in

Yeni Bir Aztek Sarayı Bulundu

Meksika’da yeni bir Aztek Sarayı kalıntıları bulundu. Dönemin imparatorunun öldürüldüğü saray 18. yüzyıldan kalma bir tefeci dükkânının altındaydı.

aztek sarayı kalıntıları meksika
- Reklam -
- Reklam -

İmparator İkinci Moctezuma’nın 1520’de İspanyollar tarafından esir tutulup, öldürüldüğü Aztek Sarayı kalıntıları Meksika’de bulundu.

Tarihi kayıtlara göre İspanyol “fatih” Hernan Cortes, Moctezuma’yı sarayda esir tutarak İmparator’u ayaklanan halkı kontrol altına almaya zorlamıştı. Halk ise İmparator’u önemsemeyip sarayı kuşatma altına aldı. İspanyollar sonrasında Moctezuma’yı sarayın balkonundan halkına bir konuşma yapmaya zorladı, halk kuşatmayı kaldırmayı reddeddi ve İmparator çapraz ateşin arasında hayatını kaybetti.

aztek sarayı kalıntıları meksika

- Reklam -

İspanyollar daha sonraları asileri bastırdı ve Aztek şehri Tenochtitlan savaş esnasında yok edildi. Kalan Aztekler yıkılan şehirlerinin üzerine yeni bir şehir kurmaya zorlandı. Cortes için yapılmış bir ev de sarayın kalıntılarının üzerine kurulmuştu. Tenochtitlan’ın üzerine inşa edilen şehir günümüzde Mexico City olarak biliniyor.

Tenochtitlan 1325 yılında kurulmuştu ve Aztek’lerin en gelişmiş şehriydi. Venedik benzeri kanal sistemleri üzerine kurulan şehir yüzbinlerce insanın yuvasıydı. Cortes, İspanya Kralı Birinci Charles’a yazdığı mektupta yakında yok edeceği şehir hakkında şunları söylemişti:

“Şehir Seville ve Cordoba kadar büyük. Ana sokaklar geniş ve düz. Şehrin çoğu kara üzerinde, küçük bir kısmı ve köyleri ise yarısı karada yarısı kanallar üzerine kurulmuş. Kanolarla ulaşım sağlanıyor.”

Aztek Sarayı Kalıntılarının Olduğu Yer Şimdi Bir Dernek Binası

meksika

Arkeologlar sarayın kalıntılarını 18. yüzyılda inşa edilmiş bir tefeci dükkânının altında buldular. Sarayın zemininde kullanılan bazalt taşından döşemeler Hernan Cortes’in evine döşenmişti.

Döşeme taşlarından birisi üzerinde Tüylü Yılan’ı barındırıyordu. Tüylü Yılan, İspanyol fetihlerinden önce bin yıldan uzun süre boyunca Mezoamerika boyunca tapılan bir Tanrı’ydı. Meksika Ulusal Arkeoloji Enstitüsü’nden arkeologlar ayrıca üzerine tüyden yapılmış bir başlık tasvir edilen başka bir taşın da Cortes’in evi inşa edilirken saraydan söküldüğünü belirtti.

- Reklam -

Saray Nacional monte de Piedad’ın, 1775’te kurulan bir tefecinin altında yapılan çalışmalarda bulundu. Dükkân özellikle fakirlere az faizle verdiği borçlarla tanınıyordu. Dükkân sahiplerinin inşa sırasında nerede olduklarını bilip bilmedikleri belli değil.

Bugün Nacional monte de Piedad hayır işleri yapan bir derneğin merkezi olarak kullanılıyor. Sarayın kalıntıları binada restorasyon yapılırken bulundu.

aztek sarayı kalıntıları meksika

Tarihin en kanlı dönemlerinden birine ev sahipliği yapan sarayın bulunması fetih öncesi Aztekler hakkında bilgilerimizi elbette arttıracaktır. Kazı çalışmaları halen devam ediyor.

Yeni bulunan Aztek Sarayı kalıntıları ile ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bekliyoruz.


* 2.000 Yıl Önce Alaska’da Patlayan Volkan, Roma Tarihini Değiştirmiş Olabilir

Kaynak: Live Science

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Darth Maul Dizisi - Star Wars - Disney

Darth Maul Dizisi Yolda Olabilir: Star Wars Evreni Genişliyor

Florida Sahili Mavi Delik

Florida Sahili Açıklarındaki Gizemli Mavi Delik Keşfedilecek