in ,

Yeni Bir Etçil Dinozor Keşfedildi: Adının Anlamı “Korku Salan”

Yeni keşfedilen etçil dinozor türü Llukalkan aliocranianus ya da Türkçe adıyla “Korku Salan”, antik dönemin en vahşi yırtıcılarından birisi.

yeni etçil dinozor Llukalkan aliocranianus
- Reklam -
- Reklam -

Yeni bir dinozor türü keşfedildi. Kendisi türdeşleri arasında en ihtişamlı görünen canlı olmasa da, Geç Kretase döneminin kralı olarak anılabilir. Llukalkan aliocranianus adlı tür fil kadar büyüklüğü, olağanüstü kuvvetteki ısırma gücü, keskin dişleri ve devasa pençeleriyle dinozorlara korku salan bir avcı.

80 milyon yıl önce Kuzey Yarımküre’de Tyrannosaurus’lar hüküm sürerken Güney topraklarında da Llualkan’ın sözü geçiyordu. Geç Kretase dönemde Patagonia’da (günümüzde Arjantin) yaşayan dinozorların arasındaki en acımasız avcılardı.

Kısa ve sert kemikli kafatası Korku Salan’ın yaşarken net çizgilere sahip bir yüzü olduğunu işaret ediyor. Keşfi yapan bilim insanları Llukalkan’ın yüzünün günümüzde yaşayan Gila canavarına benzediğini belirtti.

- Reklam -

Dinozorun adı Mapuche “Korku Salan” anlamındaki Llukalkan ve Latince “Farklı Kafatası” anlamına gelen aliocranianus kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.

Korku Salan Dinozor Evriminin Yeni Halkası: Llukalkan aliocranianus

Korku Salan, abelisaurid cinsine ait bir tür. Furileusauria’lardan Viaventor exxoni’yle benzer dönemde, aynı yerde yaşadılar. İki fosil Bajo de la Carpa’daki kazı alanında birbirinden sadece 700 metre uzaklıkta bulunmuş. Abelisaurid’ler Patagonia boyunca yayılmış en büyük dinozor familyası ve Güney’in T-Rex’leri olarak biliniyorlar.

yeni etçil dinozor Llukalkan aliocranianus

Llukalkan şaşırtıcı düzeyde iyi saklanmış bir kafatasına sahip. Viavenator’la pek çok yönden benzeseler de küçük kafaları aradaki farkı gösteriyor. Korku Salan’ın en ayırt edici özelliği de orta kulak bölgesindeki havayla dolan sinüslerin varlığı. Bu sinüsler şimdiye kadar başka hiçbir dinozor türünde görülmemişti.

- Reklam -

Llukalkan’ın akrabalarından farklı kafatası yapısı duyma kabiliyetlerinde de değişiklikler olduğunu ima ediliyor. Daha keskin duyu organları bulunan dinozor, bu özelliğini de avcılık avantajı için kullanmış. Korku Salan’ın kazılarında çalışan Doktor Ariel Mendez’e göre aynı cinse ait türlerin arasında farklılıklar olması dinozorların evrim sürecinin son günlerine kadar devam ettiğini gösteriyor:

“Bu dinozorlar tamamen tükenmeden hemen önce yeni evrim yolları deniyorlar ve hızla değişiyorlarmış. Bu keşifle birlikte abelisaurid dinozorlarının tüm türlerini bulamadığımız ortaya çıkıyor. Yeni türleri aramaya ve furilesaurs’lar arasındaki ilişkiyi daha derinden incelemeye devam edeceğiz.”

Keşif hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Scitech Daily

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Patrick Rothfuss, Kingkiller Chronicle 3. Kitap

Patrick Rothfuss, Kralkatili Güncesi 3. Kitaptan Büyük Bir Parçayı Çıkarttığını ve Üzerine Tekrar Çalışacağını Söylüyor

If Only Şimdiki Aklım Olsaydı Netflix

Türkiye’de Sansüre Takılan Netflix Dizisi İspanya’da Çekilecek: “If Only”