in ,

Açılışına Canlı Yayında Tanık Olduğumuz 4 Bin Yıllık Lahit Hakkında Her Şey

Dünyada ilk defa 4 bin yıllık bir mumyanın lahdi, canlı yayında arkeologlar tarafından açıldı. Discovery Channel’da yayınlanan programdan öğrenebildiğimiz her şey ve ‘o anları’ içeren bir video, haberimizde sizleri bekliyor.

4 bin yillik mumya ic
- Reklam -
- Reklam -

Mısır’da canlı yayında açılacak mumya lahdinin haberi sitemizde de çokça konuşuldu. Dün gece Discovery Channel’ın Expedition Unkown: Egypt Live programında izlediğimiz mumya mezarı açılışı, tarihe ortak olmak adına oldukça önemliydi. 4 bin yıllık olduğu tahmin edilen lahdin açılışı şenlikli oldu.

Ekibin daha önceden giriş yapıp lahdi en kolay nasıl açabildiklerini test ettikleri çalışma için ilk andan beri kurgu iddiaları gelip durmuştu. Lahit açıldıktan sonra da bu iddialar hızını kesmedi. Ancak açılışın kurgu olduğunu kanıtlayan bir delile henüz rastlanamadı.

Kolayca açılması için arkeologlar ve yetkililer tarafından incelenen lahdin açılışı beklenildiği kadar rahat olmadı. Hem bin yılların verdiği kaynaşma hem de lahdin kapağının tahmin edilenden fazla ağır olması işleri güçleştirdi.

- Reklam -

4 bin yillik mumya

Lahde en az zarar verecek yöntemle açılış yapıldı. Mumya beklenenden oldukça iyi durumdaydı. Arkeologların en büyük şaşkınlıkları, mumyanın nasıl bu kadar iyi korunabildiği üzerine oldu.

Lahdin içinde mumyayla birlikte gömülen kişinin şahsi eşyaları ve altınları da vardı.

İlk bakışta mumyanın vücudunun üst kısmını baştan ayağa kaplayan altın, bedenin tanrıça İsis korumasında birisine ait olduğu fikrini verdi.

Rahip Irid Heruv’un Mezarına Hoş Geldiniz

Mumyalanmış vücudun sahibi ise Büyük Beşli arasında anılan Rahip Irid Heruv’du. Mumya üzerinde yer alan figürler İsis’in oğlu Horus’u temsil ediyordu.

Mumyanın bu kadar iyi korunması, ancak bedenin bir firavuna ait olmaması araştırmacıları meraka sürükledi. Cevapsa dönemin rahiplerinin sosyal konumunda saklı. Öldükten sonra binlerce yıl boyunca korunabilen bir mumyaya sahip olmak için, oldukça üst düzey bir isim olmanız gerekiyor.

- Reklam -

4 bin yillik mumya mezar

Eski Mısır’ın saygın rahipleri, kimi zaman firavunlardan bile daha önde gelebiliyordu. Mumyalama şeklinin hükümdarlara layık olması işte bu sebepten.

Mumyanın mezarından tamamen çıkarıldığı an ne yazık ki canlı yayının bir parçası olmadı. Ancak bu başlangıç bile bizleri heyecanlandırmaya yetti.

Yayının bir kısmını içeren videoya hemen aşağıdan ulaşabilirsiniz:

https://youtu.be/MfsCCNgurTo

Tarihe tanıklık ettiğimiz bu güzel yayının sonuçlarını, Rahip Irid Heruv’un geçmişteki maceralarını merakla bekliyoruz.

Siz yayını izleyebildiniz mi? Görüşleriniz neler? Bizimle paylaşmayı unutmayın!


* Mumyalar, Gizler ve Firavunlar: Çözebileceğiniz En Zorlu Antik Mısır Testi

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Strenergy Strenergy dedi ki:

    Mühendis gözüyle bakarken en çok yüreğimi ağzıma getiren lahit açılışı sırasında videonun sol köşesinde yer alan adamın daralan alana rağmen lahit kapağını kendine doğru çekmesi oldu.

    Potansiyel iş kazası durumları hep yüreğimi ağzıma getirmiştir. :pensive:

  2. Avatar for Ishamael Ishamael dedi ki:

    Biliyordum o A’nın malum CAD olduğunu. Ne zamandır aklımı kurcalıyor.

  3. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    4 bin yıl ? Ve, hala duruyor adamlar aşmış olayı. Ben, mısırlıların ve sümerlilerin günümüz teknolojisinden çok daha ileri bir teknolojiye sahip olduklarını düşünüyorum.

  4. Avatar for Strenergy Strenergy dedi ki:

    Aslında ad-soyad “A” ile başlıyor, görseli de önce kağıt üstünde çizmiştim. Piramitlere doğrudan bir atıf var aslında. :slight_smile:

    AutoCAD sonrasında yukarıdaki hali SolidWorks de hazırlandı. Fena olmadığını düşünüyorum. :smiley:

  5. Avatar for Ishamael Ishamael dedi ki:

    Ben de Eyfel kulesine benzettim biraz. Çok güzel olmuş. :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

cowboy bebop netflix John Cho

Netflix’in Cowboy Bebop Uyarlamasında Kadro Netleşiyor

game of thrones final dragon

Game of Thrones Final Sezonundan Önce Mutlaka İzlemeniz Gereken 21 Bölüm