in ,

Asimov’un “Ben, Robot”u Bilimkurgu Klasikleri’nden Çıkıyor!

İthaki Yayınları’nın önemli yazarları bünyesine katarak ilerlediği “Bilimkurgu Klasikleri” dizisine ilk defa bir Isaac Asimov kitabı dahil oluyor: “Ben, Robot”.

ben robot ust
- Reklam -
- Reklam -

Bilimkurgu edebiyatının en üretken ve en iyi yazarlarından Isaac Asimov‘un klasikleri arasında yer alan ve içinde 9 adet robot öyküsü barındıran “Ben, Robot,” 25 yıllık aranın ardından yeniden yayımlanıyor.

1996’daki Beyaz Adam Yayınları’ndan çıkan kısaltılmış versiyonu saymazsak, en son 1992’de Altın Kitaplar’ın bastığı eser, aradan geçen bunca zamana rağmen herhangi bir yayınevi tarafından yeniden basılmamıştı. Milliyet, Deniz Kitaplar ve Altın Kitaplar’ın ardından bunu başaran 4. yayınevi İthaki oldu.

Bilimkurguya en büyük katkılarından biri 3 Robot Kanunu olan Asimov, eserinde okuruna kanunlar çerçevesinde kaleme aldığı robot hikayelerini sunar. Susan Calvin isimli en sevilen karakterlerinden birinin önemli bir rol oynadığı bu hikayeler aynı zamanda Asimov’un Robot, Vakıf ve İmpataroluk serilerine başlangıç için de önem teşkil eder.

- Reklam -

ben-robot1. Robotlar, insanlara zarar veremez ya da eylemsiz kalarak onlara zarar gelmesine göz yumamaz.
2. Robotlar, Birinci Kanun’la çakışmadığı sürece insanlar tarafından verilen emirlere itaat etmek zorundadır.
3. Robotlar, Birinci ya da İkinci Kanun’la çakışmadığı sürece kendi varlıklarını korumak zorundadır.

Ben, Robot’ta, Isaac Asimov en ünlü 9 robot öyküsünü toplamıştır. Bu öyküler, gelecek nesillerin robot öyküleri için bir yol gösterici olmuş, bilimkurguda robotun ciddiye alınmasını sağlamıştır. Asimov, bu öykülerle konuşma yetisi olmayan robotlardan insanlığın iyiliğini gözeten makinelere kadar, robot tarihinin izini sürüyor.

- Reklam -

25 yıla yakın bir süredir raflarda göremediğimiz bu önemli eser yeni bir çeviri ile geliyor. Ekin Odabaş tarafından çevrilen, Alican Saygı Ortanca tarafından editörlüğü yapılan Ben, Robot şu anda çeşitli internet sitelerinde ön siparişe açılmış durumda. 11 Kasım‘dan itibaren de raflardaki yerini almaya başlayacak.

Darısı diğer Asimov kitaplarının başına.

Bahri Doğukan Şahin

1995, Erzurum. Küçük yaşlarımdan itibaren fantastik şeylere merakım vardı. Bunun önünü açan ve bugünkü ben olmamı sağlayan Pokemon, Digimon, Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi gibi serilere minnettarım. Zamanla bu ilgi bilimkurguya kaydı. Sinemaya ve sürpriz yumurtalara olan ilgim de azımsanmayacak boyutta. Şu sıralar amatör haberci ruhumu profesyonel boyuta taşımak uğruna çabalıyor, Kayıp Rıhtım ve Bilimkurgu Kulübü gibi platformlarda yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

yezukun çocukları üst

Yerli Fantazya Hız Kesmiyor. “Yezuk’un Çocukları” Raflardaki Yerini Aldı

alfa ayinin kabileleri ust

“Alfa Ayının Kabileleri” Yeni Baskısıyla Raflarda