in ,

Yünlü Gergedanları İklim Değişikliği Yok Etti

Yeni bir araştırma Sibirya’ya özgü yünlü gergedanların soylarının tükenme sebebini ortaya çıkardı. Artan sıcaklıklar bir türün sonu olmuş.

Tüylü Gergedanlar İklim Değişikliği
- Reklam -
- Reklam -

Uluslararası bir çalışma ekibi soyu tükenmiş yünlü gergedanların nükleer ve mitokondriyal genomları üzerinde incelemelerde bulundu. Çalışmalar Sibirya’da son derece yaygın olan türün aşırı sıcaklara dayanamayıp birkaç bin yıl önce yok olduklarını gösterdi.

Yünlü gergedanlar Pleistosen çağında Kuzey Avrasya boyunca dağılmış devasa otçul hayvanlardı. 350.000 yıl önce ortaya çıkan tür 14.000 yıl önce yok oldu. Fosillerine hem Avrupa hem Asya’da denk gelindi.

Ukrayna’da keşfedilen bir yünlü gergedan cesedi gömüldüğü çamurlu toprakta zarar görmemiş halde bulundu. Toprağın tuz ve yağ bakımından zengin olması kalıntıların çürümesini engelledi. Yünlü gergedanların tükenmesiyle ilgili iki ana teori vardı: İnsanlar ve iklim değişikliği. Yeni buluş bu tartışmaya son noktayı koydu.

- Reklam -

Tüylü Gergedanlar İklim Değişikliği

Stockholm Üniversitesi’nden Profesör Love Dalen’in açıklamaları şöyle:

“İlk düşünceler insanların kuzeydoğu Sibirya’ya 14-15 bin yıl önce geldikleriydi. Yünlü gergedanların tükendiği tarihle aynı zamanda. Son zamanlardaki buluşlarsa bundan çok daha eski, yaklaşık 30 bin yıllık insan yerleşimlerinin olduğunu gösterdi. Yani yünlü gergedanların yok oluşu ile insanların bölgeye gelişi arasında bir korelasyon olmadığını fark ediyoruz. Hatta insanların geldiği dönemde yünlü gergedan nüfusunun artışından bile bahsedebiliriz.”

Yünlü Gergedanların Soylarının Tükenme Sebebi İnsanlar Değildi

Yünlü gergedanların demografik tarihini incelemek için 14 farklı gergedanın kemik ve saç kalıntıları incelendi.

Doktora öğrencisi Edana Lord çalışmaların sonuçlarını şöyle açıklıyor:

“Nüfus ve üreme hızlarındaki değişiklikleri inceledik. 29 bin yıl önceki düşük ısı döneminde nüfusları arttıktan sonra yünlü gergedan nüfusu yerinde saymış, üreme hızı düşmüş. İncelediğimiz verilerse bizi 18.500 yıl öncesine kadar götürebildi. Yani yok olmalarına daha 4.500 yıl vardı. Aradaki göremediğimiz 10 bin yıllık boşlukta bir yerde nüfusları düşmeye başlamış olmalı.”

- Reklam -

Tüylü Gergedanlar Yok Oluş

Bir gergedanın DNA’sında bulunan mutasyon da daha soğuk havalarda yaşayabilmek için kendilerini ayarladığını gösteriyor. Lord’a göre bu da yok oluşlarında bir etken:

“İnsanların bölgeye gelir gelmez her şeyi ele aldıkları düşüncesinden uzaklaşıyoruz. Onun yerine iklimsel değişikliklerin bölgeyi zorlaştırdıklarını düşünüyoruz. İnsanların etkisini yok sayamasak da, yünlü gergedanların yok oluşu iklimle çok daha yakından ilişkiliydi.”

Bir belirsizliği daha ortadan kaldıran çalışma Current Biology’de yayınlandı.

Peki siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Antik Mısır Mumyaları İçinde Beklenmedik Bulgulara Rastlandı

Kaynak: Sci-News

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

the batman ben affleck the flash

Ben Affleck, The Flash Filmi ile Yeniden Batman Oluyor

Spider-Woman Film Sony

Spider-Woman Filminin Başına Olivia Wilde Geçti