in

Zonguldak’taki Kazılar, Batı Karadeniz’in En Eski Yerleşim Yerlerini Ortaya Çıkardı: 6.500 Yıllık Tarih

Zonguldak, Ereğli’de bulunan İnönü Mağarası Batı Karadeniz’in en eski yerleşim yerleri hakkında yeni bilgiler veriyor.

zonguldak ereğli inönü mağarası batı karadeniz en eski yerleşim yerleri
- Reklam -

Zonguldak şehri yeni bir arkeoloji olayına ev sahipliği yapıyor. Ereğli ilçesindeki İnönü Mağarası’ndaki kazı çalışmaları, Batı Karadeniz kıyısındaki en eski yerleşim yerini ortaya çıkarttı. 6.500 yıllık tarih keşfedilmeye devam ediliyor.

Türkiye toprakları köklü tarihi geçmişe sahip sayısız bölgeye sahip. Göbeklitepe’den Çatalhöyük’e tarihin karanlık çağlarının izi Anadolu coğrafyasında sürülüyor.

Ereğli’ye bağlı olan Alacabük Köyü’ndeki İnönü Mağarası da binlerce senelik köklü bir tarihe sahip. Dikkat çeken bir kazı çalışmasının sonucunda ilk detaylar yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başlıyor. 2017’de başlayan kazılar Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Hamza Ekmen’in başkanlığında, Dr. Gülden Özkalalı Ekmen ve araştırma görevlisi Ali Güney ve öğrenciler tarafından gerçekleştiriliyor.

- Reklam -

zonguldak ereğli inönü mağarası batı karadeniz en eski yerleşim yerleri

Hem yerli hem de yabancı pek çok arkeoloğun dikkatini çeken mağara, Batı Karadeniz kıyılarındaki ilk yerleşimlerin yapıldığı dönemlere dair önemli veriler sağlıyor. İnönü Mağarası’nın geçmişi Milattan Önce 4.500 – 1.000 ve Milattan Sonra 10-12. yüzyıllar hakkında kültürel özelliklere dair ipuçları taşıyor.

Zonguldak – Ereğli, Batı Karadeniz Bölgesinin En Eski Tarihine Ev Sahipliği Yapıyor

Mağarada gerçekleştirilen son kazılarda 5 ayrı kültürün yaşam alanı hakkında yeni bilgiler öğrenildi. Kazı başkanı Dr. Ekmen, mağaranın Batı Karadeniz tarihi hakkında verdiği ipuçlarını değerlendirdi. Her kültürü ayrı ayrı incelediklerini belirten Ekmen şöyle konuştu:

“Mağarada günümüze en yakın tarihe ait birinci tabaka Selçuklu ve Bizans dönemlerini kapsıyor. Erken Demir Çağ’ına tarihlenen ikinci tabakada ele geçen buluntular Balkan-Trakya göçlerine ilişkin veriler sunuyor.

zonguldak ereğli inönü mağarası batı karadeniz en eski yerleşim yerleri

Ekmen daha sonra binlerce yıl daha geçmişe giderek şunları kaydetti:

- Reklam -

“Geç Tunç Çağı’na tarihlendirilen üçüncü tabakada bulunmuş tohum kalıntıları ve dokumacılıkla ilişkili eserler Ereğli Müzesi’nde sergileniyor. Erken Tunç Çağı’na tarihlendirilen dördüncü tabakada ise süte dayalı bir üretimin günümüzden yaklaşık 4 bin 500 yıl önce yapıldığını gösteren kalıntılar bulundu.

İnönü Mağarası Kalıntıları Gelişmiş ve Yüksek Sanat Seviyesi Hakkında Bilgi Veriyor

“İnönü Mağarası’nın beşinci tabakası, mağaranın ilk sakinlerine ait izleri barındırıyor ve Batı Karadeniz kıyısında bugüne kadar sistemli arkeolojik araştırmalarla tespit edilmiş en eski yerleşimi temsil eder.

“Genel olarak bakıldığında, İnönü Mağarası kazılarında elde edilen buluntu ve kalıntıların niteliği içinde bulunduğumuz coğrafyada tarih öncesi dönemlerde oldukça gelişmiş ve yüksek sanat seviyesine sahip topluluklarının yaşadığına dair güçlü kanıtlar sunuyor.”

zonguldak ereğli inönü mağarası batı karadeniz en eski yerleşim yerleri

Yapılan bu keşif hakkında sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: DHA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Spider-Man: No Way Home Fragmanı

Spider-Man: No Way Home Fragmanı Sızdırıldı: Yeni Örümcek Adam Filmi Çoklu Evrenlere Giriyor

Cowboy Bebop 2. Sezon İptal

Uzayın Kovboyları Dönüyor: Cowboy Bebop Dizisinde Tarih Açıklandı