 – MS 1066 arasında süren Viking dönemi tüm Avrupa’da süregelen baskınlar, yağmalar, fetihler ve büyük ölçekte ticaretle ün saldı. Viking kaşifler Kanada’daki Newfoundland’e kadar ulaştı.

Viking iskeletleri akraba danimarka sergi

- Reklam -

Son dönemlerde İngiltere merkezli Viking araştırmaları Britanya Adaları’nın tarihine ışık tutuyor. Geçen aylarda ortaya çıkan bilgilerle, İzlanda’yı Vikingler’den önce Yunanların keşfetmiş olma ihtimali ortaya çıkmıştı. Ayrıca Man Adası’nda bir kazıda 1.000 yıllık Viking takıları bulunmuştu.

Akrabalığı kesinleşen iki iskelet, Danimarka Ulusal Müzesi’nde yakında açılacak olan Togtet, yani “Yağma” sergisinde gösterilecek.

Viking iskeletleri sergisi hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

yıldız ecevit ölüm haberi

Yazar ve Edebiyat Araştırmacısı Yıldız Ecevit Hayatını Kaybetti

Loki nasıl tasarlandı?

Loki, Stan Lee Tarafından İlk Olarak Nasıl Tasarlandı?