in

Ballıca Mağarası UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne Girdi

Tokat’ta bulunan ve istisnai bir doğal güzelliğe sahip olan Ballıca Mağarası, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne girdi!

Ballıca Mağarası - Tokat
- Reklam -
- Reklam -

Tokat’ın Pazar ilçesine bağlı Ballıca köyünde bulunan Ballıca Mağarası UNESCO tarafından Dünya Miras Geçici Listesi’ne alındı!

’Dünya Miras Listesi Yolunda Ballıca Mağarası Projesi’ kapsamında yapılan başvurunun ilk adımı böylece tamamlanmış oldu.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) yaptığı açıklamaya göre, Ballıca Mağarası Projesi’nin listeye daimi olarak girebilmesi için için önemli adımlar atıldığını söylendi.

- Reklam -

ballica magarasi tokat2
Ballıca Mağarası Hakkında UNESCO’ya yapılan başvuruda şu ifadelere yer verildi:

“Ballıca Mağarası UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne 2019 yılında Türkiye’den giren tek miras alanı olmuştur. İnsanlığın ortak miras alanlarını korumada uluslararası işbirliği sağlayan UNESCO, aynı zamanda üstün veya istisnai evrensel değere sahip olan bu alanların tanınırlığını da artırmaktadır. Ballıca Mağarası, sahip olduğu parlak ve göz alıcı renk yanında içerdiği kalsit oluşumlarının zenginliği, çeşitliliği ve güzellikleri ile nadir bir jeolojik peyzaj oluşturmaktadır.”

“Ballıca Mağarası’ndaki sıra dışı ve muhteşem sarkıtlar, bitişik sütunlarla birlikte, boyut, şekil ve renk çeşitliliğinin istisnai bir gösterimini sağlarlar. Farklı formlardaki sarkıtları yanında mağara incileri, nadir rastlanmaları yanında büyüklükleri ile de göz kamaştıran soğan sarkıtları, iyi gelişmiş perde travertenleri, çökelme havuzları bir bütün olarak görsel sistem oluşturmaktadır. Bu sistem Ballıca Mağarası’nın, dünyada çok sık rastlanmayan, istisnai doğal güzelliğini oluşturmaktadır ve mağara oluşumları içinde Ballıca’yı dünya ölçeğinde özgün kılmaktadır.”

Ballıca Mağarası’nın Dünya Miras Listesi’ne girmesinin önemini vurgulayan açıklama şöyle devam ediyor:

“Dünya Mirası etiketini elde etmesi bölgesel ve ulusal düzeyde önemli prestij kazandıracaktır. Bu durum, aynı zamanda Ballıca Mağarası ve dolayısıyla Tokat ilimiz için de uluslararası tanınırlık ve prestiji beraberinde getirecek. Turizm ve kırsal kalkınma alanlarında önemli kazanımlar elde etmemizi sağlayacaktır.”

- Reklam -

Ballıca Mağarası Hakkında

ballica magarasi tokat3

İl merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Pazar ilçesine bağlı Ballıca köyünde, 1085 rakımlı tepede bulunan mağara; dünyanın en büyük ve görkemli mağaralarından biri olarak gösteriliyor. Ortalama sıcaklığı 18 derece ve nem oranı yüzde 54 olan mağara, milyonlarca yılda oluşan sarkıt ve dikitleriyle dikkat çekiyor. Keşfedilmemiş bölümleriyle gizemini koruyan Ballıca Mağarası’nı yurt içinden çok sayıda kişi ziyaret ediyor.

Dünya Miras Geçici Liste’deki eserlerimizi görmek için buraya, Dünya Miras Listesi’ndekiler içinse buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak: NTV

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Tnuviel37 Tnuviel37 dedi ki:

    Bu fırsattan istifade herkesi Tokat’ımıza bekleriz. Ballıca mağarasını da ziyaret etmiş olursunuz. Çay, kahve bizden :wink:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

franz kafka sakli eserler

Franz Kafka’nın Saklı Kalmış Eserleri Ortaya Çıkmaya Hazırlanıyor

mustang 2015

Mustang: Pencere İki Yüzlüdür