in

21 Aralık 2020 Jüpiter ve Satürn Kavuşması: En Uzun Gecede Nadide Olay

21 Aralık 2020 tarihli en uzun gece, en son 800 yıl önce gerçekleşmiş nadide bir gök olayını bizlerle buluşturacak: Jüpiter ve Satürn birbirlerine kavuşacak.

21 Aralık 2020 Jüpiter Satürn En Uzun Gece
- Reklam -

2020 tarihe geçmeye devam ediyor. Ancak bu defa tat kaçıracak bir durum yok. En uzun geceyi selamlayacağımız Kış Dönümü’nde, yani 21 Aralık 2020 gecesinde tarihi bir olay yaşanacak. Jüpiter ve Satürn gezegenleri, birbirlerine yaklaşacak. İki gezegen en son 800 yıl önce birbirlerine bu kadar yaklaşmıştı.

İçinde bulunduğumuz yıl, 21. yüzyılın en tuhaf ve sancılı dönemlerine şahitlik etti. Bütün dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını, yaşamı adeta yeniden tasarlamamıza neden oldu. Bu karanlık yıl yavaş yavaş sona eriyor. 2021’de bizleri ne bekleyecek, bilmiyoruz. Ancak bu gece gökyüzüne baktığınızda son derece nadide bir anla karşılaşacaksınız.

Son olarak yaklaşık 800 yıl önce yakınlaşan Jüpiter ve Satürn, tekrar aynı pozisyona girecek. Üstelik bu ender olayı çıplak gözle de izleme fırsatınız olacak. Elbette bulunduğunuz bölgede havanın bulutsuz olması şart.

- Reklam -

21 Aralık 2020 Gecesi Neler Yaşanacak?

Kış Ekinoksu ya da Kış Dönümü, 21 Aralık tarihinde gerçekleşiyor. Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanıyor. 23 Aralık’tan itibaren de geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. Ülkemizde ise en uzun gece yaklaşık 14-15 saat boyunca yaşanacak. Bu karanlık bizlere kış mevsiminin başladığını işaret edecek.

Jüpiter ve Satürn. Güneş Sistemi’nin iki büyük gezegeni aynı kadrajda buluşmaya hazırlanıyor. İki gezegenin aralarında 0,1 derecelik bir açı kalacak ve kavuşma gerçekleşecek. Kavuşum olarak adlandırılan bu olayın Dünya üzerinde herhangi bir etkisi olmayacak.

21 Aralık 2020 Jüpiter Satürn En Uzun Gece

Satürn’ün Güneş çevresindeki tam turu toplamda 30 Dünya yılında gerçekleşiyor. Jüpiter ise bu turu 12 Dünya yılında yapabiliyor. Aslında iki gezegen, her 20 yılda bir birleşiyor. Fakat bu birleşmeler her zaman olmuyor.

- Reklam -

Jüpiter ve Satürn Kavuşması

21 Aralık 2020’nin farkı, iki gezegen arasındaki açı farkının 0,1 dereceye düşecek olması. Dünya’da bu olayın gözlemlendiği son tarih 1226 yılı olarak takvimlere geçmişti. 794 yıl önce Jüpiter ve Satürn aynı konumdaydı. 1623 senesinde ise “gözlemlenebilir” son kavuşmaya şahit olduk. Özetle bu iki gezegen en son 800 sene önce birbirlerine bu kadar yaklaşmıştı. Dünya’dan ise son buluşma 400 yıl önce gözlemlenmişti.

Dünya’dan göğe bakıldığında, görülen en parlak cisim Venüs; diğeri ise Japiter ve Satürn birleşmesi olacak. Güney ufkunda yer alacak birleşme, şehir ışıklarından uzak ve bulutsuz bir gökyüzünde yer alacak. Sıradaki büyük kavuşma ise 2080 yılında olacak.

21 Aralık 2020 Jüpiter Satürn En Uzun Gece

NASA, bu tarihi olayı dijital ortamda canlı yayında gösterecek.

Peki siz bu kavuşma hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for NamelessOne NamelessOne dedi ki:

    Bakalım neler olacak.

  2. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Deprem falan tetiklenmesin emin misiniz? :smiley: Bir sonraki kavuşma 2080 yılında olacaksa 90. yaşımı kutluyor olacağım bir ihtimal tabii :partying_face:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Death to 2020 Fragmanı Black Mirror Bit Artık 2020 Netflix

Death to 2020 Fragmanı: Black Mirror Yapımcılarından “Bit Artık 2020”

arabesk yeniden

Arabesk Yeniden: 2000’ler Sonrası Arabesk Kültürü İncelendi