in

100 Milyon Yıldır Okyanusun Derinlerinde Uyuyan Mikroplar Canlandırıldı

Bilim insanları 100 milyon yıldan fazla süredir okyanusun derinliklerinde “uyuyan” mikropları “canlandırmayı” başardı.

100 Milyon Yıldır Uyuyan Mikroplar
- Reklam -
- Reklam -

Korku edebiyatının temellerini atan yazarlardan birisi olan H.P. Lovecraft bugünleri yarattığı mitos ile yıllar önceden görmüş müydü, bilinmez. Ancak bilim insanları, dinozorların yaşadığı çağlardan kalma mikropları başarı ile canlandırdıklarını duyurarak akıllara Cthulhu’yu getirmeyi başardı.

Elbette gerçeğin Cthulhu ile ilgisi yok. Ama yine de yaşanan gelişmeler oldukça ilgi çekici. 100 milyon yılı aşkın süredir “uyku halinde” olan mikroplar, bilim insanları tarafından “canlandırılarak” mikrobiyoloji konusunda önemli bir adım atıldı.

Araştırmanın öncülüğünü Japonya Deniz – Yeryüzü Bilim ve Teknoloji ajansı yaptı. Tarih öncesi çağlardan kalan bu küçük organizmalar, Güney Pasifik’te denizin dibinde bulunuyorlardı. Bu organizmalar, besin açısından zayıf bir ortamda bulunsalar da, hayatta kalmalarını sağlayacak kadar da oksijen içren tortu katmanları içerisinde duruyorlardı.

- Reklam -

Yapılan çalışma, yeryüzünde az oksijen ve besinle on milyonlarca yıl varlığını sürdürebilen kimi ilkel türlere de açıklama getirecek. Araştırmacılar Güney Pasifik deniz yatağında 100 milyon yıldan uzun zamandır bulunan tortu katmanlarını incelemeye aldı.

Sonrasında, çağlar boyunca uyku halinde kalan mikropları uyandırabilmek için bu örnekleri kuluçkaya yatırdılar. Nihayetinde mikroplar canlandı.

Yuki Morono bilim insanlari okyanus mikroplar
Yuki Morona

Japon bilim insanları, bu mikropları “canlandırabilmelerinin” kendileri için de bir hayli şaşırtıcı olduğunu belirtmekten geri durmadılar.

Mikropların “Belirli” Bir Ömürleri Yok

Mikroplar, dünyanın en basit organizmaları arasında. Sular altında, oksijensiz hava boşluklarında ve başka “yaşaması imkânsız” koşullarda varlıklarını sürdürebiliyorlar.

Araştırmanın başyazarı Yuki Morona, konuya dair şöyle konuştu:

“Mikropları bulduğumda önce bulgulardan şüphelendim, bir hata ya da deneyin başarısız olması sonucu ortaya çıktıklarını düşündüm. (…) Deniz altındaki biyosferdeki organizmalar için yaş sınırı olmadığını biliyoruz. (…) Bizim aksimize, mikroplar bölünerek çoğalıyor dolayısıyla belirli bir ömürleri yok.”

- Reklam -

URI Okyanus Bilimleri Enstitüsü’nden Profesör Steven D’Hondt ise şunları ifade etti:

“Deldiğimiz en eski tortu katmanı aynı zamanda en az besine sahip katman, hâlâ canlı organizmalar var ve uyanıp büyüyüp çoğalabilirler.”

Yapılan araştırmalar, yeryüzündeki en basit canlı organizmaların hayatta kalma yetenekleri hakkında önemli bulguların elde edilmesini sağladı.

100 Milyon Yıl Okyanus Mikrop

Peki siz bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce mikroplar üzerinde yapılan bu araştırmalar, günümüzdeki mikrop kaynaklı salgın hastalıkların kaderini değiştirmek için de faydalı olabilecek mi?

Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Koronavirüs Sonrası Konserler İçin Siberpunk Esintili Kıyafet Tasarlandı

Kaynak: BBC Türkçe

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for fatihcetin fatihcetin dedi ki:

    Cthulhu mitosundaki Mother Hydra’yı ve Great Old Ones (Innsmout Üzerindeki Gölge) gibi varlıkları aktive ettiler kesin. Corona’dan ölmedik ama bunlardan kaçamayız. Peşinden bütün mitolojik yaratıklar da gelir. :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Captain Marvel 2 - Mini Avengers

Captain Marvel 2 Filmi Bir Tür “Mini Avengers” Olabilir

Yazarlara İlk Eser Desteği Kültür Bakanlığı

Yazarlara İlk Eser Desteği Başvuruları Başlıyor