Şişedeki notların denizleri, okyanusları aşıp da okuyucusunu bulması alışık olduğumuz bir olay. Ancak Çorum’un İskilip ilçesinde ortaya çıkan bu mektubun hikâyesi biraz daha karışık. Çam ağacı odununun içine saklanan duygusal mektup tam 43 yıl öncesine ait!
İskilipli Salih Yiğit yakmak için aldığı çam odununu yararken bir şişe ile karşılaştı. Şişenin içinde mektup, fotoğraf ve bozuk paralar yer alıyordu. Şişenin 43 sene evvel Yusuf Bahri Eryılmaz’ın ata yadigarı evini tamiratı sırasında hatıra olsun diye bahçedeki dikili çam ağacının içine yerleştirildiği anlaşıldı. Fırıncı Salih ise bu duygusal adımda, şişeyi gerçek sahibi olan Yusuf Bahri Eryılmaz’ın oğlu ve torununa ulaştırarak hikâyenin kahramanı olmayı başardı.
Gelin şimdi hikâyenin biraz daha gerisine gidelim. Çorum’un kuzey batısında bulunan İskilip ilçesine bağlı Yenicami Mahallesi’nde fırıncılıkla geçinen Salih Yiğit, fırınında yakacak olarak kullanmak için eski bir ev almaya karar verdi. Eski ve ahşap olan evin bölümleri ile bahçedeki kesilen çam ağacı, Yiğit’in fırında kullanması için ideal yakacaklardı. Fırıncı, odunları parçalara ayırmak için çalışmaya başladığında ise asıl macera başladı.
Yiğit’in ikiye ayırdığı çam odunlarının birisinin içinden çıkan şişe adeta bir zaman kapsülü gibiydi. Şişede bulunan mektubun yanında ise madeni paralar ve fotoğraflar da vardı. Mektubun içeriğinde ise 150 yıllık evin tarihi geçmişi anlatılıyordu. Salih Yiğit, kendisiyle aynı mahallede yaşayan Yusuf Bahri Eryılmaz’ın oğlu Vehbi Eryılmaz ve torunu Bahri Eryılmaz’a ulaşmayı başardı. Şişeye yıllar sonra kavuşan Eryılmaz ailesi duygusal anlar yaşadı. Vehbi Eryılmaz, vefat eden babasına ait sözleri yıllar sonra böylece okumuş oldu.
Mektup Ata Evinin Hikâyesini Konu Alıyor
Fırıncı Salih Yiğit daha sonra basına yaptığı açıklamada şu şekilde konuştu:
“Odunları kırmaya başlayınca ortaya bir şişe çıktı. Çok şaşırdım. Fotoğraflar ile üç sayfalık mektup ve bozuk paralar vardı. Mektupta evlerle ilgili bilgiler yazıyordu. Araştırdım ve mektubu yazan kişinin şu an hayatta olan yakınlarıyla temasa geçtim.”
Hatıra Olur Diye Saklanmış
Yusuf Bahri Eryılmaz’ın oğlu Vehbi Eryılmaz ise mektubun yazılışını hatırladığını aktardı:
“Babam, dede evini 1977 yılında tamir ettirirken ileride hatıra olur düşüncesiyle bir şişe içerisine kendi el yazısı ile mektup, bozuk para ve kendi fotoğrafını koydu, ağaç arasına yerleştirdi. Burası yıkılırsa ya da herhangi bir şey olursa şişeyi, mektubu alıp, hatıra olur diyerek oraya saklamıştı. Aradan yıllar sonra saklanan şişe, böylece ortaya çıkmış oldu. Hatırasını yaşatmış olduk.”
Yusuf Bahri Eryılmaz’ın torunu Bahri Eryılmaz da ata yadigarı şişeyi ve içindekileri hayatları boyunca saklayacaklarını ekledi.
Peki siz bu keşfi nasıl karşılıyorsunuz? Geçmişten gelen böyle bir mektup ile karşılaşsanız nasıl tepki verirdiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.
* Terk Edilmiş Depoyu Kütüphaneye Çevirip Çocuklar İçin Her Gün Isıttı
Kaynak: DHA
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!