in

Peru’daki Kadim Bir Uygarlığın Halkını Daha Kolay Yönetebilmek için Halüsinojen Maddelere Başvurduğu Ortaya Çıktı

Wari Medeniyeti hakkında yapılan araştırma, kadim uygarlığın halkını daha kolay yönetmek için halüsinojenik ilaçlardan ve biradan faydalandığını ortaya koydu.

wari medeniyeti kşsif
- Reklam -
- Reklam -

Wari Medeniyeti hakkında ortaya konan yeni araştırma, kadim uygarlığın siyasi tercihlerine dair dikkat çekici detayları gün yüzüne çıkarttı. Edinilen bilgilere göre Wari’deki iktidar sahipleri, halkını daha kolay yönetebilmek için çeşitli halüsinojenik ilaçlardan ve biradan faydalanıyordu. Wariler, bu stratejileriyle İnkalara da ilham olmuştu.

Huari olarak da bilinen Wari Medeniyeti, bugünkü Güney Amerika ülkesi Peru’nun topraklarında bulunuyor. Arkeologlar, Milattan Sonra 500 ve 1000 yılları arasında yaşayan bu kadim medeniyeti anlamak için yeni bir araştırma gerçekleştirdi. Quilcapampa’da yıllar süren kazılar ise nihayet sonuç verdi. Wari Medeniyeti’nin siyasi tercihlerine dair önemli veriler tespit edildi.

Wari halkı incelikle işlenmiş tekstil ürünleri, yonta çanak çömlekleri ve tarımsal faaliyetlerle biliniyordu. Bu uygarlığın inşa ettiği yollar, sonrasında İnkalar tarafından da kullanılmıştı.

- Reklam -

Antiquity adlı bilimsel yayın organında yer alan araştırmaya göre, Wari liderleri halklarının üzerindeki kontrolü güçlendirmek için halüsinojenik ilaçlar ve biradan faydalanmıştı.

Wari Medeniyeti Halkı Kontrol Etmek için Sıra Dışı Yollara Başvurmuştu

Peru’nun güneyinde yer alan Sihuas Vadisi’ndeki Quilcapampa 9. yüzyılda kurulmuştu. Kraliyet Ontario Müzesi’nden araştırmacılar, bu bölgede yaptıkları araştırmalarda bir milyondan fazla botanik kalıntı ortaya çıkartmıştı.

Yayınlanan yeni araştırmada, aynı bölgede bulunan ve asırlardır halüsinojen olarak kullanılan vilca ağacının tohumlarının botanik kalıntılar analiz edildi.

Araştırmanın sonuçları toplu yemek etkinlikleri sırasında molle ağacından yapılan “chicha” adlı bira benzeri bir içeceğe bu halüsinojenik tohumlar eklendiğini gösterdi. Böylece bu ürünlerin psikoaktif etkileri artırılmış oluyordu.

wariler

Wari soyluları, sosyal ilişkilerini kuvvetlendirmek ve liderliğin misafirperverliğini öne çıkartmak için bu halüsinojen maddeleri şölenlere dahil ediyordu. Bu sayede liderler, siyasi kontrolü pekiştirme fırsatı yakalıyorlardı.

Makalede konu hakkında şu ifadelere yer veriliyor:

“Bu liderler unutulmaz, toplu psikotropik ziyafetler sunabildi ve bu ziyafetlerin bireyler tarafından bağımsız olarak gerçekleştirilmemesini garanti altına aldı.”

Araştırma, vilca ağacından bu şekilde sonuçlar elde etmek bir hayli zorlu bir süreçti. Bu işlemi gerçekleştiren soylular, beraberinde özel bir statüyü de kazanıyordu.

- Reklam -

Bulgular bu uygulamanın bölge siyaseti açısından önemli olduğunu kaydediyor. Wari Medeniyeti’nden sonra aynı bölgede hüküm süren İnkalar, Wari’nin izinden gitmişti. Ancak Warilerin aksine İnca İmparatorluğu vilca yerine mısır birasına odaklanmıştı.

Araştırmayı gerçekleştiren ekipten Matthew Biwer şöyle konuştu:

“Bu, And Dağları’nda siyaset ve halüsinojenlerin kullanımı açısından bir dönüm noktasıydı.”

Wari Medeniyeti Hakkında Araştırmalar Sürüyor

Wari halkının sosyolojik yapısına dair tartışmalar sürüyor. Ancak arkeologlar, gerçekleştirdikleri kazılardan yola çıkaran kadınların en üst yönetim sınıfında görev aldığını ispat etmeyi başarmıştı. 2013’te, üç farklı kraliçeye ait mezarlar ortaya çıkartılmıştı.

Bununla beraber Wari uygarlığında çağdaşı bütün medeniyetler gibi din, toplumsal ve siyasal hayatın merkezinde yer alıyordu.

wari medeniyeti halüsinojenik ilaçlar

Medeniyet, Peru’nun kuzeyinden Şili sınırına yakın güney bölgelere ve kıyıdan And Dağları’nın dağlık bölgelerine kadar uzanıyordu.

Ancak yüzyıllar süren kuraklık Milattan Sonra 1000 yılı civarında medeniyetin çökmesine neden olmuştu.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Shadow and Bone 2. sezon çekimleri başladı

Shadow and Bone 2. Sezon Çekimleri Başladı: Netflix’in Gölge ve Kemik Uyarlaması Geri Dönüyor

Morbius Yaşayan Vampir: Kan Bağları - Brendan Deneen

Yaşayan Vampir Morbius’un Maceralarını Anlatan Brendan Deneen Romanı Raflarda