in

Finlandiya’da 4.400 Yıllık Yılan Şeklinde Bir Şaman Asası Bulundu

Finlandiya’da bir gölde 4.400 yıllık Şaman asası bulundu. Asa, Antik Finlerin kültür ve inanışları hakkında yeni bilgiler sunuyor.

Şaman Asası
- Reklam -
- Reklam -

Tahtadan oyulmuş yılan şeklinde bir Şaman asası güneybatı Finlandiya’da bir gölden çıkartıldı. .400 yıllık asanın ritüellerde kullanıldığına inanılıyor.

53 santimetre uzunluğunda ve 2.5 santimetre genişliğindeki asa, tek bir daldan oyulmuş. Son derece gerçekçi ve yaklaşılmadığı takdirde bir yarı sucul yılandan ayırt etmek imkânsız.

Şaman asası Finlandiya’nın Jarvensuo bölgesinde bulundu. Turku Üniversitesi’nde çalışan arkeolog Satu Koivisto asanın çok ilginç bir keşif olduğunu belirtti:

- Reklam -

“Sulak alan arkeologu olarak geçirdiğim yıllar boyunca pek çok ilginç objeye rastladım. Gelgelelim, beni bu asa kadar şaşırtan başka bir şey olmadı.”

Başka bir araştırmacı ise asanın engerekli yılana benzediğini söylemenin çok daha doğru olduğunu düşünüyor. Abo Üniversitesi’nde Nord Folkloru alanında uzmanlaşan Sonja Hukantaival’a göre asadaki yılanın kafa şekli, kısa gövdesi ve ayırt edilmesi kolay kuyruğu engerekli yılanları andırıyor. Bu da antik Finlandiya inanışlarındaki engerekli yılan mitleriyle direkt bağlantı kurulmasını sağlıyor.

Asanın kullanış şekline dair bir diğer ihtimalse dekoratif bir öğe olduğu. Araştırmacılar bu olasılığın varlığını da göz ardı etmiyorlar fakat Şaman asası olmasının çok daha makul bir seçenek olduğu düşüncesindeler. Fin-Urgo kültürlerinde yılanların çok büyük sembolik anlamlar taşıdığının altı çiziliyor. Ayrıca, Fin kültüründe kendilerini yılana dönüştürme yeteneğine sahip Şamanlar var.

Yılan Şeklinde Şaman Asası Antik Finlerin Deniz Kültürünü Gösteriyor

Şaman Asası

Uzmanlar asanın bulunmasının dönemin insanları hakkında çok şey söylediğini belirtti. Neolitik çağa ait bu asa, bugün araştırmacıların karanlıkta olduğu bir konu hakkında ipucu veriyor: Antik Finler deniz yaşamına karşı büyük bir saygı duymuşlar.

- Reklam -

Araştırmacılara göre asanın göl kenarındaki bir sulak arazide bulunması oraya özellikle konulduğunu gösteriyor. Finlandiya toprakları tahta kalıntıların korunması için çok asidik ve rastgele düşmüş olsa asa bugüne gelemezdi. Bir Şamanın denize adak olarak asayı özenle oraya yerleştirdiğine inanılıyor.

Asanın bulunduğu Jarvensuo kazı alanında pek çok balıkçılık araç gereci de bulundu. Bu da bölge insanının denize ve denizin sunduklarına saygı duyduğu savını kuvvetlendiriyor.

Alandaki çalışmalar devam ediyor ve arkeologlar yeni objeler bulmak için ideal bir ortamda olduklarını belirtti. Asanın hangi tür ağaçtan yapıldığını ortaya çıkartmak için analizler sürüyor.

Ya sizler binlerce yıl öncesine ait yılan şeklinde oyulmuş Şaman asası hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Cursed 2. sezon iptal

Cursed Dizisi İlk Sezonun Ardından İptal Edildi

Demon Slayer Mugen Train

Demon Slayer’ın Yan Macerası “Stories of Water and Flame” Duyuruldu