in ,

3.000 Yıllık Mumyanın Sesi Taklit Edildi

3 bin yıllık Antik Mısır mumyası Nesyamun’un sesi taklit edildi. Bilim insanları mumyadan tek hecelik de olsa bir ses almayı başardı.

Mumya Nesyamun Sesi
- Reklam -
- Reklam -

Antik bir Mısır mumyasının içindeki bedenin, zamanında nasıl bir ses tonuyla konuştuğunu hiç düşündünüz mü? Bunu hayal etmek mümkün mü? Artık evet. Modern görüntüleme teknikleri ve üç boyutlu yazıcılar Antik Mısır’a ait 3.000 yaşındaki mumyanın sesini çözümledi.

Bilim insanları, adı Nesyamun olan bir rahibin mumyası üzerine çalışmalar yaptı. Yaklaşık 3.000 yıllık bu mumyanın sesini yeniden yaratmayı hedefleyen bilim insanları, üç boyutlu yazıcı, hoparlör ve bilgisayar yazılımlarından yararlandı.

Firavun XI. Ramses döneminde Karnak tapınağında yaşadığı tahmin edilen rahip Nesyamun’un gırtlak sesini yeniden düzenleyen Royal Holloway’den David Howard ve arkadaşları; rahibin tahmini sesini ortaya çıkartmayı başardı. Bu yapay sesi oluşturabilmek için Vocal Tract Organ adlı bir aygıt kullanıldı.

- Reklam -

Mumyadan Yalnızca Kısa Bir Hece Duyulabildi

İnsanın konuşmasına yarayan ses yolunun dijital ortamda yeniden tasarlandığı deneyde, ortaya çıkan modeli 3 boyutlu olarak basıp bu modeli ses üretebilen elektronik bir gırlakta test ettiler.

Araştırmacılar bu çalışmada, İngilizce “bad” ve “bed” sözcüklerinin sesli harfler arasında yer alan ve kısa bir inlemeyi anımsatan bir sesi yaratmak için kullandı.

Nesyamun deney mumya sesi

Deneyin yürütücülerinden John Schofield, neden böyle bir çalışma yapmaya karar verdiklerini şu şekilde açıklıyor:

“Geçmişte var olan bir sesi yeniden ortaya çıkarabilir miyiz diye düşündük. O dönemdeki kültürü iyice kavramaya çalıştık ve bunu eyleme döktük. Motivasyonumuzdan biri de insanların geçmişle tekrar iletişim kurabilmelerine yardımcı olmaktı. Tıpkı müzelerde ve tarihi mekanlarda olduğu gibi…”

Leeds Şehir Müzesi’nde yer alan Nesyamun mumyası, Birleşik Krallık’ta bulunan en iyi korunmuş mumyalardan birisi. Başı geriye doğru eğik olarak yatan mumyanın pozisyonu, günümüze dek sağlam kalmayı başarmıştı.

Howard elde ettikleri sesi şu şekilde tanımlıyor:

- Reklam -

“En nihayetinde elde ettiğimiz şey, tabuta yerleştirildiği andaki vokal yolunun sesi oldu. Bu, mutlaka konuşurken kullanmış olduğu telaffuz gibi olmak zorunda değil.”

Bilim insanları, deneylerinin ilk aşamasındaki hedeflerine ulaşmayı başardı. Sıradaki aşama ise bir kelime yahut cümle oluşturabilecek bir sesi elde etmek olacak.

Mumya Nesyamun Ses

Araştırmacılardan J. Schofield, Nesyamun gibi firavunların mumyalarının bin yıllardır korunduğunu hatırlatıyor:

“Onların yumuşak dokuları hâlâ duruyor. Belki de ileride onlara ait sesleri aslına uygun uygun bir şekilde taklit edebileceğiz.”

Böylece yıllar öncesinin seslerinin yavaş yavaş günümüze taşındığı bir teknolojinin adımları da atılmaya başlandı.

Siz bu deneylere nasıl yaklaşıyorsunuz? Gelecekte, geçmişe ait nelerin ya da kimlerin seslerini duyabilmek isterdiniz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.

YouTube video


* Göbeklitepe: Gerçekten de Tapınak mıydı?

Kaynak: Arkeofili, Euro News

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Bilimin bu muhteşem gelişimi gerçekten insanı heyecanlandırıyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Haftanın Kitabı #126 – Türlü İşlerin Adamı Bob Honey

Haftanın Kitabı #126 – Türlü İşlerin Adamı Bob Honey

Ian Rankin - Siyah ve Mavi

Ian Rankin Polisiyelerinde Sıra 8. Kitapta: “Siyah ve Mavi”